El Nido -kokemuksia | Filippiinit

El Nido on yksi Filippiinien suosituimmista lomakohteista, vaikka sitä ei paikanpäällä ollessaan ikinä uskoisi: turismiin liittyvä infrastruktuuri on kuitenkin sen verran kehittymätöntä (esim. Filippiinien ykköslomakohteeseen Boracayhin verrattuna). El Nido on kuitenkin ehdottomasti tutustumisen arvoinen lomakohde, jos tykkää luonnosta, merestä ja rannoista.

Tiivistän kokemukseni El Nidosta näin:

– Koillis-Aasian kauneimpiin kuuluvat rannat
– Merestä kohoavat maalaukselliset ja jylhät saaret
– Kohtalaisen hyviä sukellus- ja snorklauspaikkoja
– Laadukasta keskitason majoitusta on melko vaikea löytää (katso tarjonta esim. Booking.comista)
– Kylä itsessään ei ole mitenkään erityisen miellyttävä, tosin se kehittyy vauhdilla

Saapuminen El Nidoon Tervetuloa paratiisiin.

 

El Nido, Palawan

El Nido on kohteena hieman ristiriitainen, sillä kylä itsessään on  pieni ja hälyinen, siellä on liikaa liikennettä sekä pakokaasuja ja muutenkin kylän yleisfiilis on hökkelimäinen. Toisaalta ympäröivä luonto on todella kaunista, ja se onkin kylän suurin valttikortti.

Tyypillinen päivärytmi kuvaa mielestäni hyvin El Nidoa: klo 6.00 hotellien ilmastoinnit menevät kiinni ja kylä alkaa heräilemään. Sähköt ovat ”säästöliekillä” n. klo 6.00 – 16.00, mikä hieman majoituspaikasta riippuen yleensä tarkoittaa sitä, että sähköt kyllä toimivat kyseisenä aikana, mutta esimerkiksi ilmastointi ei toimi. Noin klo 9.00 kylä hiljenee ja tyhjenee, kun lomailijat lähtevät joko lähirannoille tai mikä todennäköisempää, koko päivän mittaisille venereissuille (rannoista ja venereissuista lisää alempana).

Kovinkaan monet kaupat, hierontapalvelut, ravintolat yms. eivät ole auki päivällä, sillä kylässä ei ole juuri ketään. Ihmiset palaavat reissuiltansa kylään n. klo 17.00 – 18.00 välisenä aikana, jolloin kaupat ja ravintolat avaavat taas ovensa. Illallisen jälkeen n. klo 21.00 – 22.00 kylä alkaa taas hiljenemään. Muutamassa rantabaarissa on tämänkin jälkeen yöelämää, mutta varsinainen bilepaikka El Nido ei missään nimessä ole. Käytännössä samankaltainen päivärytmi toistuu joka päivä.

Leppoinen iltapäivä Las Cabanas -rannalla.

Saaristossa ja rannoissa on sen verran vetovoimaa, että kohde soveltuu pidempäänkin lomailuun. Itse ehkä pitäisin jonkinlaisena ohjenuorana, että viidessä päivässä ehtii näkemään kylän, lähirannat ja saariston melko hyvin. Toki jos haluaa ottaa rennosti ja (ranta)lomailla, niin pidemmätkin ajat kuluvat El Nidossa mainiosti.

Kylän yleisilmeestä voisi todeta vielä sen verran, että käytännössä kylä rakentuu kolmesta – neljästä pääkadusta, jotka ovat noin 300-500 metriä pitkiä. Kylä on siis rakenteeltaan erittäin tiivis (pieni) ja kaikki palvelut löytyvät kävelyetäisyyden päässä toisistaan.

Kylässä ei ole pankkiautomaattia ja luottokortitkin käyvät maksuvälineenä aika nihkeästi. Mitä enemmän käteistä pystyy tuomaan mukanaan, sitä parempi. Jos mahdollista, niin kannattaa vaihtaa rahaa mahdollisimman paljon Manilassa tai Puerto Princesassa, sillä kurssi on muutaman prosentin parempi kuin El Nidossa. Kylästä löytyy lääkäri, mutta toivottavasti kenenkään ei tarvitse mennä vastaanotolle flunssaa pahemman taudin takia (vaikutti ihan hyvältä lääkäriltä, mutta jokainen voi kuvitella millaiset olosuhteet ja välineet keskeltä viidakkoa löytyy).

