Boracay-kokemuksia | Filippiinit

Boracay on turistien määrällä mitattuna Filippiinien lomakohteiden selvä ykkönen (turisteja on paljon!). Toisaalta turismiin liittyvä infrastruktuuri on Boracaylla kohdillaan, eli sieltä löytyy kiistattomasti Filippiinien parhaat ravintolat, rannat, hotellit, yöelämä ja muu vastaava. Kaikkia suuret turistimäärät eivät tietenkään haittaa, jolloin saari on hyvä valinta.

Itse koen että Boracay on kompromissi turistien kansoittaman saaren ja hienon lomakohteen välillä:
– ”Perusrehellinen rantalomakohde”
– Hyvät ranta-aktiviteettimahdollisuudet
– Erittäin vilkas yöelämä
– Soveltuu sekä reppureissaajille että perheille ja jopa luksusta etsiville
– Turistien määrä voi yllättää (jos on käynyt muissa kohteissa Filippiineillä)

Boracay on Filippiinien ykköskohde
Auringonlasku White Beachillä.

Boracayn majoitus

Majoitusmahdollisuudet saarella vaihtelevat aina hostellimajoituksesta resort-luokan hotelleihin ja eri majoituspalveluita tarjoavia paikkoja on satoja – joten tarjontaa ja hintavaihtoehtoja kyllä löytyy. Kuten kaikissa suosituissa kohteissa parhaat diilit menevät varsinkin joulu-tammikuun aikaan nopeasti, joten majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin.

Vaikka saari ei ole kuin noin 8 km pitkä, niin majoituksen sijainnilla on suuri merkitys – ainakin hinnan ja rauhallisuuden näkökulmasta. Boracayn voi karkeasti ottaen jakaa viiteen eri sektoriin (katso kartta):

– White Beach, Station 1. White Beach on saaren noin neljän kilometrin mittainen pääranta. Nimensä mukaisesti ranta on siis hieno valkoinen hiekkaranta, jonka varrella suurin osa ”kaikesta” on. White Beach -rannan pohjoisosa on nimeltään Station 1, ja sieltä löytyy ehkä suurin osa huippuluokan hotelleista ja resorteista.

– White Beach, Station 2. Boracayn ravintola-, viihde-, baari, yöelämä, ostos- ja tapahtumakeskittymä, jonne suurin osa turisteista hakeutuu. Sijaitsee keskellä White Beach -rantaa. Station 2:lta löytyy sekä halvemman hintaluokan että kalliimman hintaluokan majoitusta. Karkeasti ykkös- ja kakkosasemien välistä löytyy myös D’Mall-niminen shoppailukatu, jolla sijaitsee kymmeniä pikkuliikkeitä sekä ravintoloita. Station 2 on kaikkein turistisin mutta myös tapahtumarikkain alue.

– White Beach, Station 3. Eteläisin ja viimeisimpänä vallattu alue White Beach -rannasta. Suurin osa halvemman hintatason majoituksesta sijaitsee Station 3:lla, vaikkakin viime aikoina rannalle on noussut myös uusia resort-hotelleja. Rauhallisin Station-alueista.

– Bulabog-ranta. Saaren itäpuolen noin 2,5 km mittainen ranta (Bulabog sijaitsee siis saaren vastakkaisella puolella kuin White Beach) on saaren vesiaktiviteettiranta. Bulabog on todella hyvä ranta esimerkiksi purje- ja leijasurffaukseen, ja rannalla pidetään monia kansainvälisiä kisoja. Station 2:lta / White Beachiltä Bulabogiin on matkaa noin 500-800 metriä. Bulabogin tunnelma ei ole aivan yhtä kaupallinen ja hektinen kuin White Beachillä, vaikka se sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä Station 2:sen sykkeestä, joten se on ihan hyvä vaihtoehto majoitukselle.

– Boracayn pohjois- ja eteläpäädyt. Saaren vähiten turistisimmat osat löytyvät pohjois- ja eteläpäädyistä, mutta ne ovat myös eniten erityksissä. Jotkut pohjoisosan hotelleista sijaitsevat ”omalla rannalla”, mikä tekee niistä kohtalaisen rauhallisia ja mukavia paikkoja. Matkaa esimerkiksi Station 2:lle tulee noin 2-3 kilometriä, mutta monesti hotellit tarjoavat omaa (ilmaista) shuttle-palveluaan sinne ja takaisin.

