Budva-kokemuksia

Budva on Montenegron rivieran suosituin rantakohde, siinä missä Kotor on maan suosituin kulttuuri- ja maisemakohde. Se on tunnettu idyllisestä vanhastakaupungista, rantaelämästä ja kohtalaisen suuresta turistimäärästä. Eli vaikka Budva (ja Montenegro) saattaa kuulostaa jollekin eksoottiselta kohteelta, niin sesongin aikaan turisteja on runsaanlaisesti ja kaupunki kuuluu matkajärjestäjien vakiotarjontaan ainakin kaikissa Pohjoismaissa. Mutta ehdottomasti ainakin käymisen arvoinen kaupunki, ja itse rivieran aluehan on upea ja monipuolinen.

Kokemuksia Budvasta ja rivierasta tiivistettynä:
– Suurin ja suosituin keskus rivieralla on Budva
– Budvan tunnelmallisuus ja tyylikkyys yllättivät positiivisesti (tosin olimme siellä vain yhden illan)
– Muut kylät ja rannat ovat selvästi enemmän paikallisten suosiossa
– Koko rivieran alue on vaikuttava: kirkkaita kivirantoja, tyylikkäitä ravintoloita ja rentoa tunnelmaa

Galija-ranta Budvan rivieraErinomainen vinkki: Galije-ranta.

Budvan kaupunki

Kaupunki on rivieran sydän, yöelämän keskus, turistimagneetti ja tietyssä mielessä alueen ylpeys – se on yksi Adrianmeren rannikon vanhimmista asutuksista, ja Venetsian aikainen vanhakaupunki on erittäin tyylikäs. Vaikka balkanilaiseen tyyliin yö- ja klubielämä on vilkasta, niin henkilökohtaisesti olin positiivisesti yllättänyt Budvan tunnelmallisesta puolesta. Vanhankaupungin muurien sisältä löytyi mm. muutama todella näyttävä rantaravintola, mikä pääsi yllättämään täydellisesti. Tosin on pakko mainita, että vietimme kaupungissa vain yhden illan, mutta sen kokemuksen perusteella tuolla voisi helposti viettää ainakin jokusen päivän.

Budvan vanhankaupungin tunnelmaa Yllättävän tunnelmallinen (sesonkina varmasti turistinen) Budvan vanhakaupunki.

Kaupungista itsessään löytyy ainakin neljä eri rantaa: Pizana, Mogren, Slovenska-ranta ja Ricardova Glava. Kuitenkin suurempi osa rannoista löytyy ripoteltuna pitkin rivieran rannikkoa. Melko kattava, mutta ei täydellinen listaus löytyy esimerkiksi täältä.

Budvan riviera -karttaKartasta saanee vähän käsitystä kuinka paljon alueella on pieniä rantoja.

Vinkki! Kannattaa kysellä paikallisilta vinkkejä hyvistä rannoista, sillä rantoja ja piilotettuja poukamia on rivieran alueella useita. Meille vinkattiin rantaa nimeltä Galija, joka olikin koko Balkanin reissun hienoin.  Reitti rannalle oli sen verran hämärä ja piilossa, että ei varmasti olisi tullut ajettua tuonne ilman suositusta.

Hämärästä puheen ollen on pakko mainita, että vähän meidän jälkeemme rannalle ilmestyi joku hieman alamaailmaoloinen jengi (mm. jättivät yhden henkilön tien yläosaan vahtiin). Tai saattoivat he olla jotain tärkeitä virkamiehiäkin.

Galija-rantaGalije-rannalla oli hyvä ravintola, vaikka rannalla oli vain muutama henkilö.

Budvan riviera

Kuten todettua, niin rivieralla on toki paljon muitakin kohteita kuin Budva. Itse ainakin olin todella yllättänyt kuinka vilkasta ja suosittua (paikallisten keskuudessa) loppuosa rannikosta on. Rivieralla sijaitsee noin 8 isompaa kylää, mutta valitettavasti niistä tuli nähtyä vain muutama. Mutta jos on vuokra-autolla liikenteessä (myös bussi kulkee kiitettävästi), niin eri kylissä ja kohteissa on helppo käydä. Kylien välissä kulkeva rannikkotie oli erittäin hyväkuntoista, liikennöityä ja monin paikoin jopa nelikaistaista, ja itse kylät sijaitsivat alempana kun tie kulki ylärinteessä.

