Dhermi | Albanian riviera

Albanian Rivieraksi kutsutaan noin 80 kilometrin mittaista Joonianmeren rannikolla sijaitsevaa pätkää, joka rajoittuu etelässä Sarandaan ja pohjoisessa Llogaran kansallispuistoon. Albanian Rivieralta löytyy useampikin kylä ja ranta, joista on tullut käytyä enempi vähempi kaikissa paitsi pienessä Gjipessa ja viimevuosina kovasti kasvaneessa (bilepainotteisessa) Jalessa. Dhermi oli minulle suurimmista rannikon kohteista viimeisin jäljellä oleva tuttavuus, mutta ei todellakaan vähäisin.

Kokemuksia Dhermistä tiivistettynä:
– rivieran hienoin ranta
– Dhermin kylä itsessään ei ole niin toimiva ja helppo kuin esimerkiksi Himare
– rantakallioilla on useita tunnelmallisia lounas- ja illallisravintoloita
– jos liikkuu autolla, niin majoituksen voi ottaa esimerkiksi vuorten päältä
– rannikkotiellä ajaminen on jo itsessään hieno kokemus

Dhermi-uimaranta Normaalista rivieran rannasta poikkeava Dhermin ranta.

Dhermi ja muutama muu rannikon kohde

Olen kertonut jo aikaisemmin näkemyksiäni Rivieran suurimmista kohteista Sarandasta ja Himaresta.

Rivieran isoimmat rannat ovat lähes viivasuoria pikkukivirantoja, jotka on rakennettu melko samalla kaavalla: Muutaman metrin päästä vesilinjasta alkaa aurinkotuolirivistöt, niiden takana sijaitsee ensimmäiset rantabaarit ja hieman pidemmältä sisämaasta löytyy ravintolat. Tässä mielessä Dhermi on ja ei ole poikkeus. Suurin osa Dhermin rannasta on nimittäin edellä kuvaillun kaltaista ja sinänsä hienoa. Mutta erittäin tervetullut poikkeus oli toinen puoli rannasta, joka koostui enemmänkin pikkupoukamista ja erittäin tyylikkäistä rantakallioiden päälle rakennetuista ravintoloista ja hotelleista.

Ravintolat kalliolla, DhermiPikkupoukamia ja rantakallioilla useita ravintoloita.

Muita rivieran rantoja / kyliä:

Palase on rannoista pohjoisin ja uusin. Rantaa rakennetaan jatkuvasti, mutta kesällä 2016 rannalla oli pari kahvilaa, joku iso klubi ja useampi kilometri pikkukivirantaa. Jotenkin tuo(kin) alue oli absurdi, kun aivan rannan pohjoispäädystä löytyi aurinkotuoleja, suihkut, eräänlainen bussiravintola ja terassi, mutta päivän aikana siellä kävi meidän lisäksemme ehkä 5 asiakasta. Mutta espressokone löytyi, totta kai.

Drymades on ainakin jossain listauksissa mainittu rivieran parhaana rantana kirkkaan veden johdosta. Vaikea sanoa, vesi oli todella kirkasta kaikilla rannoilla. Esimerkiksi tästä videosta saanee hyvän kuvanr rannasta, vaikka tuosta ei näe että aivan Drymadeksen pohjoispäädyssä on kallioisempaa ja rauhallisempaa.

Palase-rantaPalase ei ollut kovin suosittu ainakaan turistien määrällä mitattuna.

Porto Palermo on tunnettu Ali Pasha -linnoituksestaan. Lisäksi sieltä löytyy yksi ravintola ja pikkuinen biitsi. Varsinainen lomakylä se ei ole.

Jale on valitettavasti jäänyt väliin jo pari kertaa. Vaikuttaa aika klubi- ja bilepainotteiselta rannalta, mutta voi hyvin olla että se on lähinnä ajoituksesta kiinni. Sesonki Albaniassa alkaa nimittäin heinäkuun puolenvälin jälkeen, ja on kuumimmillaan vasta elokuussa.

Gjipe-rannalle ei ole mielestäni mennyt autotietä aikaisemmin (piti mennä veneellä), mutta nykyään sellainen sinne menee.  Erittäin hieno ranta.

Livadhi on Himaren alueen yksi päärannoista. Itse en nähnyt juurikaan eroa perinteiseen viivasuoraan pikkukivirantaan, jota koitin aikaisemmin kuvailla.

Albanian riviera vuoristonäkymätMajoitus vuorilla (Golden View Residence)

Llogaran kansallispuisto ja sola

Rivieran rannikkoa myötäilevä tie Sarandasta Llogaraan on aika makea, vaikkakin melko hidas ajettava (välillä sai odotella mm. lammaslaumoja). Tuo tienpätkä tuli vähän liiankin tutuksi, kun piti palata hakemaan Sarandasta sinne jäänyttä passia. Kertonee jotain albanialaisesta vieraanvaraisuudesta, että autotoimiston yhteyshenkilö olisi kuulemma ilman muuta ajanut passin meille, jos olisi asiasta kuullut.

Tie jatkuu erittäin hienona pidemmälle pohjoiseen, kun se nousee jyrkkänä yli 1000 metriin kohti Llogaran solaa ja kansallispuistoa. Esimerkiksi Top Gear on kuvannut tuolla erään pakoautopätkän. Myös Julius Caesar ylitti nykyisen Llogaran kansallispuiston ja sen solan marssiessaan armeijansa kanssa Pompeiusta vastaan. Olikohan se roomalaisille helpompi suoritus, kuin meidän ranskalaiselle nuhapumppu-Dacialle?

Yövyimme yhden yön Llogaran kansallispuiston alueella, ja kävimme heittämässä reilun neljän tunnin patikoinnin vuorilla (samassa paikassa josta Caesar tuli armeijoineen yli reilu kaksi vuosituhatta sitten). Reiteistä on melko vaikea löytää tietoa, ja suoraan sanottuna hotellilta saatu karttakin oli aika yleisellä tasolla. Heinäkuussa on tosin julkaistu uusi kävelykartta Himaran alueelle, josta voi saada tukea. Tuossa julkaisussa on juurikin tuo sama Llogaran patikointi, jonka me teimme.

Llogaran kansallispuisto
Llogaran solaLlogaran kansallispuisto. Jälkimmäinen kuva solasta, josta Caesar tuli oletettavasti armeijoineen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Hitonmoinen Himara Albanian rannikolla Kirkkaat vedet, ystävälliset ihmiset, kreikkalainen ruoka ja albanialainen hintataso tekevät Himarasta loistokohteen. Turismi kasvaa jatkuvasti Al...
Ikkunoita ikkunoiden päällä, Berat Albaniassa Olin aivan varma, että törmäämme Beratissa useisiin suomalaisiin turisteihin, varsinkin kun heti ensimmäiset vastaantulleet ihmiset olivat suomalaisia...
Albanian Rivieran suurin kaupunki, Saranda Aurinkoinen, autenttinen ja edullinen rantalomakohde - Albania. Albanian riviera on ehkä tämän hetken paras lomakohde Euroopassa. Reissusivuilta l...
Balkanin roadtrip vol.2 / kartta Reittikartta reilun parin viikon roadtripistä Balkanin niemimaalla akselilla Albania - Makedonia - Kreikka Kuvaa klikkaamalla tai tästä linkistä p...