Beratin kokemuksia

Berat muodostaa Albanian kahdesta UNESCOn maailmanperintökohteesta yhdessä Gjirokastran kanssa toisen (toinen on Sarandan lähistön Butrintin antiikinaikainen kaupunki). Kylä tunnetaan albaanialaisten keskuudessa joko ”tuhansien ikkunoiden kylänä” tai nimellä ”ikkunoita ikkunoiden päällä” johtuen vanhankaupungin ottomaaniaikakauden tyypillisestä arkkitehtuurista. Berat on siis ennen kaikkea kulttuurikohde, ja sellaisena ihan miellyttävän sympaattinen. Kylä on kuitenkin melko nopeasti nähty.

Kokemuksia Beratista voisi tiivistää seuraavasti:
– pieni, vanha ja ihan tunnelmallinen kulttuurikylä
– ainakin heinäkuun puolessa välissä turismi oli yllättävän vähäistä
– linnoitus ja valkoiset ottomaanikorttelit ovat kohteen suurimmat ja ehkäpä ainoat jujut
– nähty päivässä, pari päivää aika maksimi
– tyylikästä majoitusta halvalla (ainakin muutama todella hyvä vaihtoehto)

Berat AlbaniaOsum-joki virtaa kylän keskellä.

Linnoitus

Beratin keskusta koostuu kolmesta eri alueesta, jotka keskellä virtaava Osum-joki jakaa. Näistä kolmesta Kalaja on Bysantin aikaisen linnoituksen alue. Linnoitukselle joutuu nousemaan mukulakivetystä pitkin jonkin matkaa, mutta ainakin näköala on messevä korkealta mäen päältä. Linnoituksen muurien sisältä löytyy keskiaikaisia rakennuksia tai niiden raunioita, moskeijoita, kirkkoja ja pari ravintolaa. Samoin alueelta löytyy ikonimuseo Onufri, jonka näyttely oli vaikuttava näin maallistuneelle matkaajallekin. Pääsymaksu taisi olla alle pari euroa.

Ehkä muutaman linnoituksen (liikaa) nähneenä itse linnoitus meni kategoriaan ”ihan jees”. Mutta kun Beratissa on, niin toki linnoitus kannattaa käydä katsomassa.

Holy Trinity -kirkkoHoly Trinity -kirkko ja linnoituksen muurit.

Gorica ja Mangalem -alueet

Berat on tunnettu nimeomaan näistä alueista ja niiden ottomaaniaikakauden aikaisista tyypillisistä valkoseinäisistä taloista, joissa on ruskeat tiilikatot. Talot on rakennettu aivan toistensa kylkiin kiinni, ja asuinalueilla risteävät kujat muodostavatkin mielenkiintoisen sokkelon, sillä näkyvyyttä oli välillä vain muutama metri eteenpäin. Eksymisen ja erehdyksen kautta sokkeloista löytyi myös mahtavia ravintoloita ja kahviloita terasseineen sekä ainakin muutama reppureissaaja-hostelli.

Historiallisesti asuinalueet ovat olleet siinä mielessä poikkeavat, että Gorica oli kristittyjen asuinalue, kun taas Mangalemin puolta asuttivat kylän muslimiväestö. Kuuluisa Gorica-silta yhdistää nämä kaksi kaupungiosaa toisiinsa.

Mangalem-alue Berat
Gorica BeratKuuluisat kaupunginosat Mangalem ja Gorica.

Kävelykatu

Tavallaan uutta Beratia edustaa aivan keskustassa kulkeva, vain muutaman vuoden vanha kävelykatu. Albanialaiseen tapaan katu on varsinkin iltaisin paikallisten kansoittama, ja bulevardia edestakaisin käveleminen on erittäin suosittua. Parin kilometrin mittaisen kadun varrelta löytyy niin pankkeja, huippuhotelleja kuin useita ravintoloita ja kuppiloita.

Vaihdoimme kuulumisia muutaman paikallisen nuoren kanssa, ja ihmettelimme kun kadulla ei juurikaan näkynyt nuoria naisia, vaan miehet istuvat ravintoloissa keskenään. Berat on kuulemma sen verran vanhoillinen ja pieni kylä esimerkiksi verrattuna pääkaupunki Tiranaan, että kunniallisten naisten ei ole suotavaa liikkua yksin. Samoin nuoriso kuulemma hoitaa mahdolliset sutinat jossain muualla kuin valvovan kyläyhteisön silmien alla.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Dhermi, tuo Albanian rivieran käymättömistä korpim... Dhermi oli minulle viimeisin käymättä ollut kohde Albanian rivieran vähän isoimmista paikoista. Sieltä löytyi ainakin Albanian hienoin ranta ja ehkä h...
Hitonmoinen Himara Albanian rannikolla Kirkkaat vedet, ystävälliset ihmiset, kreikkalainen ruoka ja albanialainen hintataso tekevät Himarasta loistokohteen. Turismi kasvaa jatkuvasti Al...
Euroopan oma Jerusalem – Ohrid Makedoniassa Meille täysin tuurilla eteen tullut Ohrid Makedoniassa olikin koko Balkanin reissumme suosituin matkakohde, tosin suomalaisia ei näkynyt yhtäkään....
Balkanin roadtrip vol.2 / kartta Reittikartta reilun parin viikon roadtripistä Balkanin niemimaalla akselilla Albania - Makedonia - Kreikka Kuvaa klikkaamalla tai tästä linkistä p...