Himara tai Himare | Albania

Himara ja Albania on ehkä helpoiten saavutettavissa meriteitse Korfun saarelta. Lautta tuo sinut ensin Sarandan rantakaupunkiin (lue lisää: Saranda). Yksi suositeltava vaihtoehto on ottaa ensin Saranda haltuun, ja jatkaa matkaa siitä rantaviivaa pitkin pohjoisemmaksi Himaran kylään (joissain kartoissa Himare). Jos tällä hetkellä suosittelisin jotain lomakohdetta Euroopassa, niin se olisi ehdottomasti Albanian rannikko ja ylipäätään Balkan.

Kokemukset Himarasta tiivistettynä:
– Viihtyisiä kreikkalaistavernoita (autenttista tsatsikia, kreikkalaissalaatteja, moussakaa jne.)
– Balkanilaisten suosima lomakohde, mutta muualtakin tuleva turismi on vahvassa kasvussa
– Hintataso on lähes verrattavissa halvimpiin Aasian maihin
– Majoitus on hinnoiteltu maltillisesti (tarjouksia esim. Booking.comissa)
– Hienoja rantoja, kristallinkirkasta vettä, takana jylhänä nousevat vuoret
– Pienehkö paikka, mutta todella eläväinen ja tunnelmallinen

Himaran ranta  Rannat ovat kivirantoja, joten vesi on todella kirkasta.

Päivitys kevät 2017: Apollomatkat aloittaa kesällä 2017 valmismatkat Albaniaan. Äkkiseltään katsottuna hinnat olivat ”ihan ok”-tasoa. Kannattaa kuitenkin huomioida (kiitos Emmille huomiosta), että lennot ovat Korfulle, eivät suoraan Albaniaan.

Albanian hintataso

Hintataso Albaniassa on erittäin edullinen, voisi sanoa että se on lähes Aasia-tasoa. Tsatsiki, kreikkalainen salaatti, souvlaki ja vastaavat pääruuat maksavat noin 2-3€ / kpl, olut noin 1-1,5€ ja jäätelöpallo 50snt.

Majoitushintojen osalta Albania ei ole aivan yhtä halpa kuin Aasia, mutta ei majoitus missään nimessä kallista ole. Varsinkin kun kuitenkin puhutaan kohteesta, joka sijaitsee Euroopassa. Eniten turisteja tulee Macedoniasta, Serbiasta ja Albaniasta, mikä osaltaan kertoo paikallisesta hintatasosta. Tästä voi lukea lisää yleistä Albanian hintatasosta ja Albanian matkailusta.

Rahaa voi vaihtaa ainakin joko Sarandassa tai Himarassa ja molemmista löytyy myös useita pankkiautomaatteja, josta voi nostaa paikallista valuuttaa (lekejä).

Rannat

Himara on kohtalaisen pieni kylä, mutta ei todellakaan niin pieni kuin esimerkiksi Lonely Planetissa annetaan ymmärtää: ”This sleepy town has fine beaches, a couple of pleasant Greek seafood tavernas –”. Kävin tuolla ensimmäisen kerran 2013 ja uudestaan kesällä 2016. Kylä oli muuttunut melko tavalla, turismin kasvun näki selvästi: kävelykatu oli päällystetty, rannoille oli tullut suihkut, ravintoloita oli tullut lisää ja kaduilla näkyi huomattavasti enemmän pohjoismaalaisia turisteja (mutta ei vielä mitenkään älyttömästi).

Rantaviivaa on muutamia kilometrejä ja erilaisia rantoja on lukuisia. Kolme rannoista sijaitsee keskustan välittömässä läheisyydessä, kun taas muutamat muut rannat vaativat taksi- tai autokyydin, ne sijaitsevat muutaman kilometrin päässä keskustasta. Vesi on todella kirkasta, mutta hieman haaleaa sillä vuorilta valuva sade-/pohjavesi laskee mereen. Sanoisin, että veden lämpötila pyörii reilun parinkymmenen asteen tietämillä. Rannat ovat pikkukivirantoja, mikä on yksi syy todella kirkkaaseen veteen.

Himarassa pääsee snorklaamaan, ja se on hieman erilainen mutta ok-kiinnostava kohde loistavan näkyvyyden ansiosta. Merenpohjan muodot ovat jollain rannoilla todella mielenkiintoisia ja kaloja näkyy jonkun verran. Mikään Iso-Valliriutta se ei luonnollisestikaan ole.

Himaren yleiskuva
Himare on todella viihtyisä lomakylä.

