Melonta Hossassa

Hossa lienee varsinkin melontakohteena melko ainutlaatuinen (näin muutaman melonnan kokemuksella julistettuna). Ainakin itselläni se meni heittämällä kärkeen melontakohteista, ja ylipäätään luonnon sekä retkeilyn puolesta Hossa oli todella vakuuttava. Kirkkaat järvet, monipuoliset ja erämaiset maisemat, historia, porot, kattavat palvelut ja hyvät autiotuvat luovat mahtavan tulevan kansallispuiston.

Hiljainen Kansa -tilataideteos Hiljainen Kansa -tilataideteos (reilu 50km ennen Hossaa).

Someron reitti

Tutustuimme Hossan erämaavesistöihin ja korkeisiin kallioihin melomalla Someron reitin, joka alkoi Julma-Ölkyltä ja päättyi Keihäslammen pysäköintipaikalle (noin 700 metriä Luontokeskukselta). Omaa melontareittiä voi hahmotella esimerkiksi Retkikartta.fi-palvelussa tai tekemäni Hossan melontakartta antaa toivottavasti jotain apua. Esimerkiksi Luontoon.fi-sivustolta löytyy muita alueen vesireittien kuvauksia. Pitää ehdottomasti päästä Hossaan vielä uudestaan ja jollekin toiselle vesireitille!

Meillä meni Someron reitin noin 18-24 kilometriin leppoisalla tahdilla puolitoista päivää. Reitin melonee yhdessäkin päivässä, mutta silloin saa olla jo enemmän ruista ranteessa tai ketterämpi kajakki (ohjeellinen aika on noin 14 – 16 tuntia). Itse asiassa reitin puolivälissä meitä vastaan tuli savolaisukko, joka kajakoi reitin vastavirtaan (!). Kertonee meidän melontatasostamme kaiken oleellisen.

Reitti on helpohko, kuitenkin enemmän joki- kuin järvipainotteinen reitti, jota monipuolistaa muutamat helpot kosket ja salmet. Muutamat järvipätkät eivät sisällä isojen selkien ylitystä, joten reittiä etenee melko vaivattomasti.

Olosuhteet oli melko optimaaliset.

Aloitus Julma-Ölkyltä

Aloitimme melontamme Ölkkyjen väliseltä kahvilalta laskemalla intiaanikanootin melko jyrkkää pengertä alas Ala-Ölkyn puolelle. Kävimme Julma-Ölkyn retkipolulla kävelemässä, vaikka ehkä näin jälkikäteen ajateltuna olisi ollut vaikuttavampaa nähdä yksi Suomen pisimmistä järvikanjoneista veden päältä. Jos reitin aloittaa käymällä Julma-Ölkyn päässä, melomismatkaan saa laskea lisää noin 6 kilometriä (lisäksi kantomatka Ölkystä toiseen on noin 100 – 150 metriä)

Jatkoimme Ala-Ölkkyä pari kilometriä, ohitimme samanimisen laavun, mutta emme jatkaneet enää ylös vastavirtaan Somerjärvelle ja Värikallioille. Harmittavasti Värikalliolle vievä katselutasanne oli remontissa juuri kun olimme käymässä Hossassa, joten en osaa sanoa siitä enempää. Kanootin olisi voinut myös jättää Ala-Ölkyn laavulle ja kävellä noin kilometrin matkan kalliomaalauksille.

Somerjärven kivikautiset maalaukset rantakalliossa lienevät kuitenkin Hossan tunnetuin yksittäinen nähtävyys. Ilmeisesti se oli muinaisten alueella asuneiden heimojen pyhä paikka, ja olisi ollut mielenkiintoista nähdä maalaukset livenä. Mutta seuraavalla kerralla toivottavasti. Värikalliolla on ikää 4000 vuotta, kun ilmeisesti vanhimmat Hossasta löydetyt asuinpaikat ovat 10 000 vuoden takaa.

Virta venhettä vie.

