Angkor Wat -kokemuksia

Uskallan väittää, että vain harva suomalainen on kuullut Angkor Watin temppelialueesta, vaikka Angkor Watin temppelikompleksi on maailman suurin uskonnollinen rakennus. Kaakkois-Aasian mittapuulla Angkorin temppelit ovat kuitenkin todella iso juttu, ja turisteja käy siellä vuosittain yli 2 miljoonaa. Tässä mielessä on onni että alue on jättimäinen, sillä turistien määrä tasoittuu alueelle mukavasti. Joidenkin arvioiden mukaan Angkorin alue on yli 500 neliökilometrin kokoinen.

Tiivistän kokemukseni temppelialueesta näin:
– Uskomattoman massiivinen temppelialue, jossa on kymmeniä erilaisia rakennuksia
– Alue on äärimmäisen hieno ja vaikuttava myös ”ei-perinteiselle-museokävijälle”
– Valtaosalle riittänee päivälippu, jolla itse asiassa saa 1,5 päivää (ilta + koko päivä)
– Historiasta, arkkitehtuurista tai kulttuurista hurahtaneille monen päivän kohde
– Alueeseen tutustumisen voi ottaa liikunnan kannalta tai leppoisasti omalla tuk-tukilla
– Todella turistinen, mutta jos ei tee kuten kaikki tekevät niin saa olla yllättävän rauhassa

Auringonlasku Angor Watin temppeleillä
Ilta-aurinko kajastaa Angor Watin temppeleille.

Hieman Angkor Watin merkityksestä ja historiasta

Angkor on kambodzalaisessa hindu-uskonnossa kutakuinkin maallinen vastine pyhälle Meru-vuorelle, ja sitä pidetään muinaisten jumalien asuinsijana. Kreikkalaisessa mytologiassa sen vastine olisi Olympos. Alue on monelle kambodzalaiselle todellinen henkinen koti, vaikka suuri osa kambodzalaisista ei ole koskaan päässyt käymään siellä.

Temppelialueesta tunnetaan kansallista ylpeyttä sen vaikuttavuuden ja kansainvälisen tunnettuuden takia, mutta sen henkistä ja uskonnollista merkitystä ei voi unohtaa. Alue on siis sekoitus kunnianhimoisia rakennushankkeita ja uskonnollista omistautumista (kuten esimerkiksi Egyptin pyramidit). Temppelialueella näkyy jatkuvasti munkkeja, jotka tekevät jonkinasteisia ”pyhiinvaelluksia” sinne.

Angkorin kukoistusaika ajoittui 800-luvulta 1400-luvulle, jolloin suurin osa kaupungeista, temppeleistä ja rakennuksista on rakennettu. Tuona aikana Angkor toimi Khmer-valtakunnan keskuksena, ja parhaimmillaan alueella on asunut yli miljoona ihmistä, kun vastaavana aikana esimerkiksi Lontoo oli muutaman kymmenen tuhannen ihmisen kylä (!)

Angkor Watin auringonlasku
Aurinko luo todella kauniita värisävyjä temppelialueelle.

Liikkuminen temppelialueella

Angkorin temppelialue on noin seitsemän kilometrin päässä Siem Reapin kaupungista (lue lisää: Siem Reap), josta löytyy käytännössä kaikki majoitus ja muut aktiviteetit.

Alueelle pääsemiseen ja siellä liikkumiseen on monta tapaa, joista suosituimmat ovat:

– Polkupyörän vuokraaminen. Raskain tapa liikkua temppelialueella, mutta polkupyörällä liikkuminen antaa eniten vapauksia, ja jätti ainakin meille parhaat muistot. Olihan se haastavaa herätä neljältä aamuyöllä, mutta kokemus oli sen arvoinen! Varmasti sopiva kierros monille on ns. ”small circuit” tai siitä hieman lyhennetty versio (eli n. 15 km + matka Siem Reapista ja takaisin). Siem Reapista löytyvät polkupyörät ovat hyväkuntoisia naisten pyöriä, ja niitä vuokrataan monessa paikassa. Kannattaa panostaa sellaiseen pyörään, jossa on dynamo (lamppu), jos aiot polkea aamuyöllä. Pyörät kustantavat noin 2-3 dollaria/vrk.

– Tuk-tukin vuokraaminen. Suurin osa turisteista vuokraa tuk-tukin ja kuskin, joka ajeluttaa heitä ympäri temppelialuetta. Tuk-tukin kuskeineen saa noin 25 dollarilla/päivä, jos aikoo kiertää esimerkiksi ns. small circuitin. Kyyti edestakaisin (esimerkiksi auringonlaskua katsomaan) maksaa noin 10 dollaria.

– Opastettu kierros, joihin paikkoja myydään kaikkialla Siem Reapissa. Tai vaihtoehtoisesti voi On palkata henkilökohtaisen oppaan. Oppaat maksavat päiväksi noin 25 dollaria. Jos haluaa oman kuskin, auton ja oppaan hinta on noin 40 dollaria/päivä.

Munkkeja Angkor WatissaMunkkitauolla Ta Prohm -temppelialueella.