El Nidon kyläYksi kolmesta tai neljästä pääkadusta. Keskusta on hieman hökkelimäinen.

El Nidon majoitus

Majoitus ei ole ehkä ihan niin halpaa kuin mitä saattaisi kuvitella. Kylästä löytyy erittäin halpaa majoitusta merinäköalalla ja ilmastoinnilla (15€/yö/hlö), jos on valmis muutoin todella yksinkertaiseen huoneeseen. Tällaista ”reppureissaaja -henkistä” majoitusta El Nidossa on varmastikin eniten. Keskitason laadukasta majoitusta taas on vähiten, ja juuri nämä diilit menevät nopeiten, eikä niitä ole enää paikanpäältä löydettävissä (ainakaan sesonkina), joten kannattaa varata majoitus ajoissa.

Yksinkertaisinta majoitusta löytää vielä paikan päältä, mutta monesti hinnat ovat samat kuin etukäteen varattuna. Lisäksi Nidosta löytyy muutamia ”resort-tasoisia” hotelleja.

Valtaosa hotelleista sijaitsee keskustan välittömässä läheisyydessä. Kannattaa miettiä majoitusta varatessaan minkä tyyppiselle lomalle on menossa. Käytännössä kaikki ravintolat, elämä ja palvelut ovat kylässä, joten jos majoitus on kauempana ja haluaa keskustaan iltaisin, niin joutuu käyttämään tricycle-kyytejä (tai vuokraamaan skootterin / mopon). Toisaalta kylässä itsessään ei ole esimerkiksi hyvää rantaa, kun taas esimerkiksi Las Cabanas -ranta on todella idyllinen romanttiseen lomailuun.

Keskustan ulkopuoleltakin löytyy siis majoitusta. Näistä alueista lisää alla.

El Nidon rannat / alueet

– Buena Suerte. Kylän tai keskustan ranta. Rantakaistale on todella ohut ja illalla nousuveden aikaan rantaa ei käytännössä ole. Ranta ei ole perinteinen aurinkoranta, jossa otetaan aurinkoa tai uidaan, vaan lähinnä se toimii venesatamana. Rannalla on muutama ravintola sekä rantabaari.

– Caalan Beach. Käytännössä ranta on osa kylää, ja matkaa keskustaan on n. 500 – 700 metriä. Caalan Beach ei ole varsinainen ranta, eikä se sovellu uimiseen tai auringonottoon (ei hiekkarantaa). Caalan Beachillä on muutama hotelli ja eräänlainen ”pikkukylä”, mutta ei esimerkiksi ravintoloita.

– Corong Corong. Noin 1km – 1,5km etelään El Nidosta. Rannalla on melko paljon majoitusta, mutta ranta ei ole häävi. Jos pitäisi jostain syystä valita Corong Corong ja keskustan välillä, niin ennemmin menisin keskustaan. Kyyti keskustaan maksaa 1€.

– Las Cabanas. Hienoin läheltä löytyvä ranta, joka on useita satoja metrejä pitkä. Matkaa keskustaan on noin 3 km. Kyyti rannalle maksaa 2€ – 2,5€ hieman neuvottelutaidoista riippuen. Rannalta löytyy pari-kolme länsimaista rantaravintolaa ja useita hotelleja. Käytännössä kannattaa suunnata tälle rannalle, kun haluaa viettää ”perinteistä rantalomaa”.

– Nacpan Beach. Pitkä, leveä ja matala hieno ranta, jossa on kova aallokko. Paikalliset tulevat tänne esimerkiksi pyhäpäivinä. Rannalla on pari-kolme paikallisten pitämään rantaravintolaa, josta saa mm. lounasta ja vettä. Rannalla on myös muutama hotelli, mutta kannattaa huomioida, että Nacpan-ranta on jossain määrin eristyksissä.

Matkaa Nacpan Beachille on n. 30km (30min skootterilla, 1h tricyclellä). Suositeltava tapa on vuokrata joko skootteri tai puoliautomaattikevytmoottoripyörä (n. 12€/päivä) ja ajaa Nacpan Beachille. Toinen vaihtoehto on vuokrata tricycle kuskeineen koko päiväksi (20-25€ riippuen neuvottelutaidoista). Reitti Nacpan Beachille kulkee pikkukylien läpi ja reitti on paikka paikoin todella kaunis.

