Agnes Water: surffausta ja Iso valliriutta

Agnes Water ja Town of 1770 ovat australialaisille Pihtiputaaseen verrattavissa olevia paikkoja, joten useampikin suurkaupungissa asuva aussi ihmetteli, että miten ihmeessä päädyimme kyseiseen kohteeseen. Eipä tuota itsekään muista omaa päätöksentekoprosessia enää kovin tarkasti, mutta Agnes Waterissa yhdistyy kaksi tärkeää elementtiä: se on ensinnäkin ainakin Queenslandin osavaltion pohjoisin paikka, jossa voi surffata. Toisekseen se on eteläisin paikka, josta pääsee Isolle valliriutalle. Australian etäisyyksillä ja vuokra-autolla liikkuessa sitä yllättävän paljon alkaa arvostaa mahdollisimman lyhyitä siirtymiä.

Tiivistäen Agnes Water ja Town of 1770:
– rentoon lomailuun ja surffauksen opetteluun erinomainen kohde
– molemmat pieniä lomakyliä, joissa turismi on melko vähäistä
– turismin vähyys näkyy esimerkiksi ravintotarjonnassa (vain pari varteenotettavaa paikkaa)
– Lady Musgrave -saari eteläisellä Isolla valliriutalla oli todellakin hintansa arvoinen

Town of 1770 - venesatamaKahdesta kylästä pienempi, Town of 1770 (toimii lähinnä venesatamana)

Yleistä vierekkäisistä kylistä

Town of 1770 on muistaakseni ensimmäinen paikka, jonne kapteeni Cook osui Queenslandissa vuonna 1770, ja kylä on luonnollisesti saanut siitä nimensä. Mitään muuta kovinkaan mainittavan arvoista kylästä ei löydy, ja se toimiikin lähinnä venesatamana. Niemenkärjen päässä on tosin hieno näköalapaikka merelle ja lyhyt kävelyreitti. Näimme kyseisellä reitillä mm. parimetrisen käärmeen puussa, eli kuten uusi-seelantilaiset asian kauniisti ilmaisevat ”everything tries to kill you in Australia”.

Mutta jos miettii menevänsä rannalle tai käyttävänsä jotain moninaisista palveluista (2 ruokakauppaa, muutama kahvila, muutama ravintola, paikallinen Alko, huoltoasema, jokin surffikauppa ja bocce-stadion), niin kannattaa suunnata Agnes Wateriin. Kylien välinen etäisyys on kuitenkin sellainen 5 kilometriä, vaikka jossain määrin ne ovatkin samaa aluetta. Majoitustarjontaa voi selailla vaikka Booking.comista (esim. Edge on Beaches oli hinta-/laatusuhteeltaan erinomainen)

Näköalapaikka Town of 1770Jonnekin näille paikkeille Cook kepitteli Endeavourillaan vuonna 1770 (Town of 1770).

Agnes Water uima-allasAgnes Water toimii hyvin leppoisaan lomailuun.

Kokemuksia Isosta valliriutasta

Kuten todettua, niin Agnes Water on eteläisin paikka, josta pääsee Isolle valliriutalle. Tosin on hyvä mainita, että tässä yhteydessä ”Iso valliriutta” tarkoittaa siis yhtä saarta, jonne tehdään retkiä joka päivä (olosuhteiden salliessa). Kyseinen Lady Musgrave -saari on kuitenkin uniikki korallilaguuni, jossa voi sekä snorklata että sukeltaa. Tottumattomille snorklaajille kohde on helppo siinäkin mielessä, että hait eivät kuuleman mukaan eksy sinne.

Ainakin snorklaamisen kannalta laguuni oli mahtava kokemus! Snorklattava alue on melko laaja, arviolta sellainen 300 metriä kertaa 300 metriä, mikä ei välttämättä kuulosta isolta. Mutta pointtina lähinnä se, että vedessä sai olla rauhassa ja snorklattavaa riitti. Varmaan suurimman osan ajasta snorklasimme kahdestaan. Turistit jaettiin muutamaan eri ryhmään, jotka tekivät vähän eri asioita saarella, mikä osaltaan helpotti ruuhkaa.

Snorklaus Lady Musgrave -saarellaIso valliriutta (Lady Musgrave). Olisi pitänyt panostaa vedenalaiseen kameraan ja parempiin kuviin.

Lady Musgrave on hienoin kohde, jossa olen itse snorklannut. Koralli oli värikästä, monipuolista ja runsasta. Kaloja ja eri kalalajeja laguunissa oli kiitettävästi. Näimme myös elämämme ensimmäiset merikilpikonnat (joita kuulemma näkee käytännössä aina). Näky on todella majesteettinen, kun isot kilpikonnat tavallaan lipuvat meressä tyynesti. Kuitenkin kaikkialla maailmassa korallin tila on heikko, ja ainakin retkioppaiden mukaan korallia on kuollut silmämääräisesti jo niiden muutamien vuosien aikana, kun he ovat siellä työskennelleet. Eli tiedä sitten, kuinka kauan tuonne(kaan) enää pääsee.

Kestoltaan retki oli ihan riittävä vedenalaiseen maailmaan tutustumiseen. Loppujen lopuksi monelle turistille riitti sellainen noin tunti snorklaamista, kun taas itse totta kai nautti koko rahan edestä! Snorklaamisen lisäksi kohteessa vietetystä noin viidestä tunnista osa meni opastettuun retkeen saarella ja osalasipohjaisella veneellä ajeluun.

Varasimme retken Agnes Waterin ainoalta palveluntarjoajalta. Ilmeisesti vastaava palvelu löytyy ainakin myös Bundabergistä.

Lasipohjaveneajelu Lady Musgrave -saarella (Iso valliriutta)Retkellä tutustuttiin myös erilaisiin koralleihin lasipohjaveneellä.

Lady Musgrave -rantaSaarella voi myös yöpyä melko alkeellisissa olosuhteissa. Olisi varmasti aika hieno kokemus.

Surffaus & Agnes Water

Agnes Waterissa on reilu 5 kilometriä rantaa ja aurinko paistaa 300 päivää vuodesta, joten tuolta löytää varmasti oman palansa rantaa. Rannan eteläosa on valvottua (eli se osa joka on lähimpänä kylän keskustaa) ja suurin osa ihmisistä ja paikallinen surffikoulu on siellä. Surffauksen opettelu on erittäin suosittua, eikä ainakaan hinnan takia kannata jättää sitä väliin. Halvimmillaan kolmen tunnin opetuksen välineineen saa nimittäin alle 10 eurolla. Paikan päällä hinta taisi olla n. 20€.

Agnes Water päärantaIltabiitsi. Rantaa löytyy noin 5 kilometriä ja aallot ovat hyvät surffauksen opetteluun.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Brisbane – entinen punaniskojen ihmemaa, nyk... Brisbanella ja Queenslandilla on ainakin jonkinasteinen historiallinen maine maalaisosavaltiona ja -kaupunkina, ja varmasti osittain siksi Brisban...
Maineensa veroinen Byron Bay Byron Bayn ilmeisintä ydintä ovat boheemi ilmapiiri, pienen kylän surffitunnelma ja eräänlainen reppureissaaja-meininki. Mutta todella ilahduttava...
Uuden-Seelannin reissun reittikartta Uudeen-Seelannin reissun (15.12.2015 - 2.1.2016) reittikartta. Klikkaamalla kuvaa tai tästä linkistä pääsee interaktiiviseen karttanäkymään, josta...