Piha (Auckland) | Uusi-Seelanti

Piha on yksi Aucklandin seudun suosituimmista päiväretki- ja uimarantakohteista erityisesti kesällä. Kylässä asuu selvästi hieman paremmin toimeentulevaa väkeä, joista monet kuulemma käyvät Aucklandissa töissä. Suosittujen rantojen lisäksi Pihasta löytyi seesteinen tunnelma, jopa sellainen leppoisan saaristolaishenkinen tai rantaruotsalainen. Ja mahtavat maisemat jälleen kerran.

Kokemuksia Pihasta ranskalaisin viivoin tiivistettynä:
– seesteinen parin päivän kohde erittäin lähellä Aucklandia
– alueella risteilee muutamia kävelyreittejä
– rannat soveltuvat myös surffaamiseen, joka oli erittäin suosittua
– todella pieni kylä, jossa pari ravintolaa ja joku kyläkauppa

Piha-maisemaIhan kohtalainen maisema omalta parvekkeelta. Kyseistä viintä ei tosin voi suositella.

Auckland, Piha vai molemmat?

Valitettavasti parin päivän Auckland-osuuteemme osui reissun pahimmat rankkasateet, joten kokemukset Uuden-Seelannin suurimmasta kaupungista jäivät todella ohuiksi, enkä viitsi siltä pohjalta edes kirjoittaa siitä mitään. Onneksi ennen varsinaista Aucklandin keskustan osuutta vietimme pari yötä rentoutuen Pihassa. Yksi Uuden-Seelannin reissun hienoimmista majoituksista osui myös Pihaan, tai ainakin hienoin näkymä parvekkeelta.

Kyseinen Oneone Moana B&B –majoitus tuli varattua Booking.comin kautta, vaikka se taitaa löytyä myös monelta muulta varausalustalta.  Alakerrassa asuvat omistajat Mary ja Lance toivat oman lisänsä paikan vetovoimaan. Paikallisten kanssa jutellessa sitä aina olevinaan tuntee pääsevänsä vähän syvemmälle paikalliseen elämäntapaa. Majoituspaikkaa voi suositella lämpimästi ainakin savolaisille tai muuten vaan puheliaille reissaajille.

Lampaita One Three HillilläUudessa-Seelannissa riittää lampaita. Nämä lambit ottavat iisisti One Three Hillillä Aucklandissa.

Mitä Pihassa voi tehdä?

Kuvailisin Pihaa sellaiseksi Enid Blytonin tai Agatha Christien tunnetuksi tekemäksi (brittiläiseksi) rannikkokyläksi, jossa kaikki kylän vähäiset vakituiset asukkaat tuntevat toisensa ja kyttäävät toistensa tekemisiä. Kesäisin väkimäärä moninkertaistuu, ja ensivaikutelmaltaan porvarillisen ja puhtoisen kylän pinnan alta löytyvät jännitteet joutuvat koetukselle, kun kylään saapuu kiertävä teatteri, ulkomainen kotiopettajar tai tuhlaajapoika. Ehkä Pihasta olisi löytynyt myös murhia ratkova vanhapiika tai belgialainen salapoliisi.

Oli miten oli, niin parin päivän rentoutumiseen Piha soveltuu mitä mainioimmin. Kannattaa varata mukaan muutama kirja tai reilusti viiniä, sillä mikään aktiivilomailijan kohde kylä ei ole (poislukien surffiskene, joka oli melko vahvaa). Pihan läheisyydestä löytyy useita patikointireittejä, vesiputouksia ja näköalapaikkoja. Mm. melko tunnettu Hillary Trail kulkee Pihan ja Karekaren läpi.

Pihan patikointikarttaAlueen patikointireitit (lähde: Piha.co.nz)

Karekare Falls yläjuoksu

Karekare-putousten yläjuoksulta löytyy ns. infinity pool.

Ja toki rannat ovat ehdottomasti käymisen arvoisia. Tosin niissäkin tuntui vallalla olevan enemmän sellainen brittiläinen rantakäyskentely kuin varsinainen auringonotto. Majapaikan omistajat kysyivät melko kuvaavasti ”Are you gonna take a Sunday stroll on the beach?”

Piha on yksi Uuden-Seelannin suosituimmista surffikohteista. Vaikka siellä järjestetään kansainvälisen huipputason kisoja, niin ranta soveltuu myös surffauksen opetteluun kunhan tiedostaa oman tasonsa. Pihassa nimittäin kuvataan suosittua Piha Rescue -TV-sarjaa, mikä kertonee oleellisen mm. surffiaalloista ja virtauksista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Uuden-Seelannin reissun reittikartta Uudeen-Seelannin reissun (15.12.2015 - 2.1.2016) reittikartta. Klikkaamalla kuvaa tai tästä linkistä pääsee interaktiiviseen karttanäkymään, josta...
Hellhole of the Pacific: Paihia Uudessa-Seelanniss... Bay of Islands alun perin on saanut nimensä kapteeni James Cookilta, joka kartoitti alueen ja sen noin 150 saarta, jotka ovatkin alueen ykkösjuttu...
Kapteeni Coron Mandeliini (aka Coromandelin niemim... Sademetsät ja valkoiset hiekkarannat ovat Coromandelin niemimaan "the thing". Niemimaalla on muutama melko uniikki kohde, sillä esimerkiksi kuinka...