Nacpan-ranta El Nido
Nacpan Beach sijaitsee noin 30km päässä El Nidosta, mutta sinne pääsee esimerkiksi vuokraskootterilla.

Las Cabanas -ranta El Nidossa Palawanilla
Lähiranta, Las Cabanas.

Saapuminen El Nidoon

Käytännössä El Nidoon pääsee kahdella tapaa. Yleisin tapa on lentää ensin Puerto Princesaan ja jatkaa sieltä minibussilla. Kyyti maksaa halvimmillaan noin 15€ / suunta ja minibusseja kulkee lähes joka tunti kuuteen asti illalla. Ajomatka Puerto Princesasta El Nidoon kestää teoriassa 5 tuntia.

Minibussi poimii usein kyytiläisiä kaupungista, jolloin kokonaismatka-aika on normaalisti noin 6 tuntia, mutta se voi kestää jopa 7 tuntia. Niinpä monet viettävät, tai joutuvat viettämään Puerto Princesassa yhden yön Palawanilta poistumisen yhteydessä. Kyyti kannattaa varata etukäteen, vaikka mitä todennäköisesti vapaita paikkoja löytyy myös Puerto Princesasta ostettuna. Minibussipalveluita Puerto Princesasta El Nidoon tarjoaa ainakin seuraavat yhtiöt:

– Eulen Joy
– Fortwally
– Daytripper Palawan

Toinen vaihtoehto on lentää Manilasta tai Cebusta suoraan. Yksikään isompi lentoyhtiö ei lennä kyseistä väliä, vaan sitä operoi AirSWIFT-niminen yhtiö. Hinnat liikkuvat yleensä 80€ – 150€ välissä, mutta tarkan lentohinnan saa tietää päiväkohtaisesti varausjärjestelmän kautta.

El Nidon aktiviteetit

Mielenkiintoisin ja suosituin aktiviteetti on yhden päivän mittaiset venereissut, joita myydään joka paikassa. Käytännössä turisteille tarjotaan neljää eri vaihtoehtoa (Tour A, Tour B, Tour C, Tour D), joista hienoimmat ovat A ja C. Eri toureilla käydään eri kohteissa; laguuneissa, rannoilla ja koralleilla. Venereissujen hinnat ovat kaikilla tarjoajilla käytännössä samat, hinnat vaihtelevat lähinnä eri tourien kesken. Halvin tour maksaa 18€ ja kallein 25€. Hinnat sisältävät kattavan lounaan grillattuine lihoineen, merenelävineen ja hedelmineen sekä snorklausvälineet. Lisäksi ensimmäisen reissun yhteydessä pitää ostaa luontopassi (3,5€), joka on voimassa 10 päivää ostopäivästä.

Yksi suositeltava tapa veneretkien toteuttamiseen on oman veneen vuokraaminen miehistöineen. Reitit / kohteet on täysin sovittavissa, eli voit tehdä jonkin toureista tai vaikkapa niiden kombinaation. Yleensä jo neljällä hengellä oman veneen vuokraaminen tulee halvemmaksi tai vähintään samanhintaiseksi kuin ”pakettimatka”. Hyvä ja halpa paikka oman veneen vuokraamiselle on ”pikkukylä” Caalan Beachillä (hautasmaan vieressä), vaikka käytännössä myös kaikki pakettimatkanjärjestäjätkin tarjoavat veneitä vuokrattavaksi.

Jos haluaa seikkailla hieman enemmän tai nähdä Palawanin saaristoa laajemmin, niin veneen miehistöineen voi vuokrata myös yön yli -reissuille (yöpyminen tapahtuu saarten ”retkeilymajoissa”). Hinnat näille reissuille on muutamia kymppejä / henkilö reissun pituudesta ja henkilömäärästä riippuen.

