Besseggen-vaellus | Norja

Besseggen-vaellus on yksi suositummista vaellus- tai patikointireiteistä Norjassa. Se on äänestetty yhdeksi Norjan ja Euroopan hienoimmista reiteistä, eikä syyttä. Omat kokemukseni tukevat äänestyksen tulosta täysin! Jos vaeltaminen tai patikointi Jotunheimenin kansallispuistossa kiinnostaa, niin lue myös kokemukset Galdhöpiggen-vaelluksesta. Suositeltavinta toki on kävellä sekä Besseggenin että Galdhöpiggenin reitit, ne sijaitsevat suhteellisen lähellä toisiaan.

Besseggen - näkymää korkeimmalta kohdalta

Besseggeniä hienompia maisemia on vaikea löytää oikeastaan mistään.

Besseggenin vaativuus

Reitti on teknisesti helppo, ja ainakin helpompi verrattuna esimerkiksi Galdhöpiggenin nousuun. Kuitenkin nousua on ihan mukavasti, joten millään aivan rapakunnolla ei vaellukselle kannata lähteä. Reitin haastavimmassa kohdassa harju on todella kapea (leveys ehkä noin 15 metriä) sekä todella jyrkkä, ja ainakin Jenkkilässä vastaavanlainen kohta olisi merkitty ”omalla vastuulla” -kylteillä tai turvanauhoilla. Rauhallisesti etenemällä ei pitäisi olla mitään ongelmaa, eikä ilmeisesti kukaan ole koskaan tippunut reitiltä. Korkeanpaikankammoisille kyseinen kohta aiheuttaa aivan varmasti sydämentykytyksiä ja tuskanhikeä.

Reitillä ei ollut heinäkuun alussa lunta, mutta olosuhteet saattavat vaihdella nopeasti. Ylhäällä saattaa olla melko tuulista, joten siihen kannattaa varautua. Samoin jyrkimmässä kohdassa joutuu käyttämään käsiä nousuun tai laskuun (riippuen kulkusuunnasta). Kyseinen kohta on kuteinkin melko lyhyt: sen ohittamiseen menee ehkä noin 20 minuuttia.

Mitään ihmeellistä kuntoa reitin suorittamiseen ei tarvitse, hyvä peruskunto riittää. Reitti on mahdollista patikoida lenkkareilla,  mutta jos sataa tai on muuten märkää, niin vaelluskengät pitävät paremmin hieman liukkailla kivillä.

Hieno Besseggenin reittiReitti on vaativahko, mutta ei missään nimessä liian haastava.

Besseggen-reitti

Reitti kulkee Gjendesheimin ja Memurubun välissä, Besseggen-harjun päällä. Näkymät ovat todella mahtavat lähes koko reitin matkalta, sillä polku seuraa Gjende-järven pohjoisreunaa. Ehkä reitin kauneimmassa kohdassa noin puolen välin paikkeilla polku kulkee vuoristojärven ja Gjende-järven välistä.

Korkeuseroa reitillä tulee noin 750 metriä, ja se nousee korkeimmillaan noin 1700 metriin. Suurin osa noususta tulee reitin alku- ja loppuvaiheessa. Matkaa kertyy sellainen 14 kilometriä, ja aikaa reitin kävelemiseen on hyvä varata 5-7 tuntia. Meillä patikointiin meni 5 tuntia, ja joukossa oli sekä naisia että miehiä. Emme pitäneet mitään älytöntä kiirettä, mutta emme toisaalta hidastelleetkaan.

Besseggen merkattu reittiPatikointireitit on hyvin merkattuja koko Jotunheimenin kansallispuistossa.

Mistä Besseggenin patikointi alkaa?

Besseggenin voi aloittaa joko Gjendesheimistä tai Memurubusta. Käytännössä pitää ensin matkustaa veneellä (n. 15€) Memurubuun, jolloin voi patikoida omaan tahtiin takaisin Gjendesheimiin. Jos patikoi vain Besseggenin, eikä ole yöpymässä tai jatkamassa matkaa pidemmälle, niin kannattaa aloittaa Memurubusta jolloin paluumatka ei ole veneaikataulun armoilla.

Toinen vaihtoehto on aloittaa Gjendesheimista ja ottaa melko harvoin kulkeva vene takaisin Memurubusta. Memurubusta löytyy myös majoitusta ja telttapaikkoja, jos haluaa yöpyä alueella. Kauniimpaa ympäristöä telttailuun on ainakin vaikea löytää.

Veneellä pääsee myös Gjende-järven länsipäähän Gjendebuhun asti, josta voi ensin patikoida Memurubuhun ja jatkaa sieltä matkaa Gjendesheimiin. Gjendesbusta Memurubuun patikoi noin 4-5 tuntia ja Memurubusta Gjendesheimiin noin 5-7 tuntia. Koitin hahmoitella jonkinlaista karttaa alueesta.

Besseggen Gjendesheimin lähtöReitin alku- tai loppupää (riippuu kulkusuunnasta) Gjendesheimissa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Pohjois-Euroopan korkein huippu, Galdhöpiggen Galdhöpiggenin vaellusreitti Jotunheimenin kansallispuistossa Keski-Norjassa on kohtalaisen vaativa, mutta todella näyttävä reitti. Se on Pohjois-...
Vaeltaminen Jotunheimenin kansallispuistossa Norja... Jotunheimenin kansallispuistossa Keski-Norjassa on todella hienoja patikointi- ja vaellusmaastoja. Sieltä löytyy mm. Pohjois-Euroopan korkein huippu...
Melonta soon-to-be-kansallispuistossa Hossassa Näin muutaman melontareissun kokemuksella on helppoa julistaa Hossa ainutlaatuiseksi melontakohteeksi. Ainakin itselläni vesireitti meni kirkkaast...