Sveti Stefan

Yksi oudoimmista paikoista rivieralla lienee surullisen kuuluisa Sveti Stefan. Todella tyylikkään näköinen saari oli silmäätekevien suosiossa jo 60-luvulla, mutta nykyisin sitä vuokraa Aman Resorts -niminen 5 tähden hotelliketju eikä saarelle ole asiaa, jos ei ole hotellin asiakas (800€/yö). Tuli todella absurdi fiilis, kun pääsymme saarelle estettiin, eikä syynä ollutkaan pelkästään symbolinen kielimuuri.

Lisäksi jotenkin osuvasti saaren edustalla olevista rannoista toinen on julkinen ja toinen varattu vain hotellivieraille. Aika erikoista elvistelyä mielestäni. Sveti Stefan on muuten myös saaren edustalla olevan kylän nimi ja sieltä löytyy siis ihan normaalihintaistakin majoitusta.

Sveti Stefani -saariKoko saari on varattu hotellivieraille, eikä sinne ole muilla asiaa.

Kuljače

Kuten Montenegron nimestä (musta vuori) voi päätellä, löytyy maasta paljon muutakin kuin pelkkää rantalomailua. Vuoristoinen seutu alkaa lähes välittömästi rannikolta sisämaahan siirryttäessä ja monien mielestä sisämaa on jopa kauniimpaa kuin rannikkoseutu. Ainakin autotiet kulkivat hienoissa maisemissa noilla vuoristoisilla seuduilla.

Meillä oli majoitus otettu puolivahingossa Kuljače-nimisestä kylästä, joka oli eräänlainen rannikon ja vuoriston risteämä. Rannikkotieltä piti nousta autolla 15 minuuttia jyrkkää tietä ennen kuin pääsi majoituspaikkaamme (ja bensaa paloi), mutta olipa toisaalta mahtavat näkymät ja mahtava linnamainen majoitus. Voin lämpimästi suositella B&B Apart Hotel Paštrovski Konakia, jos haluaa hienon majapaikan hieman ylempää rinteiltä. Tuolla vuorilla kulkee myös ensimmäisen maailmansodan aikaisia patikointireittejä, joita pitkin olisi päässyt Albaniaan asti.

Kuljace-kylä vuorillaKuljaceen pitää yrittää vielä joskus palata.

Rannikko ja rantakohteet olisivat jatkuneet vieläkin pidemmälle etelään, aina Albanian rajalle asti ja pitkälle Albanian puolelle. Me kuitenkin koukkasimme pohjoiseen kohti Durmitorin kansallispuistoa (lue lisää: Durmitorin kansallispuisto)

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Kroatiasta Montenegroon: Perast, Kotor ja Kotorinl... Katsoin kristallipallosta, että Montenegron turismi tulee jatkossa vain kasvamaan entisestään. Kotor alkaa olla jo monen mieleen liiankin turistin...
Kappale kauneinta Montenegroa – Durmitorin k... Durmitorin kansallispuisto tuo uuden ulottuvuuden Montenegron matkaan, jos eksyy tuonnepäin maailmaa. Yleensä turistit viettävät aikansa pelkästää...
Keihäsmatkat – Balkanin sota – kansainvälinen hurm... Sinänsä hauskaa, että jotkut suomalaiset pitävät Kroatiaa(kin) edelleen jonkinlaisena eksoottisena Balkanin niemimaan matkakohteena. Todellisuudes...
Balkanin roadtrip vol.1 / kartta Reittikartta matkasta Balkanin niemimaalla akselilla Kroatia - Montenegro - Bosnia ja Hertsegovina (700km ja 8 päivää). Kuvaa klikkaamalla tai täs...