Manilan kokemuksia | Filippiinit

Manila on Filippiinien pääkaupunki, joka toimii muualle Filippiineille reissatessa pakollisena kauttakulkukaupunkina. Muuta sanottavaa kaupungista ei minulla sitten juurikaan ole.

Tässä omat kokemukseni Manilasta:
– 12 miljoonan asukkaan metropoli
– Liikenne- ja kaupunkisuunnittelultaan sekasortoinen
– Ei juuri mitään nähtävyyksiä
– Kauttakulkukaupunki seuraavaan kohteeseen
– Maksimissaan parin päivän kohde

Manilan pilvenpiirtäjäMelko perinteinen Kaakkois-Aasian metropoli.

Manilan keskusta eli Makati

Manilassa on periaatteessa vain yksi keskusta, joka tunnetaan Makatin kaupunginosana. Suurin osa ravintoloista, yöelämästä, hotelleista, shoppailumahdollisuuksista yms. on keskittynyt tämän muutaman neliökilometrin kokoisen alueen sisään.

Paras paikka hotellille on Makatin alue sen keskeisen sijainnin takia. Jos aikoo viettää päivän tai pari kaupungissa, niin suosittelen ehdottomasti Makatia.

Makatin kaupunginosa poikkeaa siinä mielessä muusta Manilasta, että se on huomattavasti rikkaampi kuin mikään muu osa. Makati on täynnä pilvenpiirtäjiä, kauppakeskuksia ja jenkkiruokaketjuja. Filippiiniläiset rikkaat ovat jenkkiläistä elämäntyyliä ihannoivia, ja niinpä esimerkiksi pikaruokaravintolat (joita on paljon) ovat täynnä melkein mihin kellonaikaan tahansa.

Englanti on Filippiien toinen virallinen kieli, mikä tietysti on omiaan vahvistamaan omia ennakkoluulojani ”länsimäisesta rappioelämästä ihannoivista filippiiniläisrikkaista”. Mutta selvästi filippiiniläisrikkaat haluavat näyttää että heillä on rahaa, mikä pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan kasvatille on hieman vierasta. Varsinkin kun köyhien ja rikkaiden välinen kuilu on niin selvä.

Käytännössä Makatin keskusta koostuu siis muutamasta todella isosta kauppakeskuksesta, joissa porukka pyörii. Varsinkin Glorietta, Greenbelt ja Landmark -kauppakeskukset muodostavat varsin massiivisen kauppakeskuskeskittymän (kauppakeskusten välillä pääsee liikkumaan kävelysiltoja tai sisätiloja pitkin). Hintataso on kansainvälisten ketjujen liikkeissä käytännössä samaa luokkaa Suomen hintatason kanssa, paikallisista liikkeistä voi löytää tavaroita melko halvalla.

Clarkin lentokenttä

Varsinkin halpalentoyhtiöt lentävät Clarkin kentältä, joka sijaitsee noin 100 kilometrin päässä Manilasta. Parhaimmillaan Clarkiin pääsee kahdessa tunnissa, mutta yleensä matka-aika on lähempänä kolmea tuntia myös suoralla bussiyhteydellä (matkustaminen on todella hidasta ruuhkista johtuen). Ensisijainen vinkkini on olla ottamatta lentoa Clarkin kentältä, varsinkaan jos lentojen hinnoissa ei ole suurta eroa. Jos lento kuitenkin lähtee Clarkin lentokentältä, niin sinne pääsee muutamalla eri tavalla (aikataulut & bussifirmat muuttuvat jatkuvasti):

– taksilla (n. 2500 PHP)
– suoralla bussiyhteydellä (Philtranco n. 550 PHP)
– ottamalla bussin Dau-nimiseen bussiterminaaliin Pampangassa.

Eri bussifirmojen busseja lähtee Dauhun jatkuvasti eri bussiterminaaleista. Monet pohjoiseen, kuten Baguioon menevät bussit pysähtyvät Daussa (esim. 5Star tai Victory Liner) Dausta on jatkuva shuttle-tyyppinen jeepneykuljetus lentokentälle. Reitille tulee hintaa noin 200 – 300 PHP.

Mitä muuta Manilassa on kuin Makati?

Tämä on hyvä kysymys, johon en ole oikein löytänyt vastausta parista yrityksestä huolimatta. Ehkä kaupungissa vietetty aika on parempi minimoida yhteen tai kahteen päivään. Yhden päivän voi vielä viettää kauppakeskuksissa kiertäen, ja toisen tutustumalla esimerkiksi Intramuroksen linnoitukseen tai sen läheisyydessä sijaitsevaan satama-alueeseen. Muita nähtävyyksiä tai tekemistä Manilassa ei juuri olekaan.

Yöelämä

Manilan yöelämä on kuin minkä tahansa suurkaupungin yöelämä. Kaupungista löytyy paljon hyviä ja melko halpoja baareja, karaokepaikkoja, yökerhoja ja viimeisen päälle olevia klubeja. Yöelämä on kohtalaisen hajallaan ympäri Manilaa, kuitenkin ehkä suurin osa yöelämästä löytyy Makatin alueelta.

Intramuros Manilassa
Intramuroksen linnoitusalue on yksi harvoista nähtävyyksistä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
El Nido Palawanilla El Nidoon on kohtalaisen hankalaa päästä, ja osittain siksi se on hieman erilainen ja jopa syrjäinen matkakohde. Upea saaristo, maisemat ja meri t...
Surffausta San Juanissa Filippiineillä San Juan on hyvä paikka opetella surffausta rennon biitsilöhöilyn ohessa. Kylä sijaitsee noin 6 tunnin bussimatkan päässä Manilasta pohjoiseen. Sa...
Biitsikohde Boracay Filippiineillä Boracayn saari Filippiineillä tarkoittaa rantalomameininkiä kuin suoraan oppikirjasta. Hienot pitkät hiekkarannat reunustavat turkoosinväristä mer...