Hintataso ja muuta tietoa | Albania

Albania on selvästi alkanut kiinnostaa matkakohteena enemmän ja enemmän myös suomalaisia – ainakin jos arvioin kysyntää minulle tulleina yhteydenottoina. Albania voi kuulostaa todella eksoottiselta matkakohteelta, joten koitan tässä vielä tiivistää omia fiiliksiä kyseisestä maasta.

Alla olen koittanut käsitellä muutamia yleisimpiä kysymyksiä, joita Albaniaan liittyen tulee vastaan. Sen verran huomatuksena, että alla oleva teksti on täysin omaa näkemystäni, ja monella muulla voi olla täysin erilainen kuva Albaniasta.

Kunhan ei vaan mene siihen lankaan, että uskoo nähneensä Albanian Korfulta tehdyn yhden päivän risteilyn aikana (tai uskoo sellaisen tuttavan puheita, joka on ”nähnyt” Albanian vastaavanlaisen risteilyn aikana). Joskus ihmisillä on niin vahvoja ennakkoluuloja, että he eivät pysty suhtautumaan asioihin avoimesti. Juttelimme Kreikan puolella Sivotassa erään tanskalaisen naisen kanssa, joka oli käynyt viimeiset 15 vuotta Kreikassa. Hän sanoi suoraan, että sanotte mitä sanotte Albaniasta, niin hän ei suostu sinne matkustamaan koskaan (minulle jäi sellainen tunne, että kreikkalaiset ja albanialaiset eivät ole parhaita kaveruksia ainakaan raja-alueiden läheisyydessä).

Ottaen huomioon, että Albania sijaitsee Euroopassa on hintataso siellä todella halpa. Muutenkin maa on jossain määrin tuntematon mutta todella vieraanvarainen helmi, ja sinne kannattaa matkustaa vielä ennen kuin siitä tulee uusi Kroatia (mikä ei sekään ole huono matkustuskohde). Itse tykkään todella paljon siitä tekemisen meiningistä, mitä albanialaisissa on selvästi havaittavissa. Esimerkisi turistien turvallisuuteen ja viihtyvyyteen halutaan panostaa tosissaan, sillä turismin tärkeys maan taloudelle ymmärretään.

Päivitys kevät 2017: Apollomatkat aloittaa kesällä 2017 valmismatkat Albaniaan. Äkkiseltään katsottuna hinnat olivat ”ihan ok”-tasoa. Kannattaa kuitenkin huomioida (kiitos Emmille huomiosta), että lennot ovat Korfulle, eivät suoraan Albaniaan.

Millainen on Albanian hintataso?

Halpa. Edukas. Edullinen. Varmasti Albaniassa saa rahaa palamaan, jos haluaa, mutta esimerkiksi ravintola-aterian alku-, pää-, ja jälkiruokineen saa noin 10 euron panostuksella. Pääruoka maksaa n. 3 – 5 euroa (paitsi tuore kala on yllättävän kallista). Oluttuoppi maksaa noin 1-1,5 euroa. Toisaalta vaikka hintataso on erittäin halpa, niin juuri mitään ostettavaa Albaniasta ei löydy – ehkä poislukien pääkaupunki Tirana – jossa alkaa olla ihan hyvät shoppailumahdollisuudet.

Hintataso majoituksen osalta on kaksipiippuinen: monissa lomakylissä on runsaasti sellaista vaatimatonta majoitusta, josta ei ilmoitella yhtään missään. Luonnollisesti kyseisen kaltainen majoitus on kaikkein halvinta, mutta myös epävarminta löytää. Kuitenkin ensin menemällä lomakohteeseen ja etsimällä majoituksen vasta paikanpäältä, voi löytää todella hyviä ja laadukkaita majoituskohteita.

Yleisesti voi todeta, että ei majoitus etukäteen varattunakaan kovin kallista ole. Albanian majoituksen hintatasoa voi haarukoida esimerkiksi Booking.comista. Lomakohteesta, tuurista sekä ajankohdasta riippuen hyvän ja toimivan huoneistohotellin voi löytää noin 35 – 50 € / yö / huone. Yhä isompi osa majoituksesta siirtyy nettiin, ja majoitusvaihtoehtoja alkaa löytymään myös Albaniassa.

Auringonlasku Dhermissä, Albaniassa

Albanian valuutta ja viisumi

Albanian valuutta on lek. Kesällä 2016 valuuttakurssi oli sellainen, että eurolla sai noin 135 lekeä. En ole varma saako lekejä edes vaihdettua Suomessa, mutta niiden vaihtaminen Albaniassa ei ole kovin vaikeaa, sillä vaihtopisteitä on hyvin tarjolla (hieman isommissa kaupungeissa siis).

