Coromandelin niemimaa | Uusi-Seelanti

Coromandelin niemimaa on parhaiten tunnettu (ainakin paikallisten keskuudessa) luonnostaan ja erityisesti rannoistaan. Se on alueena aurinkoinen ja jopa trooppinen varsinkin joihinkin Uuden-Seelannin sisämaan kohteisiin verrattuna. Coromandel on Aucklandista vain parin tunnin ajomatkan päässä, ja monelle turistille sen sijainti on aika lailla oikeaan suuntaan, mikä tekee alueesta erittäin varteenotettavan ehdokkaan matkasuunnitelmaan.

Kokemuksia Coromandelin niemimaasta tiivistettynä:
– Hiekkarannat ja ilmasto ovat niemimaan isoin vetonaula
– Kohtalaisen lähellä Aucklandia, joten se on helppo sisällyttää osaksi Uuden-Seelannin lomamatkaa
– Monipuolinen alue: suosittuja aktiviteettejä mm. melonta, snorklaaminen ja vaellukset
– Niemimaan sisällä liikkuminen on yllättävän hidasta, joten kannattaa pyrkiä keskeiselle sijainnille
– Hyvät ravintolat ja pienpanimokulttuuri

Hahei-saaristoCoromandelin saaristo, matkalla kohti Cathedral Covea.

Majoitus Coromandelissa

Coromandelin suurimmat turistialueet ovat Cathedral Coven ja Hot Water Beachin (lisää alla) ympäristö. Suosittelen varaamaan majoituksen läheltä kyseisiä alueita. Me päädyimme ottamaan majoituksen Opouterestä ja vaikka kartalla vaikutti siltä, että majoituksemme on todella lähellä noita suurimpia vetonauloja, niin tuolta ajoi kuitenkin noin tunnin pääkallopaikoille. Eli niemimaan sisällä liikkuminen on yllättävän hidasta. Esimerkiksi Booking.comista voi selailla alueen majoitustarjontaa. Muutenkin luonto ja rannat olivat yllättävän erilaisia Oputeren suunnalla kuin hieman pohjoisempana.

Melontaa OpouteressäHieman jopa kuumottavat melontamaisemat Opouteressa. Poukama oli täynnä keihäsrauskuja.

Coromandelin rannat

Sademetsien reunustamat valkoiset hiekkarannat ovat niemimaan ykkösjuttu. Alueella on pari selkeää ykkösrantaa, ja huolimatta suuresta turistien määrästä ne ovat ainutlaatuisia paikkoja! Kävimme myös parilla muulla Opouteren suunnalla löytyvällä rannalla mutta eivät ne kuitenkaan pärjänneet näille ns. pääturistirannoille. Toisaalta emme ehtineet pohjoiseen esimerkiksi New Chum’s Beachille, jota on kehuttu yhdeksi maan hienoimmista.

Hot Water Beach
Nimensä mukaisesti kyseessä on kuumavesiranta. Paikka on melko uniikki, sillä kuinka monessa paikassa rantahiekkaan voi kaivaa oman kuumavesialtaan? Hiekan läpi nousee tulikuumaa vettä jostain syvältä maan uumenista, ja oma kylpyamme on mahdollista rakentaa noin neljän tunnin ajan (2h ennen ja jälkeen laskuvettä). Lapioita saa vuokrattua viereisestä kahvilasta, mutta me lainasimme jonkun jo kaivamisesta tarpeeksi saaneen ystävällisen turistin lapiota. Illalla / yöllä tuo saattaisi olla vieläkin kovempi juttu!

Hot Water BeachLainalapiolle hommia.

Cathedral Cove
Varmasti Coromandelin niemimaan ikonisin maamerkki (kiven muodostama holvikaari) sijaitsee Hahei-kylän länsipuolella, ja sinne on käveltävä kylän parkkipaikalta reilu puoli tuntia. Kävelyreitiltä on upeat näkymät saaristoon, ja itse asiassa ennen Cathedral Covea reitiltä voi poiketa Gemstone Bayhin tai Stingray Beachille esimerkiksi snorklaamaan. Alueella tehdään myös paljon kanootti- ja veneretkiä. Itse Cathedral Cove on melko idyllinen (vaikkakin turistinen) ranta uimiseen ja rentouttavaan rantapäivään.

Cathedral CoveVanhat holvit nuo kaikaa, Cathedral Cove.

Gemstone BayMatkalla Cathedral Covelle voi poiketa Gemstone Bayssa, johon on merkattu poijuilla snorklausreitti. Näkyvyys oli kohtalainen.

Mitä muuta?

Ravintolatarjonta on Coromandelissa kohdillaan (kuten kaikkialla Uudessa-Seelannissa) sillä alueella toimii useampikin pienpanimo ja niiden yhteydessä sijaitsee monesti panimon oma ravintola. Haihein alueelta löytyy ainakin pari kuuluisaa pienpanimoa (Coromandel Brewing Company  & Hot Water Brewing Company). Ongelmaksi muodostui lähinnä se, että oluita ei voinut maistella lähellekään tarpeeksi, kun oli autolla liikenteessä.

Simpukat, kampasimpukat ja osterit eivät ole niukkuushyödykkeitä Coromandelissa, joten ne ovat todella edullisia. Itse asiassa Opouteressa majoituspaikan omistaja suositteli simpukoiden keräämistä viereisestä lahdenpoukamasta omaa kokkailua varten. Niitä kuulemma löytyy ämpärikaupalla laskuveden aikaan.

Aikataulullisista syistä jouduimme tiputtamaan matkasuunnitelmasta Pinnacle-vaelluksen, jota paikallisetkin kehuivat vuolaasti. Mutta toivottavasti joku ehtii tuonnekin.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Uuden-Seelannin reissun reittikartta Uudeen-Seelannin reissun (15.12.2015 - 2.1.2016) reittikartta. Klikkaamalla kuvaa tai tästä linkistä pääsee interaktiiviseen karttanäkymään, josta...
Ensiluokkainen Abel Tasmanin kansallispuisto Uudes... Abel Tasmanin kansallispuisto sijaitsee Uuden-Seelannin Eteläsaaren luoteiskulmassa, ja se käsittää reilut 60 kilometriä todella kaunista rannikko...
Hellhole of the Pacific: Paihia Uudessa-Seelanniss... Bay of Islands alun perin on saanut nimensä kapteeni James Cookilta, joka kartoitti alueen ja sen noin 150 saarta, jotka ovatkin alueen ykkösjuttu...