Piran-kokemuksia

Piran on yksi Slovenian harvoista rannikolla sijaitsevista kohteista (toinen isompi paikka on Koper). Rantaviivaa Slovenialla on alle 50 kilometriä, josta suurin osa tuntui olevan valjastettu enemmänkin teollisuuden kuin turismin käyttöön. Kuitenkin keskiaikaisen karamellimainen Piran ja ihan sen kyljessä kiinni oleva perinteisempi ”etelän rantalomakohde” Portoroz muodostavat yhdessä ihan vetovoimaisen kombinaation.

Kokemuksia Piranista pähkinänkuoressa:
– kohdetta verrataan usein hieman yliampuvasti Venetsiaan (tyyliltään paljon samaa)
– ilmeisesti ainakin elokuussa todella täynnä turisteja (kuten Venetsia)
– pittoreski, pikkunäppärä, keskiaikainen, merellinen ja kompakti
– ehkä vähän tylsänoloinen (toukokuussa), mutta ainakin muutaman päivän arvoinen
– noin 3 kilometrin päässä sijaitsee täysin erilainen rantalomakohde Portoroz

piazza-tartini Vanhankaupungin keskusaukio, Piazza Tartini

Vanhakaupunki

Piranin ja vanhankaupungin ydin on keskusaukio Piazza Tartini, kuuluisan viulistin Giuseppe Tartinin mukaan. Aukion ympäriltä löytyy keskiaikaistyyppisiä kapeita kujia ja mittakaavoiltaan pieniä pastellinvärisiä rakennuksia, joissa on kaikissa jostain syystä oranssit katot. Samoin vanhastakaupungista löytyy kymmeniä ravintoloita, rantabulevardi, jäätelökojuja, turistiputiikkeja ja vastaavia. Piranin suola on muuten jos ei makein, niin ainakin perinteisin matkamuistotuliainen (pun intended).

Muutoin Piran on melko tyypillinen keskiaikainen kohde, josta löytyy tyypilliset kylän muurit, kellotornit ja vastaavat rakennukset. Niihin tosin pääsee kiipeämään pientä pääsymaksua vastaan ja ylhäältä saakin parhaan kuvan kylästä. Loppujen lopuksi Piranista ei siis löydy mitään kovin ihmeellistä, jos sellaiseksi ei lasketa sympaattista viehätysvoimaa. Toki merellinen ruoka oli viimeisen päälle, kuten Istrian niemimaalla olettaa saattaa. Hintataso oli selvästi korkeampi kuin esimerkiksi Ljublanassa.

piran-vanhakaupunki
piran-seaside-kävelyPirania ja rannikkoa pääsee kiertämään yli 10km reittiä pitkin.

Portoroz

Reilun kolmen kilometrin päässä sijaitseva Portoroz taas on tyypillinen rantalomakohde. Sieltä löytyy hiekkauimaranta, casinoita, jahteja, kylpylöitä, rantabaareja, yökerhoja ja merkkiliikkeitä. Ei mikään erikoisen miellyttävä paikka mielestäni, mutta toisaalta se tuo hyvää meininkiä ja elämää ehkä vähän tylsään Piraniin. Jos jatkaa Portorozin ohitse pari kilometriä, niin päätyy Sečovljen suola-altaille, josta löytyy myös mm. suolakylpylä.

PortorozPortorozin perinteisempi lomakylä.

Bled

Sinänsä Bled ei liity Piraniin millään tavalla, mutta koska etäisyydet Sloveniassa ovat suhteellisen lyhyet ja tiet nopeita ajaa, niin kerrotaan muutama sana siitäkin vielä.

Eli noin 50 kilometriä Ljubljanasta ja pari tuntia Piranista pohjoiseen sijaitseva Bled on itse asiassa Slovenian ykkösturistikohde. Vaikutti, että se oli eritoten aasialaisten turistien suosiossa. Mutta kaupunki on tunnettu ja suosittu ainakin parista syystä: ensinnäkin Triglavin kansallispuisto alkaa sen välittömästä läheisyydestä, ja toisekseen lähes disneymaisen piirroksellinen Bled-järvi sijaitsee siellä. Järven keskellä on saari, josta löytyy kirkko ja museo (saarelle pääsee veneellä). Saarella on ilmeisesti ollut asutusta ja uskonnollisia kultteja jo 800 eaa. Bled-järveä pääsee kiertämään myös kävellen, ja sen rannoilla oli muutama aika kiva ravintola ja terassi.

Bledin linna sijaitsee järven pohjoispuolella jyrkällä kalliolla noin sadan metrin korkeudessa. Linnalta oli hienot maisemat järvelle ja kylään. Yhteenveto Bled on ihan kiva retkikohde, jonka suurin arvo on mielestäni sen kuvauksellisuudessa ja tietynlaisessa satumaisuudessa.

Bled-järviDisneymainen Bled-järvi.