Mostar-kokemuksia

Mostar kulminoituu Stari Most -siltaan, joka on ainakin Balkanin alueen kuuluisin. Äkkiseltään voi tuntua, että ennemmin sitä katsoisi Siltaa kuin siltaa Bosnia ja Hertsegovinassa, mutta kerrankos jos toisenkin sitä on väärässä. Kertaalleen tuhottu ja sittemmin uudelleenrakennettu silta on kaunis ja varmasti ainutlaatuinen. Muutoin Mostar on pienehkö, mutta tunnelmallinen pikkukaupunki, jossa perusturistille riittää näkemistä yhdeksi tai kahdeksi päiväksi.

Kokemuksia Mostarista pähkinänkuoressa:
– silta, silta ja silta
– monia tunnelmallisia joenvarsiravintoloita ja kahviloita
– pienehkö ja aika perinteinen vanhakaupunki
– päiväretket Sarajevosta ja Dubrovnikista ovat suosittuja
– yhden, maksimissaan kahden yön kohde

Mostar yöllä Stari Most -siltaKaupungin ykkösjuttu, silta.

Stari Most -silta

Alun perin silta on rakennettu jo 1500-luvulla, mutta 90-luvun sodassa se tuhottiin tarkoituksellisesti panssarivaunutulituksella. 427 vuotta vanha silta vaati yli 60 osumaa ennen luhistumistaan. Nykyinen uudelleenrakennettu silta yhdessä Mostarin vanhankaupungin kanssa kuuluvat UNESCOn maailmanperintökohteisiin.

Historiallisen ja arkkitehtonisten ulottuvuuksien lisäksi sillalla on myös symbolista arvoa. Se ainakin pyrkii olemaan Mostarin eri etnisten sekä uskonnollisten yhteisöjen rinnakkaiselon symboli yhdistämällä bosniakit ja kroaatit toisiinsa. Kannattaa huomioida, että sodasta ei ole kuitenkaan kuin vasta reilu 20 vuotta, eikä Bosnia ja Hertsegovinan tilanne ole täysin mutkaton. Esimerkiksi Mostarissa ei ole kyetty järjestämään vaaleja yli 8 vuoteen.

Stari Most -silta toimii myös jonkinlaisena rohkeusperinteen näyttämönä, sillä paikalliset ovat hyppineet 25 metrin korkeudesta alla virtaavaan kylmään Neretva-jokeen jo viimeiset 450 vuotta. Ja kuulemma muutama turistikin on tuota yrittänyt – osa paremmin, osa huonommin. Meille riittävän rohkea operaatio oli uiminen kylmässä joenvirrassa. Varsinkin kun seurasi noita hyppyjä sillan juurelta, niin ymmärsi kuinka korkealta kaverit hyppivät.

Uimahyppääjät Mostarissa

En suosittele tekemään perässä.

Mitä muuta Mostarista?

Kuten todettua, niin Mostarin keskustan ja vanhankaupungin alue on verrattain pieni, ja sen saa hyvin haltuun kävellen. Ainoan haasteen saattaa aiheuttaa kesäisin usein lähes 40 asteen lämpötilat. Kaupungin parasta antia ehkä onkin kaduilla, kujilla, kirkoissa, moskeijoissa ja ravintoloissa pyöriminen. Toisaalta ne on nähty viimeistään päivässä tai parissa.

Mostarin vanhakaupunkiVanhankaupungin katuja.

Kuten Bosnia ja Hertsegovinassa ylipäätään, niin hintataso on Mostarissakin on yllättävän edullinen. Muistaakseni viimeisenä iltana (kun emme halunneet enää vaihtaa rahaa) selvisimme kahden henkilön illallisesta, kahvilakäynnistä ja leipomosta alle 10 eurolla. Melko mageita majoituksia löytää 40-50 eurolla / yö ainakin Booking.comista.

Mostarista noin 40 kilometrin päässä sijaitsevat Kravicen vesiputoukset ovat saaneet erittäin positiivista suitsutusta osakseen monessa paikassa, mutta valitettavasti ei ihan ehditty tuonne(kaan).

Luodinreiät rakennuksessa MostarissaBosnian sota näkyy myös Mostarin rakennusten seinissä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Kappale kauneinta Montenegroa – Durmitorin k... Durmitorin kansallispuisto tuo uuden ulottuvuuden Montenegron matkaan, jos eksyy tuonnepäin maailmaa. Yleensä turistit viettävät aikansa pelkästää...
Keihäsmatkat – Balkanin sota – kansainvälinen hurm... Sinänsä hauskaa, että jotkut suomalaiset pitävät Kroatiaa(kin) edelleen jonkinlaisena eksoottisena Balkanin niemimaan matkakohteena. Todellisuudes...
Laukauksista, talviolympialaisista ja sodista, nii... Havuja, perkele! Taitaa olla eri kisat kyseessä, mutta silti Sarajevosta tullee monelle mieleen talviolympialaiset tai Balkanin sota. Olympialaise...
Balkanin roadtrip vol.1 / kartta Reittikartta matkasta Balkanin niemimaalla akselilla Kroatia - Montenegro - Bosnia ja Hertsegovina (700km ja 8 päivää). Kuvaa klikkaamalla tai täs...