Yksi suositeltava aktiviteetti on vuokrata skootteri tai kevytmoottoripyörä ja ajaa esimerkiksi Nacpan beachille 30 kilometrin päähän. Skootterin ja kevytmoottoripyörän päivävuokra on n. 10€ – 12€, ja vuokraamiseen tarvitsee vain passin, joka toimii panttina. Reitti Nacpan Beachille on todella hieno ja matkan varrelta löytyy esimerkiksi vesiputoukset, jonne pääsee kävellen (45 min kävelyä oppaan kanssa, opas maksaa 1,5€). Tarkat ajo-ohjeet, kartta ja vinkit kannattaa pyytää vuokraamosta.

Hieman fyysisempi aktiviteetti on kajakin vuokraaminen (n. 10€/päivä). Parin tunnin melomisen päässä on paljon hienoja paikkoja ja laguuneja. Melontareissuille myydään myös pakettimatkoja, jos ei halua lähteä kajakilla omatoimisesti.

Saaristo El Nidossa
Palawanin saaristo on kokemisen arvoinen.

Snorklaaminen ja sukeltaminen El Nidossa

Totuuden nimissä on sanottava, että pelkästään snorklaamisen näkökulmasta El Nido on sellaista ”melko hyvää”-tasoa. Koralli on paikka paikoin kuollutta eikä kalojakaan ole niin runsaasti, kuin joissain aivan huippukohteissa. Jos ei ole älyttömän kokenut snorklaaja tai on harrastanut snorklaamista vain satunnaisesti, niin tuskin snorklaamiseen kuitenkaan pettyy. Kaloja on kuitenkin mukavasti, ja erilaiset ympäristöt (laguunit, korallit yms.) tekevät snorklaamisen mielenkiintoiseksi. Parhaat snorklauspaikat löytyvät venereissuilta A ja C.

Sukeltaminen El Nidossa ja sen lähialueilla on saanut paljon hehkutusta osakseen. Eri sukelluskohteita on yli 30, joten sekä aloittelijoille että kokeneemmille sukeltajille löytyy sukellettavaa. Ehkä mielenkiintoisimmat sukelluskohteet sijaitsevat kuitenkin Coronin saaren ympäristössä, jonne  tehdään neljä päivää kestäviä sukellussafareita. Kohteina safarilla on mm. toisessa maailmansodassa uponneita japanilaisia sotalaivojen hylkyjä. Kiitetyin sukelluskeskuksista on Submariner, jonka sivuilta saa hyvän kuvan El Nidon sukellusskenestä.

Pieni Laguuni El Nidossa
Pienen laguunin (Tour A) sisäänkäynti.

El Nidon ravintolat

Ravintolatarjonta on loppujen lopuksi yllättävän vähäistä, vaikka se kehittyy jatkuvasti. Luultavasti omat tietoni ovat jo vanhentuneita, mutta vuonna 2014 ns. länsimaalaisen standardin mukaisia ravintoloita oli ehkä 10 kpl, ja niidenkin taso vaihteli aika rajusti. Hintataso on kohtalaisen halpa: pääannokset liikkuvat noin 3,5€ – 5€ tietämillä. Parasta ravintolatarjontaa melkeinpä edustaa rannalta tai ”ruokakadulta” löytyvät muovituoliravintolat, jotka tarjoavat grillattua lihaa ja mereneläviä. Hintataso näissä ravintoloissa on todella edullinen, sillä esimerkiksi eri kalojen hinnat ovat noin 2,5€ riiseineen.

Yöelämä on melko rauhallista. Rannalta löytyy pari – kolme rantabaaria, mutta niissäkin meno on kohtalaisen kesyä. Jos haluaa satsata enemmänkin yöelämään, niin kannattaa suunnata Boracaylle.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Biitsikohde Boracay Filippiineillä Boracayn saari Filippiineillä tarkoittaa rantalomameininkiä kuin suoraan oppikirjasta. Hienot pitkät hiekkarannat reunustavat turkoosinväristä mer...
Pakollinen paha Palawanilla: Puerto Princesa Puerto Princesa on pieni kauttakulkukaupunki Palawanilla, eikä siihen kannata uhrata liikaa aikaa. Kaupungista ja sen ympäristöstä löytyy jotain a...
Surffausta San Juanissa Filippiineillä San Juan on hyvä paikka opetella surffausta rennon biitsilöhöilyn ohessa. Kylä sijaitsee noin 6 tunnin bussimatkan päässä Manilasta pohjoiseen. Sa...