Pankkiautomaateista saa lekejä aivan normaaleilla pankkikorteilla, ja pankkiautomaatteja löytyy kaikista pienemmistäkin kylistä, kuten esimerkiksi Himaresta.

Suomalaiset eivät tarvitse viisumia Albaniaan. Jos Albaniasta poistuu muuten kuin lentämällä, niin kannattaa koittaa bongata EU-kansalaisille tarkoitettu passintarkastus/rajanylitys, sillä se on huomattavasti nopeampi vaihtoehto. Varsinkin Kreikkaan (Korfulle) palatessa  laivaterminaalissa voi joutua odottamaan yllättävän kauan, jos ei ilmoita olevansa EU-kansalainen.

Himaren rantaa

Albanian matkailu

Väitän, että Albanian matkailu on aivan kansainvälisen turismin rynnistyksen kynnyksellä. Toisaalta väitin tätä jo vuonna 2013 eikä mitään räjähdysmäistä ollut huomattavissa vuoteen 2016 verrattuna. Rantabulevardit olivat kehittyneet ja hotelleja oli tullut lisää, mutta ei ehkä ihan niin paljoa kuin olin pelännyt. Paikalliset sanoivat, että turistien määrä on kasvanut reilusti viime vuosina, mutta aivan huippusesonki ei onneksi kestä kuin kuukauden (heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin).

Suomalaisilla tuntuu olevan jossain määrin harhakuvitelma jostain todella eksoottisesta ja jopa takapajuisesta maasta. Kuitenkin turismi kukoisti Balkanin alueella jo 60-luvulla (tosin ei ehkä niinkään Albaniassa), vaikka sittemmin alueen levottomuudet karkoittivat turistit muihin maihin. Albaniakin sijaitsee saman Adrianmeren rannalla kuin Kroatia, Italia tai Kreikka, ja silläkin on kaikki edellytykset nousta samanlaiseksi lomakohteeksi kuin ympäröivillä mailla.

Itse asiassa luulen, että moni yllättyisi siitä kuinka paljon maassa on turisteja. Lautat kulkevat muun muassa Italiasta Barista ja Brindisistä Albanian suosituimpiin lomakohteisiin, eivätkä ne enää missään nimessä ole mitään löytämättömiä timantteja. Matkailun Albaniassa voisi jakaa maantieteellisesti kolmeen osaan: pohjoisen kohteet ja Tirana, jonne pääsee helpoiten Dubrovnikista Montenegrosta ja Macedoniasta. Sitten on tunnetuimmat rantalomakohteet Durres ja Vlore, jonne suurin osa turisteista suuntaa Italiasta. Kolmantena on ehkä vähiten turismista kärsivät Dhermi, HimareSaranda sekä muut kohteet Etelä-Albaniassa, jonne on helpointa matkata Korfulta. Tarkempaa tietoa Korfu-Saranda-lautasta löytyy Sarandan kokemuksista.

Millaista on Albanialainen ruoka?

Ruoka yllätti todella positiivisesti. Albanialainen keittiö on yhdistelmä balkanilaista, kreikkalaista ja turkkilaista ruokaa. Käytännössä Albaniasta saa täysin samaa ruokaa kuin edellä mainituista maista, mutta vaan reilusti halvemmalla. Muistan itse miettineeni Korfulla, että voiko tätä kreikkailaista ruokaa voittaa mikään. Onneksi vastaus oli että kyllä voi – sillä ruoka Himaressa oli samaa, mutta huomattavasti halvempaa.

Joki Beratissa

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Albanian Rivieran suurin kaupunki, Saranda Aurinkoinen, autenttinen ja edullinen rantalomakohde - Albania. Albanian riviera on ehkä tämän hetken paras lomakohde Euroopassa. Reissusivuilta l...
Dhermi, tuo Albanian rivieran käymättömistä korpim... Dhermi oli minulle viimeisin käymättä ollut kohde Albanian rivieran vähän isoimmista paikoista. Sieltä löytyi ainakin Albanian hienoin ranta ja ehkä h...
Ikkunoita ikkunoiden päällä, Berat Albaniassa Olin aivan varma, että törmäämme Beratissa useisiin suomalaisiin turisteihin, varsinkin kun heti ensimmäiset vastaantulleet ihmiset olivat suomalaisia...
Balkanin roadtrip vol.2 / kartta Reittikartta reilun parin viikon roadtripistä Balkanin niemimaalla akselilla Albania - Makedonia - Kreikka Kuvaa klikkaamalla tai tästä linkistä p...