Ravintolat

Himaressa asuu Albanian suurin kreikkalaisyhteisö. Monet kylän asukkaista puhuvat äidinkielenään kreikkaa. Vahva kreikkalaispresenssi näkyy tietysti myös ravintolatarjonnassa, ja kylässä on pitkälti parikymmentä eri ravintolaa, joissa käytännössä kaikissa tarjoillaan mahtavia kreikkalaisherkkuja. Tunnelmallisimmat ravintolat sijaitsevat kylän rantabulevardilla, joka on muutaman sadan metrin mittainen kadunpätkä keskustassa. Katu on todella eläväinen iltaisin, kun perheet kokoontuvat kadulle katselemaan maailman menoa.

Kylässä on myös muutama rantadisko ja cocktail-baari, joihin voi siirtyä viettämään iltaa illallisen jälkeen. Varsinaisesti kylä ei kuitenkaan ole mikään bilettäjän paratiisi, vaikka balkanilaiseen tyyliin varsinkin elokuussa muutama disco/baari pullistelee asiakkaista.

Sarandasta Himaraan

Helpoiten Himareen pääsee bussilla Sarandasta. Toinen vaihtoehto on vuokrata auto Sarandasta, mikä on todella suositeltavaa (meillä oli iso citymaasturi ja hyvin meni), jos haluaa nähdä myös muuta ympäristöä ja lähikyliä. Myös taksikyyti on sovittavissa, ja hintaa matkalle tullee noin 30€.

Himarassa ei pahemmin ole julkista liikennettä (yksi bussi ajaa päätietä muutaman kerran päivässä), joten siellä liikkuminen tapahtuu käytännössä kävellen, omalla autolla tai taksilla. Välimatkat ovat muutamia kilometrejä, jos ei puhuta keskustassa liikkumisesta. ”Sisäinen taksimatka” esimerkiksi muutaman kilometrin päässä sijaitsevalle vaihtoehtoiselle rannalle maksaa noin 4-5€.

Sarandasta kulkee busseja 3-4 kpl päivittäin. Kannattaa varmistaa bussiasemalta ajantasainen aikataulu. Käytännössä ensimmäinen bussi lähtee aikaisin aamulla, ja iltapäivällä noin kahden – kolmen aikaan lähtee yksi tai useampi bussi. Jos tulee Sarandaan aamulautalla Korfulta, niin bussiin ehtii mainiosti. Bussi jättää matkustajat joustavasti majoituspaikan eteen, kunhan muistaa mainita bussikuskille majoituksen nimen. Bussimatka Sarandasta maksaa noin 5€.

Majoitus

Kylässä on paljon sellaista majoitusta jota ei ilmoitella missään nettipalveluissa, mutta yleensä silloin puhutaan kohtalaisen vaatimattomasta majoituksesta. Albania on (kansainvälisen) turismin kasvun alkutaipaleella, mutta hotelleja nousee nopeaan tahtiin. Kävimme Himaressa vuosina 2013 ja 2016, ja ero majoituskapasiteetissa oli melkoinen. Voin todella lämpimästi suositella esimerkiksi Mare Bed and Breakfast -nimistä paikkaa (huoneet merelle päin ovat mahtavia).

Kolmen tähden majoitus huoneelta/yö maksaa yleensä noin 30-40€, kun viiden tähden hotellissa hinnat alkavat noin 100€/huone/yö. Booking.comissa on ainakin erittäin laaja tarjonta ja hyviä tarjouksia.

Aktiviteetit

Lähtökohtaisesti Albanian rannikko soveltuu rentoutumis-/rantalomailuun. Toisin sanoen loma Himarassa on yhtä kuin rannalla makoilua ja hyvistä ravintoloista nauttimista. Kyläsä löytyy vanha kaupunki ja sen linna, mutta ne ovat todella vaatimattomat (toki käymisen arvoiset). Hauskana kuriositeettina mainittakoon, että paikalliset ovat innokkaita lentopallon pelaajia, ja turistitkin tuntuivat pääsevän peleihin mukaan.

Omalla tai vuokra-autolla voi tutustua lähialueisiin, kaukaisempiin rantoihin ja kyliin. Reilun puolen tunnin ajomatkan päässä pohjoiseen sijaitsee Llogara Passin näköalapaikka ja kansallispuisto. Näköalapaikan yhteydessä sijaitsee useita ravintoloita. Näköalat ovat todella jylhät ja hienot.

Iltaisin kyläläiset ja turistit kokoontuvat rantabulevardin ravintoloihin syömään ja muuten vaan käyskentelemään. Tunnelma on todella hieno ja välitön. Niin sanottuja länsimaalaisia turisteja ei löydy vielä mitenkään liikaa, vaan valtaosa on paikallisia tai turistit tulevat Albaniaa ympäröivistä maista.

Bunkkeri Himaressa
Enver Hoxha rakennutti Albaniaan lähes miljoona bunkkeria.