Perast, Kotor ja Kotorinlahti

Kotor on Lonely Planetin vuoden 2016 lomakaupunkien listauksessa sijalla yksi. Eli kaikista maailman lomakaupungeista Kotor on suositeltavin ja paras, huh! Itselläni on aina ollut ja on edelleen ristiriitainen suhtautuminen näihin ns. nouseviin matkakohteisiin: mitä enemmän kaltaiseni kynäniskat niistä kirjoittavat, sitä suosituimmiksi ne tulevat, mikä väistämättä johtaa oman mielenkiinnon lopahtamiseen. Toisaalta totta kai toivon, että ihmiset löytävät tämänkin tekstin ja sitä kautta uusia kohteita. Kotorinlahti ja ylipäätään Montenegro on juuri tällainen nouseva kohde, jolle voi hyvin antaa kymmenen pistettä, mutta jätetään papukaijamerkki kuitenkin antamatta.

Kotorinlahden kokemuksia voisi tiivistää seuraavalla tavalla:
– Aivan uskomattoman hienoa aluetta maisemien ja historian puolesta
– Helposti saavutettavissa Dubrovnikista joko bussilla tai autolla (lähin lentokenttä on Tivatissa)
– Kotorinlahdella löytyy monia erilaisia kohteita ja kyliä: suurin ja turistisin keskus on Kotor
– Myös muut kohteet kuin Kotor ovat kiinnostavia ja suositeltavia
– Alueella voi helposti viettää useita päiviä, varsinkin jos vaihtaa paikkaa

Ranta Tivatin pohjoispuolellaKotorinlahdella ei ole varsinaista uimarantaa, vaan uimaan pääsee betonitasanteilta.

Perast, ensimmäinen kohde Kotorinlahdella

Vuokrasimme Kroatiasta auton (olen tykästynyt Autoeuropeen), jolla teimme pienehkön roadtripin Balkanilla. Varsinaisena ensimmäisenä kohteena oli Perast Montenegron puolella. Jos muuten aikoo Balkanilla ajaa vuokra-autolla toiseen maahan, niin siitä kannattaa mainita autoa varatessa. Yleensä vuokrahintaan tulee kohtalainen lisämaksu, mutta ainakin Autoeuropella varauksen saa peruuttaa ilmaiseksi 48h ennen vuokra-ajan alkamista, mikä tuo joustavuutta.

Meillä ei ollut mitään ennakkotietoa Perastista, vaan päädyimme paikalle onnekkaasti sattumalta. Mutta heti jo ensivaikutelma kylästä oli jollain tapaa erityinen, eikä syyttä: Perast on ollut mm. osa Venetsian tasavaltaa 1420 – 1797 ja se oli itse asiassa viimeinen paikka, joka laski lipun Venetsian tasavallan tuhon jälkeen. Huippuhetkinä kylän neljällä telakalla on ollut yli sata laivaa käsittävä laivasto. Ja kooltaan kylä ei liene edes kilometrin mittainen, ja käytännössä sen läpi kulkee vain yksi pääkatu.

Perastin pääkatuPerast oli erittäin miellyttävä yllätys.

Kylä koostuu enempi tai vähempi historiasta, barokin aikaisista vanhoista palatseista (19kpl!), ravintoloista, kirkoista ja muutamista majapaikoista. Itse asiassa en mielestäni nähnyt kylässä yhtään modernia rakennusta. Arkkitehtuurin lisäksi Perast on ennen kaikkea todiste alueen entisaikojen vaikutusvallasta, loistosta ja varakkuudesta. Se on myös sympaattinen ja näyttävä pikkukylä, jossa on kiva pysähtyä lounaalle tai jopa viettää yksi yö.

Perastin edessä Kotorinlahdella sijaitsee kaksi tunnettua nähtävyyttä: Adrianmeren ainut keinotekoinen saari Our-Lady-of-Rock ja Saint-Georges, jolla on sijainnut luostari 800-luvulta lähtien. Veneet suhailevat saarille lähes jatkuvana virtana, kun jokainen kylän paatin omistava kalastaja kuljettaa turisteja niille.

