Jotunheimen-vaellus

Jotunheimenin kansallispuisto sijaitsee Ålesundista reilun 250 kilometrin päässä, mutta silti sinne ajaa noin 4 – 5 tuntia, mikä kertoo sekä norjalaisten teiden kapeudesta että todella mutkittelevasta tieverkosta.

Jotunheimen on valtava alue, mutta kokemuksia kansallispuistosta voisi koittaa tiivistää muutamalla ranskalaisella viivalla:
– Jotunheimenista löytyy Norjan ja Pohjois-Euroopan korkein huippu ja Galdhöpiggen-vaellus
– Toinen hyvä vaihtoehto on palkittu Besseggen-vaellus
– Kirkkaita vuoristojärviä ja mahtavia vuorirykelmiä
– Jäätiköitä, vuonoja, vuoria, telttailua, maatilamajoitusta
– Kaikentasoisia patikointireittejä

Geiranger-maisema
Matkalla Jotunheimenin kansallispuistoon kannattaa ajaa Geiranger-vuonon kautta.

Maisemareitit Jotunheimenin lähistöllä (ns. scenic roads)

Ensinnäkin on todettava että kannattaa olla autolla liikenteessä, jos haluaa nähdä Norjan hienoimmat maisemat. Auton vuokraaminen ei ole niin kallista Norjassa kuin mitä luulisi, sillä vuokra-auton voi saada hintaan 40-50€/vrk. Hyviä vuokra-autotarjouksia löytää esimerkiksi Autoeuropen kautta.

Matkalla Ålesundista (lue lisää: Ålesund) Jotunheimeniin kannattaa ajaa päätietä Geiranger-vuonon kautta. Itse kylässä ei ole pahemmin nähtävää jos ei halua liittyä tuhatpäiseen turistilaumaan, sillä Geiranger on Norjan kolmanneksi vilkkain risteilyalusten satama. Kylässä asuu muutama sata vakituista asukasta, mutta turisteja siellä käy tuhansittain joka kesä.

Jos päätyy jatkamaan matkaa vielä Jotunheimenistä etelään, niin kannattaa koittaa osua Sognefjellet-reitille, josta voit lukea lisää englanniksi. Voit katsoa Ålesundin ja Keski-Norjan alueesta tekemäni kartan, joka toivottavasti helpottaa reitin suunnittelua.

Sognefjelletin laaksoa Sognefjelletia halkova autotie.

Toinen erittäin suositeltava maisemareitti kulkee Laerdalin ja Aurlandin välillä. Kyseinen tiepätkä kulkee nimellä ”snow road”.  Saman reitin voi myös ajaa maailman pisintä autotietunnelia pitkin, jos haluaa säästää aikaa. Maisemat snow roadilla ovat kuitenkin ainutlaatuiset, joten suosittelen kyseistä reittiä. Reitti näkyy myös tekemässäni kartassa.

Snowroad-aurland
Snow road lähellä Aurlandia.

Majoitus Jotunheimenissa

Erilaisia majoituspalveluita on Keski-Norjassa lukuisia ja hinnat ovat todella maltilliset, varsinkin jos yöpyjiä on enemmän kuin 2, jolloin kannattaa nukkua mökissä. Varsinkin maatilojen yhteydessä olevat mökit saattavat olla todella halpoja. Me yövyimme tällä maatilamökillä Galdessa pari yötä, eikä tainnut maksaa kuin n. 15€ / hlö / yö.

Suuri osa majoitusta tarjoavista paikoista löytyy Norjan turistisivujen kautta englanniksi. Hyvätasoista majoitusta löytyy runsaasti myös teiden varsilta, joten etukäteisvaraukset eivät ole välttämättömiä. Toki turistisesongin aikaan valinnanvapaus vähenee. Telttailuun on käytännössä jokamiehen oikeudet, tai sitten voi valita jonkun useista camping-alueista.

Jotunheimen-Majoitus
Maatilamajoitusta Jotunheimenissa.

Vaellus- ja patikointireitit Jotunheimenissa

Jotunheimenin ominaispiirre on korkeat vuorenhuiput ja syvät laaksot. Maisemat ovat todella jylhät ja patikointi- ja vaellusreiteissä riittää vaihtoehtoja. Merkattuja reittejä on yli 50 kappaletta, joiden kesto sekä vaativuus ovat käytännössä täysin valittavissa. Patikoimme Galdhöpiggenin ja Besseggenin reitit, joista löytyy omat tarkemmat kertomuksensa. Muutamia muita patikointi-vaihtoehtoja ovat mm. (minulla ei ole valitettavasti näistä kokemusta):

– Glittertinden
– Bukkelaegeret
– Sognefjellet
– Aursjoen kulturstig 
– Hulderstigen
– Bordvassvegen
– Surtningssue

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Besseggen-vaellus Norjassa Besseggenin reitti on äänestetty yhdeksi kauneimmaksi vaellusreitiksi koko maailmassa. Keski-Norjan maisemat ja luonto ovat oikeasti älyttömän hie...
Pohjois-Euroopan korkein huippu, Galdhöpiggen Galdhöpiggenin vaellusreitti Jotunheimenin kansallispuistossa Keski-Norjassa on kohtalaisen vaativa, mutta todella näyttävä reitti. Se on Pohjois-...
Melonta soon-to-be-kansallispuistossa Hossassa Näin muutaman melontareissun kokemuksella on helppoa julistaa Hossa ainutlaatuiseksi melontakohteeksi. Ainakin itselläni vesireitti meni kirkkaast...