Banauen riisiterassit | Filippiinit

Banaue ja sen lähiympäristön riisiterassit ovat mieleenpainuva matkakohde Pohjois-Filippiineillä. Maisemat ovat jylhät, puitteet ovat karut mutta ihmiset ystävällisiä. Muutenkin tunnelma on täysin erilainen kuin etelän rantalomakohteissa tai pääkaupungissa Manilassa. Banaue kuten muutkin saaren pohjoisosien matkakohteet ovat säilyttäneet omaleimaisuutensa ja omat erikoispiirteensä.

Kokemuksia Banauesta ja sen lähialueista voisi tiivistää seuraavalla tavalla:
– Tuhansia neliökilometrejä riisiterasseja vuorten rinteillä
– Mahtavat näköalat ja hienot vaellusmaastot
– Köyhää seutua, mutta persoonallisia ja melko autenttisia kyliä
– Sijaitsee korkealla (1500 – 2000 metrissä), joten sääolosuhteet ovat vaihtelevat
– Majoitus on halpaa, mutta erittäin vaatimatonta

Patikointi Banauen vuorilla
Maisemat ovat todella hienot Pohjois-Filippiinien vuoristoisilla vaellusreiteillä.

Banauen ja lähialueiden majoitus

Majoitus on Pohjois-Filippiineillä yleisesti ottaen todella yksinkertaista, jopa hieman ”leirikeskus-” tai ”asuntola-henkistä”. Kovin monella hostellilla tai B&B-paikalla ei edes ole nettisivuja varausjärjestelmistä puhumattakaan. Yleensä huoneen hinnat pyörivät noin 15€ / yö / huone. Halvimmillaan huone voi löytyä paikanpäältä noin 5-10 eurolla / yö.

Banauen ympäristöön on aivan viime vuosina noussut myös ns. oikeita hotelleja. Osa autenttisuutta jahtaavista matkailijoista vierastaa niitä, mutta omasta mielestäni jokainen reissaa niin kuin parhaaksi näkee. Ja voin kertoa, että kyllä se lämmin suihku maistuu todella hyvälle verrattuna ”huljutteluun” jääkylmässä vesiämpärissä.

Esimerkiksi Booking.comissa on listattuna lähes kaikki Banauen hotellit ja osa budjettimajoituksesta. Lisäksi esimerkiksi Tripadvisorin kautta voi etsiä majoituspaikkojen nimiä ja mahdollisia yhteystietoja varauksen tekemistä varten.

Suosittelen varaamaan majoituksen etukäteen, sillä ainakin parhaat paikat ovat todella nopeasti täynnä. Toisaalta yleisin varaustapa on sähköposti eikä mitään varausmaksuja luonnollisestikaan peritä, joten varauksia jää jonkun verran lunastamatta. Pienemmissä paikoissa kuten Batadissa ja Bangaanissa majoitusta löytyy todella hyvin, mutta majoitus on siis todella yksinkertaista (ei esimerkiksi lämmintä vettä suihkua varten).

Alkuperäistä meininkiä Banauessa
Rouvat poseraavat turisteja varten, mutta Banauesta löytyy myös autenttista Filippiiniä.

Saapuminen Banaueen

Helpoin ja oikeastaan ainut tapa kylään pääsemiseksi on ottaa bussi Manilasta. Tällä hetkellä kyseistä väliä ajavia bussifirmoja ei ole kuin pari kappaletta, mutta niistä ainakin Ohayami Transport -niminen bussifirma on luotettava. Busseja lähtee joka ilta vähintään yksi ja viikonloppuisin ja sesongin aikaan kaksi illassa. Samoin takaisin Manilan suuntaan bussit lähtevät iltaisin.

Jos matkustaa sesongin tai viikonlopun aikaan, niin kannattaa lähettää bussifirmalle sähköpostia etukäteen tai ostaa lippu etukäteen. Monesti bussit ovat nimittäin todella täynnä, ja pahimmillaan voi käydä niin, että bussiin ei yksinkertaisesti mahdu.

Bussimatka kestää noin 9 tuntia, mutta onneksi matka ajetaan yöllä. Bussilippujen hinnoittelu muuttuu jatkuvasti, mutta vielä keväällä 2014 hinta oli 450 pesoa / henkilö / suunta. 

