Surffaus San Juanissa | Filippiinit

San Juan on yksi Filippiineillä sijaitsevista surffikohteista, joka on sekä amatöörien että kokeneempien surffareiden suosiossa. Siihen nähden, että Filippiineillä on maailman valtioista viidenneksi eniten rantaviivaa ja se sijaitsee Tyynenmeren rannalla, ei surffauskohteita ole siellä mitenkään aivan älyttömästi.

Kokemuksia San Juanista tiivistäen: 
– Mukavan kodikas surffiyhteisö ja -kohde, vaikka turismi on kasvussa
– Aaltoja sekä ensikertalaisille että keskitason surffareille
– Surffaus tai sen opettelu on se juttu – muutaman päivän voi viettää surffaamattakin
– 6 tunnin bussimatkan päässä Manilasta pohjoiseen
– San Juaniin voi yhdistää esim. pohjoisen riisiterassit (lue lisää:Banaue)

Auringonlasku
Päivän surffaukset ovat lopuillaan päärannalla ”the Bowlissa”.

Majoitus San Juanissa

San Juanin pää-/turistiranta on noin 1,5 kilometriä pitkä. Lähes kaikki kylän majoituspalvelut (vuonna 2014 n. 10 eri paikkaa) sijaitsevat kyseisellä rantakaistaleella. On makuasia mistä kohtaa rantaa majoituksen haluaa ottaa – ”turistisimmat” majoituskohteet sijaitsevat keskellä rantaa ”the bowlissa”, kun taas kokeneempien surffareiden suosiossa olevat majoituspaikat ovat rannan päissä ”the pointin” tai ”beach breakin” kohdissa. Tästä kartasta näkee rannan eri alueet.

Majoituksen hintataso on melko mukavalla tolalla. Halvimmillaan yö hostellissa maksaa noin 10€/yö ja perushotelleissa noin 20€/yö. Jos haluaa jompaankumpaan rannan kahdesta resort-kohteesta, niin niistä joutuu pulittamaan noin 40€/yö. Lisäksi rannalla on muutama todella vaatimatonta majoitusta tarjoava paikallinen mökki. Booking.comissa on listattuna hyvä kattaus kylän majoituksesta.

Aallokko San Juanissa
Aloittelijat rannallaAloittelijat treenaamassa surffaamista päärannan ”the Bowlissa”.

Surffaus San Juanissa

Matkakohteen ykkösjuttu on tietenkin surffaus. Aivan muutamana viime vuotena alueelle on noussut pari uutta ja hieman kalliimpaa resort-kohdetta, jotka ovat omiaan houkuttelemaan mm. aasialaisia turisteja harjoittelemaan surffaamista. Muutoin San Juan on säilyttänyt paikallisen leimansa ja kodikkuutensa, eikä kylässä vieläkään ole kuin n. 10 – 15 majoitusta tarjoavaa paikkaa. Lähes kaikki surffiopetus on paikallisten surffaajien järjestämää, vaikkakin toiminta on melko kaupallista.

Surffikohteena San Juan soveltuu parhaiten ensikertalaisille, aloittelijoille ja hyvän keskitason surffareille. Havaijin aaltoihin tottuneille surffaajille kohde tuskin tarjoaa paljoa. Tarkemmat surffitilastot löytyy Surfing Philippines -sivuilta.

Surffauksen opettelu on halpaa. Surffilautoja ja -opetusta tarjoavia paikkoja on rannalla kymmenkunta, joten tarjontaa riittää. Laudan vuokrahinta on noin 10-12€ / päivä ja tuntihinta opettamiselle on n. 3-4€. Mitä pidemmäksi aikaa laudan ottaa sitä halvemmaksi hinnan voi neuvotella.

San Fernando

Noin 6 km päässä etelässä sijaitsee San Fernando, joka on lähin hieman isompi kaupunki. Mitään kovin kummoista ei San Fernandosta löydy, mutta kaupunkiin on helppo ja halpa kulkea jeepney-kyydeillä San Juanista, jos kylän pienuus alkaa ahdistamaan. Vanhoista jenkkijeepeistä tehtyjä joukkoliikennevälineitä kulkee päätieltä San Fernandoon 5-10 minuutin välein. Matka San Fernandoon maksaa n. 50snt. Lähinnä ravintolat, kaupat, apteekit, nettikahvilat ja ylipäätään palvelut löytyvät San Fernandosta. Kaupungissa on joitain paikallisia ”tavarataloja”, joista voi löytää edullisia t-paitoja, shortseja, kenkiä yms. ostettavaa.

San Juanin lähikaupunki San FernandoLähin isompi kaupunki on San Fernando, jonne on matkaa n. 6km.

Manila-San Juan-bussi

Busseja kulkee Manilasta San Juaniin ja toisinpäin 24/7, sillä kylä on pohjoisen matkakohteiden varrella. Manilan päästä busseja lähtee joka tasatunti (myös yöllä), kun taas San Juanista palatessa helpointa on mennä tienvarteen seisomaan, heiluttaa kättä ja ottaa bussi lennosta. Toinen vaihtoehto on ottaa sama bussi viralliselta ”bussiasemalta” San Fernandosta.

Aikaisemmin ainakin Manilan päässä bussit lähtivät Cubaon bussiasemalta. Partas-bussifirmalla on kahdenlaisia busseja, ja hinnat vaihtelevat bussista riippuen. Perusbussin hinta oli n. 7€, kun taas ns. sleeper-bussista (jossa on kolme isoa penkkiä rivillä) joutuu maksamaan n. 10€. On kuitenkin aikamoista arpapeliä millaisen bussin sattuu saamaan, sillä niiden aikatauluissa ei tunnu olevan minkäänlaista logiikkaa. Matka kestää n. 6 – 7 tuntia ja se sisältää kaksi taukopysähdystä paikallisilla huoltoasemilla.

Clarkin kentältä (monet Manilan lennot lentävät Clarkiin) bussimatka on huomattavasti kivuttomampi, sillä matka kestää n. 3-4 tuntia. Kannattaakin miettiä, että jos lentää esim. Hong Kongista Clarkiin niin jatkaako siitä suoraan pohjoiseen San Juaniin tai esim. Banauen riisiterasseille. Clarkin lentokentältä voi ottaa jeepney-kyydin Daun bussiterminaaliin (15 min), josta pelkästään Partas-bussifirman busseja kulkee kerran tunnissa. Myös muiden bussiyhtiöiden bussit kulkevat Dau-terminaalin kautta San Juaniin, ja paikalliset bussifirmojen edustajat auttavat kun kertoo minne on menossa.

Auringonlasku San JuanissaAuringonlasku San Juanin rannan pohjoispäädyssä ”The Pointilla”.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Banaue, riisiterassit ja vaeltaminen Pohjois-Filip... Banaue ja sen lähiympäristö on vaeltamiseen mainiosti soveltuva matkakohde Pohjois-Filippiineillä. Kannattaa tutustua näihin parin tuhannen metrin k...
El Nido Palawanilla El Nidoon on kohtalaisen hankalaa päästä, ja osittain siksi se on hieman erilainen ja jopa syrjäinen matkakohde. Upea saaristo, maisemat ja meri t...
Biitsikohde Boracay Filippiineillä Boracayn saari Filippiineillä tarkoittaa rantalomameininkiä kuin suoraan oppikirjasta. Hienot pitkät hiekkarannat reunustavat turkoosinväristä mer...