Kotor

Puolipäivää kestäneen Perast-vierailun jälkeen jatkoimme matkaa pitkin Kotorinlahtea ja sen seuraavaa huippusuosittua kohdetta. Eteneminen lahtea kiertävällä tiellä voi välillä olla tuskastuttavan hidasta, toisaalta mikäs siinä on maisemia ihaillessa. Kuitenkin vaihtoehto lahden kiertämiselle on autolautta, joka kulkee Kamenarin ja Lepetanen välillä (ylitys autolla n. 5€).

Tässä vaiheessa lienee rehellistä myöntää, että pysähdyksemme Kotorissa ei kestänyt varmaankaan 15 minuuttia pidempään. Kyllä, kyllä, Kotor kuuluu mm. UNESCOn maailmanperintökohteisiin ja se on varmasti pidemmänkin tutustumisen arvoinen. Kylässä oli vain yksinkertaisesti liikaa turisteja makuumme, ja kun koko lahti on täynnä muita mahtavia paikkoja, niin miksi olismme jääneet tuonne tungokseen? Esimerkiksi tästä blogista löytyy hyvä ja kattava kuvaus Kotorista.

KotorinlahtiOur-Lady-of-Rock ja Saint-Georges keskellä lahtea.

Tivatin pohjoispuolen rannikko

Kotorinlahden turismi on hyvä esimerkki ihmisten matkustuskäyttäytymisestä, joka jaksaa aina yllättää. Karkeasti ottaen lahden 50 kilometrin matkalla erilaisia ja kiinnostavia kohteita on lukuisia, mutta silti 95% ulkomaisista turisteista painelee samaan paikkaan kuin kaikki muutkin, eli tässä tapauksessa Kotoriin.

Kotorin ja Tivatin välinen rannikko tuntui olevan paikallisten suosiossa, ja niinpä mekin vietimme siellä puolikkaan päivän uiden ja aurinkoa ottaen. Rannikolla ei varsinaisesti ole rantoja, vaan suurin osa uintipaikoista on betonisia laitureita ja tasanteita. Välillä tuskaisen kapea autotie mutkittelee kylien läpi, mutta onneksi tie ei ole kovin liikennöity. Ainakin hieman isommista kylistä löytyi todella paikallisen oloisia, halpoja ja erittäin viihtyisiä ravintoloita rantaterasseineen.

Kokonaisuudessaan Kotorinlahti on aivan mahtavaa aluetta. Ainut asia mikä rajoittaa reissaamista tuolla uudelleen lähitulevaisuudessa on se loppujen lopuksi aika idioottimainen ajatus, että olisi kiva nähdä uusia kohteita ja uusia maita.

Rannikko Tivatin pohjoispuolellaLounasta odotellessa ehti hyvin käydä uimassa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Keihäsmatkat – Balkanin sota – kansainvälinen hurm... Sinänsä hauskaa, että jotkut suomalaiset pitävät Kroatiaa(kin) edelleen jonkinlaisena eksoottisena Balkanin niemimaan matkakohteena. Todellisuudes...
Budvanska rivijera, eli Budvan riviera Montenegros... Vaikka Budvan riviera ei ole kuin noin 30 kilometrin mittainen pätkä Adrianmeren rannikolla, niin sieltä löytyy yhteensä lähes 13 kilometriä uimar...
Kappale kauneinta Montenegroa – Durmitorin k... Durmitorin kansallispuisto tuo uuden ulottuvuuden Montenegron matkaan, jos eksyy tuonnepäin maailmaa. Yleensä turistit viettävät aikansa pelkästää...
Balkanin roadtrip vol.1 / kartta Reittikartta matkasta Balkanin niemimaalla akselilla Kroatia - Montenegro - Bosnia ja Hertsegovina (700km ja 8 päivää). Kuvaa klikkaamalla tai täs...