Phnom Penhin kokemuksia | Kambodza

50- ja 60-luvuilla Phnom Penh, Angkor Watin temppelit ja ylipäätään Kambodza oli yksi Aasian johtavista matkailukohteista. Sittemmin vuosikymmeniä kestäneet sota-ajat ja kansanmurhat karkottivat turismin maasta, mutta nyt viimeisen reilun vuosikymmenen ajan turismi on kasvanut myös Phnom Penhissä. Kannattaa perehtyä Kambodzan historiaan, sillä vaikka se on hirvittävä ja brutaali, niin matkasta saa varmasti huomattavasti enemmän irti siten.

Phnom Penh pähkinänkuoressa:
– Erinomainen parin päivän kaupunkimatkakohde, ei liian hektinen
– Pieni suuri aasialainen kaupunki
– Kaikentasoista ja hintaista majoitusta (tästä Booking.comin diileihin)
– Aivan mahtavaa ja edullista ruokaa
– Ystävällisiä ihmisiä

Palatsi Phnom PenhissäHopeisen Pagodan aluetta.

Phnom Penhin majoituksesta

Suurin osa varsinkin keskitason majoituksesta sijaitsee Tonlé Sap -joen läheisyydessä, vaikka muualtakin löytyy hyviä majoitusvaihtoehtoja. Jos haluaa iltaisin päästä kävellen joenrantaan ja sen ravintoloihin, niin kannattaa ottaa majoitus maksimissaan kilometrin säteellä joesta. Toisaalta tuktuk-kyyti keskusta-alueelle maksaa 1-3 dollaria käytännössä mistä päin tahansa kaupunkia, ja niiden käyttö on todella vaivatonta myös iltaisin. Tästä voi tutustua Phnom Penhin karttaan.

Phnom Penhistä löytyy hotelleja ja hostelleja satamäärin. Hintataso kaupungissa on erittäin edullinen, ja uima-altaalla varustetun 3-4 tähden hotellin voi hyvinkin saada noin 40 dollarilla/yö. Halvimmillaan hieman vanhentuneisiin, mutta muutoin hyvätasoisiin hotelleihin voi päästä 10-20 dollarilla/yö. Hyviä tarjouksia löytyy ainakin Booking.comista.

Matkustaminen Phnom Penhiin

Pääkaupunkiin voi löytää yllättävänkin halpoja lentoja (700€ – 800€), jos on valmis tekemään välilaskun tai kaksi jossain päin maailmaa. Yksi parhaista tavoista on etsiä lennot Bangkokiin ja jatkaa sieltä esimerkiksi Air Asialla Phnom Penhiin – yleensä kyseisen välin lennot maksavat noin 60-80€. Tätä yhteyttä lentohakukoneet eivät normaalisti anna. Hintoja voi selailla esimerkiksi Skyscannerin kautta. 

Toinen tapa matkustaa Phnom Penhiin on bussilla Bangkokista (12 tuntia), mutta Thaimaa-Kambodza-rajan aikaisempien epäselvyyksien ja pikkurahastushuijausten vuoksi tätä vaihtoehtoa kannattaa miettiä ja ainakin päivittää ajantasainen tieto ennen päätöstä.

Ho Chi Minh Citystä Vietnamista matkustettaessa bussi on erittäin varteenotettava kulkuväline, ja kyseisellä välillä busseja kulkee jatkuvasti – reitti on jossain mielessä vakiintunut. Ho Chi Minh City – Phnom Penh -välinen bussimatka kestää noin 6-7 tuntia ja bussin hinta pyörii noin 15 dollarissa. Hyvänä bussifirmana voi pitää esimerkiksi Mekong Expressiä.

Kambodza & viisumi

Kambodzaan tarvitsee viisumin ja sen voi ostaa joko etukäteen, rajanylityspaikalta (ei välttämättä kaikilta) tai lentokentältä.  Me saavuimme lentokentälle ilman viisumeita, ja asia hoitui siten että virkailija otti digikameralla kuvan dollarin maksua vastaan, tulosti kuvan ja lätkäisi valmiin viisumin käteen. Viisumi maksoi reilun 30 dollaria ja se oli voimassa 30 päivää.

Kuulin jälkikäteen, että jos tarkoituksena on mennä Kambodzaan useammin kuin kerran (käy vaikka Vietnamissa ja tulee takaisin), niin pelinainen tai -mies voi ottaa bisnes-viisumin esimerkiksi vapaaehtoistyön nojalla. Bisnes-viisumilla saa siis tulla maahan useammin kuin kerran.

Viisumia voi hakea etukäteen Kambodzan ulkoasiainministeriöstä e-viisumina. E-viisumilla säästää muutaman minuutin odotusajan lentokentällä, mutta ainakin vuonna 2013 e-viisumi oli käsittelymaksun verran (7 dollaria) kalliimpi kuin lentokentältä otettu viisumi. Jos muuten haluaa säästää pari dollaria, niin kannattaa ottaa oma passikuva mukaan viisumia varten.