Liput temppelialueelle

Liput Angkoriin ostetaan noin kilometri ennen temppelialuetta isolta lipunmyyntialueelta päätien varrelta. Lippuja on saatavana yhden päivän (20 dollaria), kolmen päivän (40 dollaria) tai viikon (60 dollaria) passeina. Kannattaa huomioida, että lippuun kuuluu ilmainen sisäänpääsy klo 17.00 jälkeen.

Yhden päivän lippu oikeuttaa tosiasiassa puoleentoista päivään (ilta + seuraava päivä), eli päivälipulla voi katsoa auringonlaskun esimerkiksi Angkor Watissa, ja seuraavaksi päiväksi jää vielä koko päivä aikaa tutustua muuhun temppelialueeseen. Luulen että suurimmalle osalle riittää yksi ilta ja sitä seuraava kokonainen päivä.

Ta Prohm -temppeli Angkor WatissaPuiden juuret musertavat temppelirakennuksia Ta Prohmissa.

Muutama vinkki Angkor Watiin liittyen

Suurin yleisöryntäys kohdistuu auringonlaskuun ja -nousuun eikä syyttä, sillä ne ovat todella mahtavia temppelialueella koettuna. Suurin osa turisteista on ”saimme kuvat – nyt kotiin” -tyyppejä (onneksi vai valitettavasti), joten tekemällä hieman eri tavalla kuin kaikki muut turistit, saa huomattavasti enemmän omaa rauhaa.

Kuuluisin, suurin ja etäisyydeltään läheisin Angkor Watin temppelialue on se kaikkein turistisin paikka, ja turistien määrä tippuu radikaalisti heti kun siirtyy hieman eteenpäin. Toki Angkor Watiinkin kannattaa käyttää aikaa, sillä se on turistisuudestaan huolimatta todella vaikuttava rakennus.

Me otimme ensimmäiseksi kohteeksi Bayonin (eräs toinen kuuluisa temppeli, jossa hymyileviä naamoja) heti aamuyöstä, emmekä jääneet Angkor Watiin, kuten 99,99 % muista turisteista. Sekin oli muuten vaikuttava näky kun tuhannet turistit räpsivät salamalla kuvia pimeällä temppelialueella, tuli mieleen joku Mordor. Meidän lisäksemme Bayonissa oli vain 4 muuta turistia.

Suosittelen vahvasti auringonnousun kokemista jossain temppelialueella, joten kannattaa lähteä hyvissä ajoin. Kannattaa varata reilu turvaväli, jotta on temppelialueella valmiina vielä pilkkopimeän aikaan kun aurinko alkaa vasta pikkuhiljaa kajastamaan. Aurinko nousee noin klo 6.00 riippuen vuodenajasta, mutta paikalla kannattaa olla kuitenkin vähintään puolta tuntia aikaisemmin. Kokemus on varmasti mieleenpainuva, ja aamuherätyksen arvoinen!

Kannattaa varata pari pulloa vettä mukaan, vaikka alueelta saakin ostettua sitä lisää. Ruokapaikkoja alueella on ihan mukavasti, ja niistä saa kelpo lounaita. Ison nuudeliannoksen tai vastaavan sai n. 3-5 dollarilla. Ravintolat ja ruokakojut ovat keskittyneet suurimpien temppelikohteiden välittömään läheisyyteen, ja usein ne on merkitty ilmaiskarttoihin. Jos liikkuu tuk-tukilla, niin kuski kyllä tietää parhaat paikat.

Angkorin alueen karttoja saa käytännössä jokaisesta hotellista, majatalosta ja hostellista ilmaiseksi. Kannattaa siis tutustua etukäteen ainakin reittiin, jonka aikoo kulkea. Reitin varrella tulee vastaan runsaasti pienempiä temppeleitä, joissa voi poiketa. Alla on vielä melko aneeminen tiivistys päänähtävyyksistä:

– Angkor Wat. Suurin, tunnetuin, lähin ja turistisin temppeli. Maailman suurin uskonnollinen monumentti.

– Bayon. Mahdollisesti kaunein temppeleistä. Täynnä isoja hymyileviä kivinaamoja.

– Angkor Thom. Ei varsinainen temppeli, vaan alue. Bayon sijaitsee Angkor Thom -kaupungin muurien sisällä. Alueella on paljon nähtävää tiiviissä muodossa.

– Ta Prohm. Tunnetaan myös nimellä Tomb Raider -temppeli (siellä kuvatun elokuvan ansiosta). Valtavat puut ovat ottaneet temppelin haltuunsa, mikä on näky sinänsä.

– Preah Khan (ns. big circuitilla). Hieno kompleksinen temppeli, jonne ei kovin moni turisti eksy.

Angkor Watin temppelialuettaYksi monista Angkor Watin rakennuksista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Kuhiseva portti Angkorin temppelialueelle: Siem Re... Siem Reapin kaupunki toimii porttina Angkorin temppelialueelle. Kaupunki on Kambodzan ylivoimaisesti suosituin turistikohde, mutta onneksi siellä ...
Pieni suuri Phnom Penh Kambodzassa Harva tietää, että 50- ja 60 -luvuilla Phnom Penh oli todella suosittu kohde myös länsimaalaisten matkailijoiden keskuudessa. Järkyttävien vuosiky...
Sihanoukville – is it better to burn out tha... Sihanoukville on Kambodzan ykkörantalomakohde. Entinen reppureissaajien hieman pahamaineinen hengailumesta on muuttumassa kaiken kansan rantalomak...