Dubrovnik-kokemuksia

Dubrovnik ei ole ollut turistikohteena uusi enää viimeiseen 50 vuoteen, sillä suomalaiset keihäsmatkasivat sinne jo 60- ja 70-luvuilla. Mutta ei sen väliä, sillä riippumatta siitä vieraileeko kaupungissa ensimmäistä vai kymmenettä kertaa on kokemus aivan varmasti mieleenpainuva. Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana koko Kroatian matkailu on kasvanut erittäin paljon, ja valtavat turistimäärät ovat Dubrovnikin isoin miinus. Mutta kaupunki itsessään lomakohteena on yksinkertaisesti upea, ja jos sinne suuntaa keväällä tai syksyllä voi välttää suurimmat turistimassat.

Dubrovnik-kokemuksia voisi koittaa tiivistää seuraavalla tavalla:
– Pienehkö, sokkelomainen, koukuttava ja loistokunnossa oleva vanhakaupunki
– Historian lisäksi vanhakaupunki on täynnä tunnelmallisia kahviloita, ravintoloita ja baareja
– Keskustassa ja sen välittömässä läheisyydessä on useita kivoja uimapaikkoja
– Vanhakaupunki hallitsee kohdetta, mutta lomaan on helppo lisätä muutakin
– Hintatasoltaan (ravintoloiden osalta) jopa Suomea kalliimpi
– Turisteja on paljon, ajoittain jopa aivan liikaa

Snorklaus DubrovnikissaVähän sivummalta löytyi rauhallinen ja todella hieno uimapaikka.

Majoitus Dubrovnikissa

Kannattaa huomioida, että kasvavan turismin myötä majoitustarjontaa löytyy nykyään aivan laidasta laitaan, kirjaimellisesti. Monet hotelleista nimittäin sijaitsevat Dubrovnikin ulkopuolella, ja vaikka kaupungissa on melko hyvä julkinen liikenne, niin varsinkin lyhyillä reissuilla kannattaa majoitus yrittää löytää kävelymatkan päästä vanhaa kaupunkia (Grad).

Majoitus on melko hintavaa, mutta jos tyytyy huoneistotyyppiseen ja monesti paikallisten perheiden pitämiin paikkoihin voi majoitusta löytää 40-50 eurolla per yö (2-3 henkeä) parin kilometrin säteellä vanhasta kaupungista. Myös Booking.comissa on nykyään suurin osa huoneistoista.

Dubrovnikin satama illallaParin kilometrin säteellä Gradista löytyy ihan kivoja majoituspaikkoja.

Pääkatu Dubrovnikin vanhassakaupungissaGradin pääkatu.

Dubrovnikin rannat

Rannoista on pakko mainita erikseen, sillä meri on vaan niin upean turkoosi Dubrovnikissa (ja kaikkialla Kroatian rannikolla). Ainakin itselle meri on olennainen osa Balkania ja snorklausjalkaa alkoi suorastaan vipattamaan, kun lisäilin sivuille kuvia merestä ja rannikosta. Eri puolilla kaupunkia on useita erilaisia rantoja (mm. vanhassa kaupungissa) ja niistä voi lukea tarkemmin vaikka täältä.

Vinkki! Dubrovnikista löytyy myös omaa rauhaa. Saimme vinkin muistaakseni hotellimme omistajalta: jos jatkaa Vanhastakaupungista pari kilometriä itään (Villa Sheherezade ja siitä hieman yli), niin rannikko on täynnä uimapaikkoja, jonne pääsee laskeutumaan päätieltä. Rohkeasti vaan portaat alas, ja alhaalla odottaa lähestulkoon paratiisi.

Banje-ranta DubrovnikissaTodella suosittu Banje-ranta vanhan kaupungin kyljessä.

St. Jacobs -rantaPieni ja vähän rauhallisempi St. Jacobs -ranta.

Mitä muuta?

Kuten on varmasti käynyt selväksi, niin Dubrovnikin sydän on Unescon maailmanperintökohde Vanhakaupunki, sen kirkot, patsaat, luostarit, palatsit, muuri, kujat, kapeikot, kahvilat, ravintolat ja baarit. Omasta mielestäni isoin osa Dubrovnikia on siis pyöriminen Gradissa, ja sen eri paikkoihin ja tapahtumiin törmääminen.

Muita suosittuja aktiviteetteja ovat mm. Srd-vuori (köysirata lähtee lähes muurien sisältä) ja läheinen Lokrum-saari, jonne myydään lippuja lähes kaikkialla kaupungissa.

Dubrovnik toimii myös erittäin hyvänä lähtöpaikkana, jos tarkoituksena on kiertää Balkan autolla, kuten me teimme (karttaan pääsee tästä linkistä).

Dubrovnikin rauhallinen rannikkoNäkyvyys on loistava esimerkiksi snorklaamiseen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Kroatiasta Montenegroon: Perast, Kotor ja Kotorinl... Katsoin kristallipallosta, että Montenegron turismi tulee jatkossa vain kasvamaan entisestään. Kotor alkaa olla jo monen mieleen liiankin turistin...
Mostar – kun kaikkialta kansa saapuu siltaa ... Mostarin ykkösjuttu on niinkin kiinnostava asia, kuin silta. Tosin ei mikä tahansa silta, vaan Balkanin alueen kuuluisin silta Stari Most, jonka h...
Laukauksista, talviolympialaisista ja sodista, nii... Havuja, perkele! Taitaa olla eri kisat kyseessä, mutta silti Sarajevosta tullee monelle mieleen talviolympialaiset tai Balkanin sota. Olympialaise...
Balkanin roadtrip vol.1 / kartta Reittikartta matkasta Balkanin niemimaalla akselilla Kroatia - Montenegro - Bosnia ja Hertsegovina (700km ja 8 päivää). Kuvaa klikkaamalla tai täs...