San Francisco -kokemuksia

Monet mieltävät Yhdysvaltojen länsirannikolla Kalifornian osavaltiossa sijaitsevan San Fransiscon aurinkoiseksi, moderniksi ja nuorekkaaksi suurkaupungiksi, jonka tunnetuin maamerkki auringonlaskussa punaisena hohtava Golden Gate –silta lienee monelle tuttu. Noh, tuotahan San Francisco pääpiirteittäin onkin.

San Fransiscossa kannattaa kuitenkin varautua myös sumuun, pilvisyyteen ja ajoittaisiin sateisiin. Lämpötilat pysyttelevät kuitenkin lähes läpi vuoden miellyttävästi 20 -25 asteen tuntumassa. Ilmasto sekä kaupungin rento tunnelma houkuttavat matkailijoita ja varsinkin start-up-yrityksiä luokseen. Osittain edellä mainituista syistä kaupungissa on myös enemmän kodittomia ja hipstereitä, kuin monissa muissa länsirannikon kaupungeissa. Aamiaisdonitsia etsiessä talojen syvennyksistä saattaakin kuulua pirteä huikkaisu: ”Good morning guys!” Joskus on tosin vaikea erottaa tuleeko huikkaisu start-up-hipsteriltä vai kodittomalta ihmiseltä.

San Franciscon kokemuksia voisi tiivistää seuraavalla tavalla:
– Kaupunkia kuvataan usein Yhdysvaltojen eurooppalaisimmaksi (sitä se luultavasti onkin)
– Kaupungissa on melko mukava liikkua kävellen tai pyörällä
– Majoitus on yllättävän kallista (Booking.comissa on kohtalainen tarjonta eritasoisia paikkoja)
– Tunnelmaltaan nuorekas kaupunki, jossa voi viettää pidempiäkin aikoja
– Pääpiirteittäin kaupungin näkee muutamassa päivässä
– Sään osalta kannattaa varautua myös sumuun ja sateisiin

San Franciscon keskustaaKatukuva on tuttu TV:stä.

San Franciscon majoitus

Majoitus San Franciscossa niin kuin lähes kaikkialla Yhdysvalloissa on, jos ei älyttömän kallista, niin ei missään nimessä halpaakaan. Hotellin sijaintiin kannattaa kuitenkin panostaa, sillä keskustassa on mukavinta liikkua jalkaisin tai pyörällä. Tämä ei ole missään nimessä jokaisessa yhdysvaltalaisessa suurkaupungissa mahdollista! Kuten todettua, itse käytän yleensä Booking.comia parhaiden tarjousten etsimiseen.

Vaikka kaupungin julkinen liikenne saa usein suitsutusta osakseen (sillä vertailukohdat ovat huonot), niin käytännössä ”hyvä julkinen liikenne” tarkoittaa kohtalaista bussi- ja raitiovaunuliikennettä. Raitiovaunulinjoja (cable cars) kaupungissa on kolme, ja vaikka ne ovatkin lähestulkoon turistien huvitukseksi tarkoitettu, niin ne ovat ihan hyvä apuväline keskusta-alueella liikkumiseen. Kaupungin itälaitaa kulkee myös metro, joka pysähtyy keskusta-alueella muutamalla pysäkillä. Metro on ehkä parhaimmillaan lentokentille (Oakland ja SF) mentäessä.

Lennot San Franciscoon

Suomalaisille yksi parhaista tavoista löytää halpoja lentoja saattaa olla Norwegianin yhteys Oaklandin kentälle, joka sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä San Franciscosta. Oaklandin kentältä pääsee metrolla keskustaan noin puolessa tunnissa, ja matka kustantaa noin 10$.

Toki muitakin yhteyksiä ja satunnaisia tarjouksia on paljon. Esimerkiksi Skyscannerilla voi koittaa etsiä hyviä lentodiilejä. Parhaimmillaan San Franciscoon voi saada lentoja noin 400 – 500 eurolla.

Golden Gate -silta San FranciscossaGolden Gate -silta pilvisellä säällä. Sillan pääsee ylittämään myös pyöräillen tai kävellen. Toisella puolella suosittu Sausalito.

