Ålesund | Norja

Ålesund ja ylipäätään Keski-Norja yllättää kauneudellaan – näin uskallan väittää. Monet suomalaiset hehkuttavat Pohjois-Norjaa ja Lofootteja (jotka nekin ovat todella hienot), mutta suurin osa jylhimmistä vuonoista ja autoreiteistä löytyy itse asiassa Keski-Norjasta suurin piirtein Ålesundin ja Stavangerin väliseltä alueelta. Oman kokemukseni pohjalta ei voi kuin suositella Keski-Norjaa matkakohteena erittäin lämpimästi!

Ålesundia voisi koittaa tiivistää seuraavalla tavalla:
– Maksimissaan parin päivän kohde
– Hieno pikkukaupunki, joka on yksi yhtenäisimmistä jugend-kaupungeista maailmassa
– Kaupunki on nähty yhdessä kokonaisessa päivässä
– Toimii hyvänä aloituspaikkana Keski-Norjan kiertämiselle

Ålesundin kaupunki niemenkärki
Ålesund levittäytyy hienosti niemenkärkeen.

Ålesundin majoitus

Kaupungista löytyy ehkä noin parikymmentä hotellia, ei sen enempää. Kuitenkaan turisteja ei ole kesällä(kään) mitenkään mielettömästi liikaa, vaikka toki kaupungin oma asukasmäärä moninkertaistuu turistiaikaan. Ålesund ei onneksi ainakaan vielä ole samanlainen turistimagneetti kuin esimerkiksi Flåm.

Omista ennakko-odotuksista poiketen majoitus Ålesundissa ei ollut missään nimessä kallista, sillä hyvän 3-4 tähden hotellihuoneen aamupalalla sai noin 100 eurolla / yö. Tsekkaa kaupungin hotellien hintataso vaikkapa Booking.comista. Kannattaa kuitenkin varata majoitus ajoissa, pahimpaan turistiaikaan hinnat saattavat olla jonkin verran korkeammat.

Ålesund-näkymäPienehkö mutta sympaattinen kaupunki.

Auton vuokraaminen Norjassa

Vuokra-autojen hinnat eivät ole lähellekään niin korkeat Norjassa, kuin mitä saattaisi kuvitella, sillä auton voi saada jopa noin 40 eurolla / vrk. Itse käytän Autoeuropen hakukonetta autojen vuokraamiseen myös Suomessa.

Suosittelen auton vuokraamista, jos tarkoituksena on nähdä Norjan luontoa, vuonoja tai tutustua useisiin eri paikkoihin. Useat aivan normaalit autotiet ovat todella näyttäviä ja maisemat niiden varrella on mykistäviä. Hienoimmat tiet nousevat jopa 1500 -2000 metriin. Kannattaa tutustua ns. maisemateistä (scenic roads) ainakin Geirangeriin ja Sognefjelletin-reitteihin, jotka ovat melko lähellä Ålesundia.

Norjassa ajamiseen tottumattomia on pakko varoittaa, että tiet ovat paikka paikoin todella kapeita, todella mutkaisia ja todella mäkisiä. Kahden henkilöauton kohdatessa tilaa on vielä ihan hyvin, mutta välillä bussin tai matkailuauton kanssa saa olla todella tarkkana.

Norjassa on melko paljon lauttoja, ja esimerkiksi Ålesundista Flåmiin Jotunheimenin kansallispuiston kautta mentäessä niitä osuu reitille 2-3 kpl. Suurin osa lautoista maksaa noin 12 – 15 euroa / suunta, kun auton kyydissä on kaksi aikuista.

Ålesund-merenrantaNorjanmeri auringonlaskun aikaan.

Ålesundin lentokenttä (Vigra)

Kaupungin lentokenttä (Vigra) sijaitsee noin 20 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lentokentältä kaupunkiin pääsee käytännössä joko taksilla tai bussilla. Lentokenttäbussi kulkee puolen tunnin välein klo 9.00 – 24.00 aivan terminaalin oven edestä (kts. Vigran lentokenttäbussin aikataulu). Lentokenttäbussi maksaa 10 euroa / suunta ja matka kestää noin 20 minuuttia. Taksi keskustaan maksaa noin 45 euroa.

Mitä kaupungissa voi tehdä?

Itse kaupunki on todella nopeasti nähty pienuutensa vuoksi, mutta Ålesundista matkaa voi jatkaa esimerkiksi 250 kilometrin päässä sijaitsevaan Jotunheimenin kansallispuistoon, josta löytyy kattavasti vaellus-/patikointimaastoja. Muun muassa Pohjois-Euroopan korkein huippu Galdhöppiggen ja yhdeksi Euroopan kauneimmista patikointireiteistä äänestetty Besseggen löytyvät Jotunheimenistä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Flåm ja kuuluisa Flåmsbana Keski-Norjassa Flåmin maisemat ja vuonot ovat UNESCON perintökohdelistalla. Kylän suurin turistimagneetti on kuitenkin junaraide Flåmsbana. Tavallaan Flåm oli ih...
Besseggen-vaellus Norjassa Besseggenin reitti on äänestetty yhdeksi kauneimmaksi vaellusreitiksi koko maailmassa. Keski-Norjan maisemat ja luonto ovat oikeasti älyttömän hie...
Pohjois-Euroopan korkein huippu, Galdhöpiggen Galdhöpiggenin vaellusreitti Jotunheimenin kansallispuistossa Keski-Norjassa on kohtalaisen vaativa, mutta todella näyttävä reitti. Se on Pohjois-...