Phnom Penh PatsasKansallismuseon sisäpiha.

Liikkuminen Phnom Penhissä

Phnom Penh on kaoottisuudessaan kuin mikä tahansa aasialainen suurkaupunki, joten liikenteessä kannattaa olla tarkkana. Se ei kuitenkaan ole samanlainen kaasupallo kuin esimerkiksi Bangkok, Manila tai HCMC.

Kuitenkin erilaiset ”pikkuhuijaukset” ovat mahdollisia, vaikka Kambodzassa huijaamisen kulttuuri ei ole lähellekään samanlaista kuin esimerkiksi Vietnamissa, ja lähtökohtaisesti ihmiset ovat todella ystävällisiä. Huijaaminen on muutenkin sanana vähän turhan vahva,  lähinnä tuk-tukien ja taksien muuttuvat hinnat ja sen kaltaiset asiat saattavat aiheuttaa ylimääräistä päänvaivaa (jos ei ole ymmärtänyt sopia etukäteen esimerkiksi matkahinnoista).

Julkista liikennettä ei Phnom Penhissä käytännössä ole, joten suositeltavia liikennemuotoja ovat tuk-tukit ja taksit. Taksien hinnat ovat noin dollarin/kilometri ja tuk-tukilla matkustettaessa hinnat ovat noin 1-4 dollaria riippuen matkan pituudesta. Lentokentältä pitää varautua maksamaan noin 10 dollaria taksista ja 6-7 dollaria tuk-tukista. Kannattaa muistaa, että Kambodzassa kuskin aika ei periaatteessa maksa juuri mitään, hinta muodostuu lähinnä kuluvasta polttoaineesta (eli matkan pituudesta). Niinpä esimerkiksi 6-8 tunnin reissu tuk-tukilla 15 kilometrin päässä sijaitsevalle Choeung Ek -keskitysleirille (tunnetaan nimellä Killing Fields) maksaa neuvottelutaidoista riippuen 10-20 dollaria.

Phnom Penhin nähtävyydet

– Joenranta iltaisin. Kannattaa suunnata Tonlé Sap -joen rantaan ihmettelemään, kun paikalliset kuntoilevat, pelaavat jalkapalloa tai harrastavat aerobiciä iltaisin.

– Kuninkaallinen palatsi ja Hopeinen Pagoda. Aivan joen varressa, keskellä Phnom Pehniä näkyy hieno palatsikompleksi. Hopeinen Pagoda on saanut nimensä reilusta 5000 hopealaatasta, jotka peittävät palatsin lattiaa.

– Kansallismuseo. Hieman kuninkaallisen palatsin pohjoispuolella sijaitsevasta kansallismuseosta löytyy mm. hieno kokoelma eri aikakausien Khmer-veistoksia. 

– Tuol Sleng -museo. Aikoinaan koulu, joka muutettiin pahamaineiseksi kidutusvankilaksi (tunnetaan nimellä S-21). Nykyään paikka toimii museona, jossa kannattaa käydä tutustumassa Kambodzan synkkään historiaan. Kaikki tuk-tuk-kuskit tarjoavat kyytejään kaikkiin yleisimpiin kohteisiin.

– Choeung Ek -keskitysleiri. Noin 15 kilometrin päässä sijaitseva Choeung Ek -keskitysleiri on karmaiseva muistutus Kambodzan todella raa’asta lähihistoriasta. Keskitysleiri tunnetaan paremmin nimellä Killing Fields.

– Paikalliset markkinat ja torit. Vaikka Kambodzassa tehdään paljon vaatteita länsimaalaisille markkinoille, ei näitä ”design-tuotteita” juuri toreilla näy. Kannattaa kuitenkin käydä katsastamassa ainakin ”Russian Market” eli Psar Tuol Tom Pong. Toinen tutustumisenarvoinen kohde on Psar Reatray eli Phnom Penhin iltamarkkinat, jotka ovat käynnissä viikonloppuisin auringonlaskusta keskiyöhön.

Phnom Penhin Kansallismuseo
Kansallismuseon vartija.

Choeung Ek keskitysleirin puuChoeung Ek -keskitysleiri ei ole mikään helppo nähtävyys. Eikä sen pidäkään olla.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Sihanoukville – is it better to burn out tha... Sihanoukville on Kambodzan ykkörantalomakohde. Entinen reppureissaajien hieman pahamaineinen hengailumesta on muuttumassa kaiken kansan rantalomak...
Lomasaarten helmi: Phu Quoc Vietnamissa Phu Quoc -saari Vietnamissa on yksi kauniimmista ja ehkä parhaista lomakohteista, joissa olen käynyt. Paljon sanottu, mutta niin se vain on. Kävin...
Angkor Watin temppelialue Kambodzassa Maailman suurin uskonnollinen monumentti löytyy Angorin temppelialueelta Kambodzasta. Ei kuitenkaan tarvitse olla perinteinen museokävijä, jotta v...