Ala-Ölkyltä Lihapyörteen läpi Laukkujärven autiotuvalle

Reitti jatkuu kapeaa Somerjokea ja sen helppoja koskia pitkin Lihapyörteen laavulle ja lopulta Laukkujärvelle. Vaikka vettä oli vain kohtalaisesti (juhannus 2016) ja kanoottia piti vetää Somerjoessa muutamaan otteeseen, niin nuo parit matalikot oli nopeasti ohitettu. Monissa reittiopastuksissa neuvotaan aloittamaan Lihapyörteen parkkipaikalta matalan veden aikaan, vaikka silloinkin kanoottia joutuu melko varmasti uittamaan lihapyörteeltä Laukkujärvelle.

Noin kilometrin pätkä laavulta eteenpäin on melko mutkikasta, ja ilmeisesti se on korkean veden aikaan koskiluokitukseltaan II. Mutta matalan veden aikaan kanoottia piti uittaa ja työntää muutamassa paikassa.

Lihapyörre melomallaStuck in reverse, Lihapyörteen ja Laukkujärven välistä.

Yövyimme Laukkujärven autiotuvassa, joka oli upealla paikalla. Mietimme jatkamista Puukkojärven autiotuvalle mutta näin jälkikäteen kun on nähnyt molemmat tuvat, niin omasta mielestäni Laukkujärven tupa on huomattavasti sympaattisempi ja paremmalla paikalla. Näimme aamuhämärissä vastarannalla mm. majavan, mutta ilman kiikareita havainto jäi valitettavasti vahvistamatta. Poroja Hossassa näkyi paljonkin.

Autiotupien ohi, muutama virta ja hieno Hakokosken laavu

Lähdimme aamuvarhaisella kun järvet olivat aivan peilityyniä. Linnut visertivät, aurinko paistoi ja elämä maistui magoisalta! Reitti jatkuu Laukkujärveltä eteenpäin sertifioituna Hossa-laatuna, mutta ehkä seuraava vähän erityisempi maininnan arvoinen paikka oli Hakokosken laavu, joka on rakennettu todella hienolle paikalle kosken viereen niemenpohjukkaan.

Hakokoskella syödyn lounaan meloimme ehkä pari tuntia Keihäslammen pysäköintipaikalle, jonne jätimme vuokra-kanoottimme. Tuo viimeinen pari tuntia oli ehkä reitin tylsin osuus (ja ainut) kun kapeikot muuttuivat vähän isommiksi järviksi ja isommiksi järvenseliksi.

Hakokosken siltaHakokosken silta hienon laavupaikan vieressä.

Kanootin tai kajakin vuokraus

Kansallispuistossa on varmasti useampiakin palveluntarjoajia, jotka vuokraavat kanootteja tai kajakkeja. Me vuokrasimme omamme Hossan Luontokeskukselta etukäteen sähköpostitse. Hintaan kuului lisäksi kuljetus lähtöpaikkaan ja varmasti noudonkin olisi voinut sopia, mutta me päätimme reittimme ja jätimme kanootit noin 700 metrin päähän Luontokeskukselta.

Luontokeskuksen porukan kanssa homma toimi todella hyvin, ja kanootit olivat valmiina odottamassa meitä. Muutenkin Hossan Luontokeskus tuntui aika hyvin varustellulta ravintola/kauppa/kioski-kompleksilta. Mutta kuten todettua, alueella on varmasti muitakin toimijoita, jotka vuokraavat kanootteja.

Aittojärven laavupaikan alueJuhannusaatto meni Aittojärven laavulla.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Pohjois-Euroopan korkein huippu, Galdhöpiggen Galdhöpiggenin vaellusreitti Jotunheimenin kansallispuistossa Keski-Norjassa on kohtalaisen vaativa, mutta todella näyttävä reitti. Se on Pohjois-...
Kohti Mordoria ja sen yli: Tongariro Alpine Crossi... Tongariro Alpine Crossing -päivävaellusta pidetään yhtenä maailman hienoimmista reiteistä. Taru sormusten herrasta -leffat ovat viimeistään tehnee...
Järkyttävän hieno Yosemiten kansallispuisto Yosemiten kansallispuisto synnytti todellisen rakkauden jenkkiläisiin kansallispuistoihin. Maisemat, erämaa ja reitit olivat vaan niin järkyttävän...