Hintataso ja muuta tietoa | Sri Lanka

Sri Lankalle suuntautuva turismi on kasvanut viime vuosina lähes räjähdysmäisesti. Kasvaneelle kiinnostukselle on olemassa erinomaiset perusteet, sillä maa on yksi monipuolisimmista kohteista, joissa olen käynyt. Toisaalta kuten kaikissa vastaavissa nopeasti kasvavissa paikoissa kehitys ei ole pelkästään positiivista. Lähtökohtaisesti Sri Lanka on kuitenkin hieno ja mielenkiintoinen kohde, josta löytyy jokaiselle jotakin.

Muutaman viikon kokemuksia Sri Lankasta tiivistettynä:

– monipuolisuus: löytyy siirtomaahistoriaa, huimia rautatieverkostoja, temppeleitä ja raunioita, teeplantaaseja, mahtavia maisemia sekä rantaelämää ja surffausta
– liikkuminen on suhteellisen suoraviivaista ja vaihtoehtoja löytyy jokaisen budjettiin. Eri kohteet ovat suhteellisen lähellä toisiaan
– hintataso on varsinkin etelän turistirantojen rantamajoitusta lukuun ottamatta erittäin edullinen
– mausteinen ja herkullinen paikallinen ruoka, joka kuitenkin eroaa hieman intialaisesta ruuasta
– yleisfiilis maasta on hieman ”rähjäinen”, mutta kuitenkin huomattavasti kliinisempi kuin esimerkiksi Intiassa. Ihmiset olivat pääasiassa ystävällisiä ja kiinnostuneita turisteista.

Sri-lanka-hintataso

Liikkuminen Sri Lankalla

Liikkuminen Sri Lankalla on suhteellisen näppärää ja eri vaihtoehtoja löytyy jokaisen matkabudjetille. Kolmen viikon aikana ehdimme nähdä karkeasti ottaen koko maan paitsi itärannikon (jonne muuten voi matkustaa Suomen kesällä, kun sadekausi piiskaa saaren länsirannikkoa). Toisin sanoen etäisyydet eri kaupunkien ja kohteiden välillä eivät ole suuria, vaan enemmänkin ongelmana on ruuhkaiset tiet ja varsinkin saaren keskiosan vuoristoisuus.

Käytimme reissatessamme paikallisbusseja (ei ilmastointia ja tilaa on vähän), ilmastoituja busseja, tuktukeja, takseja sekä junaa. Tämän lisäksi erittäin suosittu vaihtoehto on palkata oma kuski, joka matkustaa turistien mukana eri kaupungista toiseen. Oman auton vuokraaminen on myös mahdollista, mutta liikenne on sen verran hektistä, että itse en siihen lähtisi.

Karkeasti ottaen voi sanoa, että paikalliset bussit eivät ”maksa juuri mitään”. Parin sadan kilometrin siirtymä maksoi muutaman euron. Ilmastoitu bussi oli ehkä tuplahintainen paikallisbussiin verrattuna ja sitä kannattaa käyttää aina kun mahdollista. Tuktuk ja taksi ovat paikalliseen hintatasoon suhteutettuna kalliita – eli tunnin parin siirtymä maksaa noin 20-40€ (neuvotteluvaraa on yleensä paljon).

Paikallisbusseissa oli melko paikallinen ja tiivis tunnelma. Ilmastointi hoidetaan pitämällä ikkunoita auki eikä jalkatilaa pahemmin ole. Kuitenkin ihmiset ovat ystävällisiä, ja monesti paikalliset koittivat viritellä keskustelua kyselemällä mm. Suomesta tai Sri Lankan kokemuksista. Yksin liikkuvana naisena en ehkä käyttäisi paikallisbusseja ainakaan ilta-aikoihin, vaikka muutamia jenkkinaisia näimmekin reissaavan yksin.

Sri Lankalla on erittäin kattava brittien rakentama rautatieverkosto, jota kannattaa hyödyntää. Varsinkin saaren keskiosissa vuoristeiset ja teeplantaasien läpi kulkevat reitit ovat uskomattoman hienoja ja junamatka on kokemus jo itsessään.

Sri Lanka juna

Hintataso Sri Lankalla

Sri Lanka on edelleen erittäin edullinen reissukohde. Hintatason voi sanoa olevan samaa tasoa kuin esimerkiksi Thaimaassa, ja varsinkin ruokailut hoituvat edukkaasti. Toisaalta hintatasossa huomasi selvän eron etelän turistikohteiden ja saaren keski- ja pohjoisosien välillä. Samoin ihmisten ystävällisyydessä oli selvä ero keski- ja pohjoisosien eduksi (mikä on jossain määrin luonnollista, sillä turismi on siellä edelleen huomattavasti vähäisempää).

Majoituksen hintataso yllätti meidät jossain määrin – ainakin joulusesongin aikana. Sellaisiin ”keskinkertaisiin, mutta mukaviin” paikkoihin pääsee melko varmasti 50 eurolla / yö saaren keski- ja pohjoisosissa. Mutta etelän rantakohteissa oli jopa pienoinen pettymys, että reilu 100€ ei riittänyt erityisen tasokkaaseen majoitukseen. Eli jos haluaa uima-altaan, sijainnin läheltä rantaa ja vähän parempaa laatua, niin enemmän saa laittaa pelimerkkejä.

Hyviä tarjouksia toki on mahdollista saada varsinkin sesonkiaikojen ulkopuolella. Esimerkiksi Booking.comin tarjontaa voi katsoa tästä »

Sri Lanka teeplantaasi