Brisbane-kokemuksia

Brisbane voi hyvinkin olla yksi Australian aliarvostetuimmista kaupungeista. Arvaukseni ei perustu mihinkään, mutta aliarvostuksen syynä voi hyvin olla Queenslandin osavaltion ja Brisbanen aikaisempi maine jonkinasteisena juntti- ja punaniska-osavaltiona. Toisaalta Australiaan mahtuu sen verran monta upeaa paikkaa, että huippukohteiden joukkoon on vaikea nousta. Ja jotta totuus ei unohtuisi, niin Queensland tunnetaan yleisesti myös ”Sunshine Statena” ja sitä se todella on!

Brisbanen kokemukset tiivistettynä:

– Kahden miljoonan asukkaan suurkaupungiksi jotenkin todella viihtyisä ja kodikas
– Keskustassa ei ole rantaa, mutta aika makea keinotekoinen ”maauimala”
– Suhteellisen läheltä (australialaisittain) löytyy useita mielenkiintoisia reissukohteita
– Loppujen lopuksi melko pieni paikka: jo kolmessa päivässä saa erittäin kattavan kuvan

Brisbanen kaupungin silhuetti Tervetuloa Brisbaneen.

Yleistä Brisbanesta

Nykyään Brisbanesta näkee usein käytettävän termiä ”booming”, joka mielestäni kuvastaa hyvin kaupungin tunnelmaa. Jos sillä on joskus ollut hieman kyseenalainen maine, niin nykyään se tekee nousuaan Sydneyn ja Melbournen rinnalle maanosan houkuttelevimpien suurkaupunkien joukkoon.

Haluaa sitä sitten kutsua vaikka maalaisuudeksi, mutta jollain tapaa Brisbane onnistuu olemaan todella lähestyttävä ja välitön, vaikka se on pohjimmiltaan miljoonakaupunki pilvenpiirtäjineen. Kaupungissa tuntui olevan myös hyvä ulkoilu- ja ulkoilmakulttuuri: aamuisin lenkkeilijöitä ja pyöräilijöitä oli liikenteessä paljon. Itse asiassa Brisbane vaikutti sellaiselle kaupungille, jossa olisi hauska olla töissä.

Majoitusvinkki! Kuten todettua, niin kaupungista löytyy pilvenpiirtäjähotelleja. Omasta mielestäni ne olivat melko järkevästi hinnoiteltuja (n. 90€/yö). Meillä oli huone jossain 36. kerroksessa, josta oli melko mukavat näköalat ja muutenkin oli kiva aloittaa aamu salilla ja auringonpaisteessa uima-altaalla. Esimerkiksi Booking.comista voi selailla majoitusdiilejä.

Brisbane yömaisemaKaupungissa asuu kuitenkin yli 2 miljoonaa ihmistä, ja puitteet on sen mukaiset.

Mitä Brisbanessa voi tehdä?

South Bankissa (joen eteläpuolella) on ihan tyylikäs keinotekoinen uimaranta / maauimala. Alueen ympäristössä on muutenkin kaikenlaista meininkiä ja säpinää, tapahtumia, kahviloita, ravintoloita, ulkoilmaleffoja, torimeininkiä ja paljon muuta häppeninkiä. Brisbanen kaupungin sivuilta löytyy kuukausikalenteri South Bankin tapahtumista.

South Bank BrisbanessaEräänlainen keinotekoinen ranta South Bank -alueella keskustan välittömässä läheisyydessä.

City Botanical Garden on muutoin melko perinteinen kasvitieteellinen puutarha, mutta ainakin suomalaiselle eksotiikkaa toi puolimetriset iguana-liskot ja illan hämärtyessä lentonsa aloittavat kissan kokoiset lepakot, jotka Australiassa tunnettaan nimellä flying foxes. Jos sattuu olemaan lenkkarit mukana, niin puistosta lähtee myös hyvä ja pitkä lenkkipolku joka kiertää Brisbane-joen reunoja siltojen kautta. Esimerkiksi Story Bridgeltä on hienot näkymät kaupunkiin (itse asiassa sillan päälle järjestetään maksullisia retkiä).

Brisbane lepakotKameran teho ei valitettavasti riittänyt ikuistamaan puistossa lentäviä pulskia lepakoita.

Fortitude Valley -kaupunginosa on ihan ydinkeskustan ulkopuolella ja siellä monenlaista meininkiä tarjolla. Se on paikallinen Soho tai Kallio, eli yöelämän keskus. Kaupunginosasta löytyy myös Chinatown. Siitä aasinsiltana ruokapaikkoihin, joista parasta antia olivat vähän joka nurkasta löytyvät sushikojut ja -ravintola. Monissa ruokakaupoissa oli oma sushitiski, josta sai maistella eri vaihtoehtoja. Budjettimatkaajalle loistava juttu!

City Hopper on kaupungin tarjoama ilmaislautta, jolla näkee kaupunkia ja jokea näppärästi. Lisätiedot kaupungin sivuilta.

Lone Pine Koala Sanctuary sijaitsee 12 kilometrin päässä keskusta, ja sinne pääsee myös bussilla. Kyseessä on siis lähes sata vuotta vanha koalapuisto ja ilmeisesti maailman suurin sellainen. Puistossa pääsi ihan parin metrin päähän koaloista ja itse asiassa koalaa olisi voinut pitää sylissäkin, jos olisi halunnut jonottaa. Myös kenguruita pääsi syöttämään, mutta ehkä siistein puistosta löytyvä kaveri oli vesinokkaeläin.

Vähän jäi epäselväksi ovatko kaikki eläimet sellaisia, että niitä ei voi palauttaa luontoon vai mistä nimi ”sanctuary”. Joitain poikkeuksia lukuun ottamatta eläinten elinalueet olivat omasta mielestä (eläintarhoille tyypillisiä) liian pieniä koppeja.

Kenguru Lone Pine Sanctuary Koalat Lone Pine SanctuaryKaikenkarvaiset ystävämme Lone Pine Koala Sanctuary -eläintarhassa.

Moreton Island vaikutti erittäin kiinnostavalta (snorklaus)kohteelta ja se kuuluikin alun perin matkasuunnitelmaan. Luulimme erheellisesti pääsevämme saarelle Brisbanesta hieman pohjoiseen sijaitsevasta Redcliffestä, mutta ei. Jos joku muuten miettii Redcliffeä yhdeksi kohteeksi, niin suosittelen miettimään uudelleen.

Stradbroke Island on ilmeisesti paikallisten suosima lomakohde, jota yritettiin mahduttaa matkasuunitelmaan, mutta joka jäi ainakin tällä kertaa välistä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Maineensa veroinen Byron Bay Byron Bayn ilmeisintä ydintä ovat boheemi ilmapiiri, pienen kylän surffitunnelma ja eräänlainen reppureissaaja-meininki. Mutta todella ilahduttava...
Agnes Water: aurinkoa, surffausta ja portti Isolle... Agnes Waterissa paistaa aurinko yli 300 päivänä vuodessa, joten se on melko optimaalinen paikka surffaamisen opetteluun. Kylä on Queenslandin pohj...
Uuden-Seelannin reissun reittikartta Uudeen-Seelannin reissun (15.12.2015 - 2.1.2016) reittikartta. Klikkaamalla kuvaa tai tästä linkistä pääsee interaktiiviseen karttanäkymään, josta...