Banauen kylä
Kylä itsessään ei ole mikään iso metropoli.

Banaue, lähialueet ja vaeltaminen

Banaue on pohjoisen riisiterassikylistä se kaikkein kuuluisin, isoin ja samalla turistisin (mikä on suhteellinen käsitys pohjoisen kohteissa). Kuitenkin kylän ympäristössä on myös muita autenttisia ja pienempiä paikkoja, kuten Batad ja Bangaan, jonne voi jatkaa helposti matkaa. Monelle turistille tuntui tosin riittävän käynti Banauen näköalapaikalla, jonne kävelee noin tunnin – kaksi.

Hyvä ja suositeltava reitti on vaeltaa Banauesta ensin Batadiin (parin – kolmen tunnin vaellus) ja yöpyä Batadissa pari yötä. Batadista löytyy mukavasti majoitusta (vaatimatonta!), ja kun suurin osa turisteista jää Banaueen, niin majoitusta löytyy käytännössä aina. Batadista voi tehdä päivävaelluksia riisiterasseille ja vesiputouksille.

Batadista matkaa voi vielä jatkaa helppoa, mutta todella kaunista reittiä pitkin Banangiin (noin 2 tuntia), jossa voi halutessaan yöpyä tai ottaa bussin takaisin.

Oppaan palkkaaminen kannattaa lähes aina. Oppaan palkkaaminen on todella halpaa, ja vaelluksesta saa huomattavasti enemmän irti oppaan kanssa, joka pystyy kertomaan erilaisista asioista ja alueen historiasta. Toki oppaiden kielitaito vaihtelee huomattavasti. Hieman riippuen vaelluksen kestosta yms., niin oppaan voi saada n. 10 – 20 eurolla / vuorokausi. Oppaan voi palkata jo Banauesta, mutta suositeltavampi tapa on vaeltaa ensin Batadiin ja palkata opas sieltä. 

Banauen riisipellotBanauen riisiterassit. Kuva hämää, sillä alue on valtava. Reitit kylien välillä kulkevat usein riisiterassien penkereitä pitkin.

Suurin osa turisteista palaa Manilaan, mutta itse jatkoin matkaa Sagadaan, joka on pienehkö kylä muutaman kymmenen kilometriä pohjoiseen Banauesta. Sagada on tutustumisen arvoinen paikka, ja siellä voi viettää päivän tai pari. Sagadasta löytyy katseltaviksi muun muassa riippuvia hauta-arkkuja ja huima luolaverkosto, jonne pääsee sisälle tutustumaan (päiväretket ostettavissa Sagadasta n. 10 – 20€). Toki Sagadankin ympäristössä voi tehdä vaelluksia, vaikka hienoimmat riisiterassit löytyvät Batadin ympäristöstä.

Bussi- ja jeeppiyhteys Sagadaan (Bontocin kautta) kulkee käytännössä aamusta iltaan. Itse jatkoin Sagadasta San Juaniin surffaamaan (lue lisää: surffaus Filippiineillä) ja rannalle. Busseista valtaosa lähtee aamuisin ja niiden määränpäänä on Baguio City, jossa pitää vaihtaa bussia San Juaniin. Yhteensä bussimatkaan saa varata n. 8-9 tuntia Sagadasta, Banauesta noin 11-12 tuntia ja hintaa matkalle tulee n. 5 – 10 €.

Kartta Pohjois-Filippiineille
Oma reittini: Manila – Banaue – Sagada – San Juan – Manila

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Surffausta San Juanissa Filippiineillä San Juan on hyvä paikka opetella surffausta rennon biitsilöhöilyn ohessa. Kylä sijaitsee noin 6 tunnin bussimatkan päässä Manilasta pohjoiseen. Sa...
El Nido Palawanilla El Nidoon on kohtalaisen hankalaa päästä, ja osittain siksi se on hieman erilainen ja jopa syrjäinen matkakohde. Upea saaristo, maisemat ja meri t...
Biitsikohde Boracay Filippiineillä Boracayn saari Filippiineillä tarkoittaa rantalomameininkiä kuin suoraan oppikirjasta. Hienot pitkät hiekkarannat reunustavat turkoosinväristä mer...