Abel Tasman -kansallispuisto | Uusi-Seelanti

Abel Tasman -kansallispuisto sijaitsee Uuden-Seelannin Eteläsaaren luoteiskulmassa, ja puisto käsittää reilut 60 kilometriä todella kaunista rannikkoa. Abel Tasmanin patikointi- tai vaellusreitti on Uuden-Seelannin suosituin ”Great Walk” (yhteensä 9 vaellusreitistä). Monipuoliselta reitiltä ja yleisesti koko kansallispuistosta löytyy kultaisia hiekkarantoja, suojaisia poukamia, kimaltelevan turkoosi meri, jylhiä kalliota sekä perinteisempää metsätaivalta.

Abel Tasman -kokemuksia voisi tiivistää seuraavalla tavalla:
– Hieno kansallispuisto, jonka erityisyys on kauniin luonnon ja rantaloman yhdistyminen
– Puistoon voi tutustua patikoiden, veneellä tai kajakilla
– Varsinkin sesonkina melko turistinen, ja esimerkiksi melontareissujen hinnat ovat suhteellisen korkeat
– Alueella voi tehdä päiväretkiä tai rannikkoreitillä voi viettää useamman yön

Ns. Great Walkin varrelta Abel Tasmanin kansallispuistostaMonipuolisen rannikkoreitin varrelta: välillä kuljetaan metsässä…

Coastal Track… välillä hiekkarannalla.

Majoitus Kaiteriterissä

Käytännössä Abel Tasmanin kansallispuistoon on kaksi reittiä: joko etelästä Marahausta tai pohjoisesta Totaranuin suunnasta (etelä on suositumpi). Me päädyimme ottamaan majoituksen eteläiseltä puolelta, eli tarkemmin Kaiteriteristä joka sijaitsee Marahaun vieressä. Kaiteriteriä voi melkein jo kutsua kyläksi, sieltä löytyy muutamia ravintoloita, pieni kauppa ja paljon loma-asuntoja. Marahau on lähinnä camping-alue ja matkailuyrityskeskittymä.

Näin jälkiviisaana voi todeta, että jos nyt menisin Abel Tasmaniin, niin aivan ehdottomasti patikoisin 54 kilometrin mittaisen ”Great Walkin” kokonaisuudessaan enkä tyytyisi vain päiväretkiin. Monet kanoottifirmat vuokraavat telttoja ja muita varusteita noin 2-3 yön mittaiselle vaellukselle. Toinen vaihtoehto on varata mökit etukäteen reitin varrelta. Etäisyydet, vuoroveden vaihtelut ja varaukset voi suunnitella helpoiten hyödyntämällä kansallispuiston omia sivuja. Päiväretket alueelle ovat ehkäpä helpoimpia toteuttaa, mutta reitti kulkee niin upeissa maisemissa, että ehdottomasti pyrkisin nauttimaan siitä kokonaisuudessaan yöpymällä joko teltassa tai vaellusmökeissä.

Little Kaiteriteri -rantaLittle Kaiteriteri -ranta. Rannalla asustelee myös pingviinejä, mutta kovasta yrityksestä huolimatta ei saatu näköhavaintoja.

Majoitus ei ole missään nimessä halpaa Abel Tasmanin alueella, mutta esimerkiksi Booking.comista voi selailla vaihtoehtoja. Kaiteriteri toimi tukikohtana päiväreissulle ihan hyvin, sillä kylässä oli useita ravintoloita ja makeita hiekkarantoja. Kuitenkin oma vuokra-auto oli aivan ehdoton, vaikka yllättävän kauan silläkin kesti lyhyetkin siirtymät puistossa (tiet ovat ehkä mutkaisempia kuin missään päin maailmaa ja erittäin hitaita). Vuokrasimme auton Nelsonin lentokentältä Autoeuropen kautta.

Melonta Abel Tasmanissa

Teimme kansallispuistoon kaksi päiväretkeä kävellen ja kerran osallistuimme ohjatulle kanoottiretkelle. Melonta on aina hauskaa, ja kansallispuiston hiekkarantoihin, saariin ja poukamiin saa erilaisen perspektiivin mereltä käsin. Hylkeitä tuli bongailtua sekä kanootin selästä että kävelyreitin varrella (reitti Separation Pointille). Vedessä olisi voinut nähdä myös pingviinejä ja todella hyvällä tuurilla delfiinejä.

Ehkä pienehkö miinus täytyy antaa turistihinnoille: puolenpäivän ohjattu melontaretki maksoi noin 100 euroa henkilöltä. Pelkkä kanoottivuokra ilman opasta on toki halvempi ja väittäisin, että sillä tavalla kansallispuiston vesistöstä saa käytännössä saman irti, kunhan kyselee vinkit etukäteen. Ohjatun kanoottireissun parasta antia oli melkeinpä paikalliseen oppaaseen ja muihin melojiin tutustuminen (päästiin mm. pelaamaan biitsiä paikallisten kesätyöläisten kanssa).

Kanoottifirmoja löytyy useita sekä Kaiteriteristä että Marahausta, ja niiden hinnoissa ei ole juuri eroja. Varsinkin sesonkiaikoina melojia on liikkeellä paljon.

Kanootit hiekkarannalla Abel TasmanissaVuorivesivaihtelut ovat useita metrejä, kannattaa katsoa että kanootti ei lähde karkuun.

Hylje makoilemassa auringossa Abel Tasmanin kansallispuistossa Uudessa-SeelannissaNäitä kavereita näkyi sekä meloessa että kävelyreitillä.

Vinkki! Kuulimme eräältä kanoottiyrittäjältä, että hänen suosikkireittinsä on päiväretki Totaranuilta pohjoiseen Separation Pointille ja takaisin. Vaikka Kaiteriteristä ajoi yli 1,5 tuntia Totaranuihin (matkalla oli onneksi makeita maisemia), niin tämä vinkkireitti oli pienen matkapahoinvoinnin arvoinen. Reitiltä löytyi kaikki Abel Tasmanin parhaat puolet: hiekkarantapoukamat, hylkeet ja rannikkopolut. Edes kaikki paikalliset eivät ilmeisesti tiedä, että reitti jatkuu vielä Totaranuista pohjoiseen, eli reitti on kaiken hyvän lisäksi rauhallisempi kuin ns. pääreitti. Lisäksi tuolta löytyy Whariwharangin mökki, joka voisi olla erittäin hyvä vaihtoehto yöpymiselle.

Maanalainen lähde (Riwaka Resurgance)Matkan varrelta Totaranuille, Maorien pyhä lähde Riwaka Resurgance.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Kohti Mordoria ja sen yli: Tongariro Alpine Crossi... Tongariro Alpine Crossing -päivävaellusta pidetään yhtenä maailman hienoimmista reiteistä. Taru sormusten herrasta -leffat ovat viimeistään tehnee...
Uuden-Seelannin ”windy city”, Wellington Vaikka Wellington on Uuden-Seelannin pääkaupunki, ei kaupunki ole sellainen turistimagneetti kuin ehkä saattaisi luulla. Wellington on kuitenkin h...
Hellhole of the Pacific: Paihia Uudessa-Seelanniss... Bay of Islands alun perin on saanut nimensä kapteeni James Cookilta, joka kartoitti alueen ja sen noin 150 saarta, jotka ovatkin alueen ykkösjuttu...
Uuden-Seelannin reissun reittikartta Uudeen-Seelannin reissun (15.12.2015 - 2.1.2016) reittikartta. Klikkaamalla kuvaa tai tästä linkistä pääsee interaktiiviseen karttanäkymään, josta...