San Franciscon nähtävyydet ja tekeminen

Loppujen lopuksi kaupungissa ei ole älyttömästi asioita, jotka on ”pakko” nähdä tai tehdä. Kaupunki soveltuukin hyvin rentoon kaupunkilomailuun. Riittää, että laittaa jalkaan hyvät kengät tai vuokraa alle polkupyörän ja lähtee tutkimaan kaupunkia. Kaupungista ei ole vaikea löytää hyvää ravintolaa, kahvilaa tai hotdog-kojua, jossa voi pysähtyä ja seurailla kaupungin rennon letkeää tunnelmaa.

Alla on kuitenkin muutama vinkki ja nähtävyys San Franciscoon:

Whisherman’s Wharf ja merileijonat
Whisherman’s Wharffin kaupunginosa on melko omaleimainen satama-alue, josta löytyy paljon putiikkeja, ravintoloita ja kauppoja. Laiturilla numero 39 löhöilee kuuluisa merileijonayhdyskunta, jota turistilaumat käyvät kuvaamassa.

– Golden Gate -silta
Kaupungin ehdottomasti kuuluisin nähtävyys on Golden Gate -silta, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustasta, ja sinne pääsemiseksi on nähtävä hieman vaivaa. Suositeltava tapa on vuokrata polkupyörät ja pyöräillä sillalle. Polkupyörät kannattaa varata netistä, sillä niistä voi saada siten jopa 20% alennuksen, vaikka varaisi pyörät seuraavalle aamulle. Matkaa voi jatkaa vaikka toisella puolella siltaa sijaitsevaan Sausaliton kylään.

– Sausalito
Golden Gaten pohjoispuolella reilun 10 kilometrin päässä sijaitsee Sausaliton kylä, joka on suosittu pyöräilykohde. Sinänsä kylässä ei ole mitään niin ihmeellistä; se on pieni, kiva ja tunnelmallinen kalastajakylä.

– Lombard Street ja jyrkät mäet
Osa San Franciscon omaleimaisuutta on kaupungin melko selvät korkeuserot. Kannattaa suunnata esimerkiksi Russian Hill -kaupunginosaan jota halkoo mäkiset tiet. Yksi parhaista esimerkeistä siellä lienee serpentiinimäinen tienpätkä Lombard Streetillä.

– Golden Gate Park
Massiivinen puisto, jossa järjestetään kaikenlaisia tapahtumia. Viikonloppuisin puisto täyttyy syntymäpäiväpiknikkejä ja muita juhlia järjestävistä kaupunkilaisista. Puisto on hieman syrjässä ja valtavan kokoinen kävelemiseen, mutta puistossa on mukava liikkua pyörällä. Ilta-aikaan puistoon ei enää kannata suunnata, sillä se toimii myös monen kaupunkilaisen yöpaikkana.

Alcatrazin vankila

Lombard Street San FranciscossaLombard Street on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä.

Vuokra-auto San Franciscosta

Auton vuokraaminen Yhdysvalloissa ei ole kallista ja noin 30 eurolla / vrk voi saada ison auton täysillä vakuutuksilla ja GPS:llä varustettuna. Mielestäni parhaat tarjoukset ja joustavimmat vuokrausehdot löytää hakukoneiden kautta, ja itse käytän yleensä Autoeuropea varauksen tekemiseen.

Hakukoneiden kautta on myös helpompi arvioida mitä vakuutuksia tarvitsee ja mitä ei. Yleensä autovuokraamon tiskillä koitetaan vielä myydä lisävakuutuksia, ja niiden kanssa voi mennä sormi suuhun, jos ei ole varautunut tilanteeseen etukäteen.

Roadtrip-henkinen lähestyminen Yhdysvaltojen länsirannikkoon on perinteinen ja erittäin suositeltava tapa! Me ajoimme reitin San Francisco – Yosemiten kansallispuistoDeath Valleyn kansallispuistoLas VegasPismo Beach – San Fransisco, joista voi lukea lisää kyseisiltä reissusivuilta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Järkyttävän hieno Yosemiten kansallispuisto Yosemiten kansallispuisto synnytti todellisen rakkauden jenkkiläisiin kansallispuistoihin. Maisemat, erämaa ja reitit olivat vaan niin järkyttävän...
Kuuma ja karu kuolemanlaakson kansallispuisto Death Valleyn eli tuttavallisemmin Kuolemanlaakson kansallispuisto ei ole se aivan tavallisin kansallispuisto. Kyseessä on kuuma erämaa, joka on kar...
Outo ja ihmeellinen Las Vegas On vaikea päättää onko Las Vegas turha aikuisten Disneyland tai Baltic Queen, vai outoudessaan hieno miljardeja maksanut viihdekeskus. Ainakin se ...