Galle-kokemuksia

Galle sijaitsee reilun 100 km päässä Sri Lankan pääkaupungista Colombosta. Galleen pääsee Colombosta helposti bussilla tai junalla, josta jälkimmäinen on hyvä vaihtoehto, sillä raiteet viistävät rannikkoa, ja matka taittuu upeiden maisemien vuoksi nopeasti. Myös rannikon suosituista rantakohteista on helppo tehdä päiväretki historialliseen Galleen.

Kokemuksia Gallesta tiivistettynä:
– tunnelmallinen ja kompakti siirtomaavallan aikaista historiaa henkivä rannikkokaupunki
– erinomaiset majoitus-, ravintola-, ja ostosmahdollisuudet
– hintatasoltaan muuta maata kalliimpi (ravintolat ovat kuitenkin hinta-laatu suhteeltaan hyviä)
– turistien määrä voi sesonkiaikaan olla häiritsevän suuri

Majakka GallessaMuurit meren suuntaan

Upeasti säilyneen Gallen historia ulottuu pitkälle ennen brittiläisten tuloa Sri Lankalle. Galle oli pitkään Sri Lankan tärkein satamakaupunki. Vanhaa kaupunkia ympäröivät massiiviset muurit, joiden sisäpuolella kauppaa käydään vilkkaasti tänäkin päivänä. Gallen linnoitus on UNESCO:n maailmanperintökohde ja turistien must-see-kohde Sri Lankalla. Galle on myös paikallisten ihailema kohde, joten vilinää muurien sisällä riittää.

Gallen kadut ovat täynnä tunnelmaa

Suurin osa turisteista tekee Galleen päiväretkiä esimerkiksi Colombosta, ja päivisin kaduilla käy kova turistikuhina. Aikaisten aamujen ja iltojen rauhallisina hetkinä entisen siirtomaavallan tunnelma leijuu Gallessa, ja upeat vanhoihin rakennuksiin tehdyt viiden tähden hotellit ja erinomaiset ravintolat korostavat Gallen erityisestä luonnetta. Kaupungissa päämäärättömästi vaelteleva palkitaan löydöillä, kuten libanonilaisella Chambers-ravintolalla. Ravintolatarjonta on erinomainen, suosituimmat paikat täyttyvät kuitenkin sesonkiaikaan (lounas ja illallinen), joten ole joko ajoissa tai varaudu odottamaan. Osa ravintoloista ottaa pöytävarauksia. Sri Lankan kaupungeista Gallessa islamin uskonto näkyi selvimmin, neljäsosa väestöstä on muslimeja. Monet kaupungin ravintoloista ja kahviloista sulkivat ovensa keskipäivän rukoushetkeä varten ja avasivat ovet jälleen kahden maissa.

Galle Sri LankaRauhoittuneen illan tunnelmaa Gallen kaduilla.

Ostoksilla viihtyvä matkailija osaa arvostaa Gallen maailmanmittakaavassakin erittäin persoonallisia ja tyylikkäitä liikkeitä, joista voi hankkia sisutustuotteita, kosmetiikkaa, vaatteita, tauluja, leluja ja tietenkin kauniisti pakattua teetä. Vierailemisen arvoisia liikkeitä ovat ainakin Barefoot ja Spa Ceylon. Tuliaiset kannattaa hoitaa Gallessa (tai Colombossa), sillä Sri Lankassa suurimpien turistikohteiden ulkopuolella ostettavaa ei teetä lukuun ottamatta juurikaan ole.

Majoitusta on Gallen muurien sisällä runsaasti, ja valinnanvaraa on hostelleista upeisiin viiden tähden hotelleihin. Hinnat ovat korkeahkot, ja liikkeellä kannattaa olla ajoissa. Huonoa sijaintia ei muurien sisältä löydy, kaupunki on kompakti. Galleen saapuvan kannattaa ehdottomasti varata majoitus vanhasta kaupungista, sillä muurien ulkopuolella avautuu tunnelmaltaan täysin erilainen, voisiko sanoa perinteisen hektinen srilankalainen maailma, jossa osittain unenomaisesta Gallen tunnelmasta säpsähtää hereille tehokkaasti.

Näkymä merelle Gallen muurilta