Boracay Bulabog -ranta
White Beach. Taustalla yksi saaren tunnetuimmista paikoista, ”Willy’s Rock”.

Ravintolat Boracaylla

Ravintolatarjonta Boracaylla on uskomattoman laajaa – sekä ravintoloiden lukumäärässä että tasossa mitattuna. Saarelta löytyy aivan huippuravintoloita sekä paikallisempia katukeittiöitä. Tästä Tripadvisorin ravintolasuosituksiin.

Oli turistien kansoittamista ravintoloista mitä mieltä tahansa, niin sitä ei voi kieltää etteikö merenrantaravintolat ja rantakadut olisi tunnelmallisia. Monissa rantaravintoloissa soitetaan livemusiikkia tai trubaduuri säestää illastajia rannalla – kunnon turistimeininkiä siis.

Boracay mereltä käsin
Venekiertoajelut ovat todella yleisiä ja hyviä tapoja kiertää saarta.

Lentäminen Boracaylle

Boracayn läheisyydessä on kaksi lentokenttää. Caticlanin kenttä sijaitsee lähempänä (800 metriä satamaan) ja sinne lentää ainakin Cebu Pacific ja Philippine Airlines Manilasta, Clarkista ja Cebusta. Näillä Filippiinien halpalehtoyhtiöillä lennettässä kannattaa ottaa huomioon, että myöhästymiset ovat todella yleisiä. Oma kokemus on, että ehkä noin 1/3 lennoista Filippiineille tai Filippiineillä on pysynyt aikataulussa.

Toinen vaihtoehto on lentää Kalibon kentälle, josta on vielä n. 1,5 tunnin bussimatka Caticlanin satamaan. Edellä mainittujen lentoyhtiöiden lisäksi kentälle lentää ainakin AirAsia. Kalibon kentällä on runsaasti kyyditystä tarjoavia firmoja, ja matka Caticlanin satamaan maksaa n. 4€. Lentoja voi katsoa vaikka Skyscannerin kautta.

Lentää kummalle tahansa kentistä, niin Caticlanin satamasta pitää vielä ottaa lautta saarelle (15 min), mikä maksaa n. 3€ veroineen. Lautat kulkevat Caticlan-Boracay -väliä käytännössä jatkuvasti aamuviidestä iltakymmeneen. Satamasta majoituspaikkaa tricycle-kyyti  maksaa ruuhkasta riippuen 2-4€.

Aktiviteetit Boracaylla

Tekeminen saarella painottuu melko pitkälti vesiurheiluun ja rantaelämään.

– Snorklaus Boracaylla on maksimissaan keskinkertaista. Aivan saaren välittömän läheisyyden kohteet eivät ole kovinkaan kummoisia, mutta esimerkiksi vuokraveneellä pääsee lähistöllä sijaitsevalle ”crocodile islandille”, jossa snorklaaminen on jo ihan kohtalaista tasoa.

– Veneen vuokraaminen tai saaristohyppely. Yksi yleisimmistä aktiviteeteista saarella. Palveluntarjojia saarella riittää, ja yleensä rannalla makoillessa reissuja tuputetaan ärsyttävyyteen asti. Bilettäjille on tarjolla ”booze cruise” -henkisiä venereissuja.

– Sukeltaminen Boracaylla on ihan jees -tasoa. Kasvaneen turismin myötä myös sukelluskeskusten määrä on kasvanut, ja nykyään palveluntarjoajia on kymmenkunta, joista suurin osa sijaitsee White Beachillä, Station 2:lla. Täältä voi lukea lisää sukelluskohteista.

– Kanoottireissut, ratsastus, polkupyörän tai skootterin vuokraaminen, karting, helikopteriajelut, golf… lista mahdollisuuksista on melko pitkä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
El Nido Palawanilla El Nidoon on kohtalaisen hankalaa päästä, ja osittain siksi se on hieman erilainen ja jopa syrjäinen matkakohde. Upea saaristo, maisemat ja meri t...
Pakollinen paha Palawanilla: Puerto Princesa Puerto Princesa on pieni kauttakulkukaupunki Palawanilla, eikä siihen kannata uhrata liikaa aikaa. Kaupungista ja sen ympäristöstä löytyy jotain a...
Banaue, riisiterassit ja vaeltaminen Pohjois-Filip... Banaue ja sen lähiympäristö on vaeltamiseen mainiosti soveltuva matkakohde Pohjois-Filippiineillä. Kannattaa tutustua näihin parin tuhannen metrin k...