Bay of Islands: Paihia | Uusi-Seelanti

Bay of Islands alun perin on saanut nimensä kapteeni James Cookilta, joka kartoitti alueen ja sen noin 150 saarta vuotta ennen Australian löytämistä. Bay of Islandin alueelta löytyy toki muutakin kuin pelkkiä saaria vaikkakin meri, rannat ja vesielämä ovat alueen (meri)suola. Me jäimme Paihiaan muutamaksi päiväksi viettämään rehellistä rantalomaa.

Koko Bay of Island on yksi Uuden-Seelannin suosituimmista ja omalla tavallaan varmasti kauneimmista alueista, mutta itselle siitä jäi hieman kaksijakoiset kokemukset (vähänhän tuosta lopulta ehti näkemään):

– Reissumme trooppisin kohde (soveltuu hyvin rantalomailuun)
– Melko turistinen, mutta samalla jotenkin tuppukylämäinen (Paihia)
– Yksi hyvä ratkaisu olisi vaihtaa paikkaa parin – kolmen yön välein
– Urupukapuka-saari oli yksi koko Uuden-Seelannin reissun kohokohdista
– Paihia ja Russell olivat melko tyypillisiä turistikeskittymiä

Auringonlasku PaihiassaMuutama alueen noin 150 saaresta.

Paihia

Bay of Islandin alue on laaja, ja varmasti tuolta olisi löytynyt erilaisia paikkoja ja monipuolisempia kokemuksia. Itse asiassa tätä kirjoittaessa tulee väkisinkin mieleen, että miksi emme käyneet useammassa paikassa alueella? Varmasti loogisin selitys lienee rajallinen reissuaika: liikkumiseen menee vaan yllättävän kauan, kun välimatkat ovat pitkiä eivätkä tiet ole mitään moottoriteitä.

Paihia tuntui olevan alueen jonkinlainen liikenteen solmukohta ja suurin turistikeskittymä. Paihiasta järjestetään paljon purjehduksia, lauttamatkoja lähisaarille, delfiiniveneajeluita, kiertoajeluita lentokoneella, melontaretkiä, pyöräretkiä, sukelluksia ja muita vastaavia yleensä jollain tapaa veteen liittyviä aktiviteetteja. Monet nuoret tulevat kesäisin kylään töihin, ja varmasti sesonkiaikojen ulkopuolella kylä on melko hiljainen (mikä voisi olla hyvä ajankohta matkalle).

Itse Paihian keskusta oli melko tyypillinen turistikeskittymä, josta löytyy kymmeniä ravintoloita ja kahviloita, jonkun verran pubeja ja turistiliikkeitä ja muutama yökerhokin. Tavallaan oli hauska huomata, että uutena vuotena meininki oli täysin identtistä suomalaisen juhlimisen kanssa.

Ehkä parhaimmillaan kylä toimii eräänlaisena tukikohtana, josta voi lähteä päiväretkille, ja jonka ravintoloihin on vaivaton palata päivän päätteeksi. Paihiasta löytyy toki rantaviivaa useita satoja metrejä aivan keskustasta, mutta parhaat rannat ja maisemat löytyvät lähisaarilta.

Rauhallinen ranta UrupukapukallaOma ranta Urupukapuka-saarella.

Mitä muuta Paihiassa voi tehdä?

Russell sijaitsee tavallaan Paihiaa vastapäätä 15 minuutin lauttamatkan tai 45 minuutin automatkan päässä, ja se on historiallisesti merkittävä kylä. 1800-luvun alussa eurooppalaisia ja amerikkalaisia kauppalaivoja alkoi vyöryä paikalle, kun sana Cookin löytämästä hyvästä ja suojaisesta satamasta levisi.  Meininki oli ilmeisesti aika railakasta tuolloin, ja Russellkin tunnettiin nimellä “hellhole of the pacific”. Ja esimerkiksi Darwin haukkui uusi-seelantilaiset ”todelliseksi yhteiskunnan jätteeksi” käytyään paikalla 1830-luvulla.

Vaikka vanhasta meiningistä ei valitettavasti näkynyt jälkeäkään, oli Russell muutaman tunnin visiitin arvoinen kylä. Russellin palvelut eivät ole niin laajat kuin Paihiassa, mutta kylä toimii ihan hyvänä vaihtoehtona majoitukselle – varsinkin jos etsii jotain rauhallisempaa vaihtoehtoa. Majoitustarjontaa voi selailla vaikka Booking.comista.

Russell Bay of IslandsHellhole of the Pacific – not anymore.

Urupukapuka- saari oli yksi koko Uuden-Seelannin reissun hienoimmista paikoista. Lauttaliikenne saarelle on päivittäistä ja lippuja saa kattavasti ainakin sekä Paihiasta että Russellista. Kun kyselin Paihian sukellusliikkeessä vinkkejä snorklauskohteista, niin minut ohjattiin nimenomaan Urupukapukalle. Loppujen lopuksi snorklauskohteena saari oli vain kohtalainen, mutta muutoin maisemiltaan ja tunnelmaltaan fantástico! Saarella toimii myös yllättävän laadukas kahvilaravintola, joten Urupukapukalla voi viettää vaivattomasti koko päivän.

Saari on sen verran iso, että sieltä löytyy rantoja joissa saa olla aivan yksin. Eräällä näistä rannoista bongasimme Uudenseelanninkurmitsan (populaatio alle 2000 yksilöä; erittäin uhanalainen). Siinä samalla kun me otimme aurinkoa, niin näitä kavereita vipelsi menemään rantahiekassa kaksin kappalein. Uskomaton maa!

Valitettavasti emme ehtineet käymään muilla saarilla, aivan varmasti niistäkin olisi löytynyt todellisia helmiä.

Urupukapuka-saari

Kahvilan ranta Urupukapuka-saarellaMonet paikalliset yöpyivät Urupukapukalla teltoissa.

Erilaiset veneajelut ja delfiinisafarit ovat myös todella suosittuja, mutta oma kokemus niiden annista on vähän niin ja näin. Me menimme sellaiselle retkelle, jonka suurin pointti oli päästä uimaan delfiinien kanssa. Ei valitettavasti päästy uimaan, ja muutenkin näköhavainnot tulivat melko kaukaa. Ainakin tuosta retkestä jäi vähän vaisut fiilikset. Tosin kirjoittaisin 100% varmasti aivan eri tavalla, jos olisimme päässeet uimaan.

Pääranta Urupukapuka-saarella

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Uuden-Seelannin reissun reittikartta Uudeen-Seelannin reissun (15.12.2015 - 2.1.2016) reittikartta. Klikkaamalla kuvaa tai tästä linkistä pääsee interaktiiviseen karttanäkymään, josta...
Kohti Mordoria ja sen yli: Tongariro Alpine Crossi... Tongariro Alpine Crossing -päivävaellusta pidetään yhtenä maailman hienoimmista reiteistä. Taru sormusten herrasta -leffat ovat viimeistään tehnee...
Ensiluokkainen Abel Tasmanin kansallispuisto Uudes... Abel Tasmanin kansallispuisto sijaitsee Uuden-Seelannin Eteläsaaren luoteiskulmassa, ja se käsittää reilut 60 kilometriä todella kaunista rannikko...