Phu Quoc -kokemuksia | Vietnam

Phu Quoc Vietnamissa on eräs parhaista rantalomakohteista, joissa olen käynyt. Sivuhuomautuksena, kävimme saarella vuoden 2013 lopussa ja jo tuolloin vietnamilaiset puhuivat, että he haluavat saaresta uuden Phuketin. Joten muutos on voinut olla rajua muutamassa vuodessa. Saari oli kohtalaisen edullinen, vaikkakin erittäin laadukas matkakohde. Tuskin menee enää kovin kauaa, niin saari alkaa olla jo hieman liian turistinen.

Kokemuksia Phu Quocista pähkinänkuoressa:
– Laatua hakevan kohtalaisen hintainen resort-kohde, jossa on edelleen paikallista taikaa jäljellä
– Kauniit auringolaskut ja rannat
– Hyviä ja melko edullisia ravintoloita
– Meri, rannat, snorklaaminen ja sukeltaminen
– Isoa saarta voi kiertää omatoimisesti esim. skootterilla
– Toimii niin lapsiperheille kuin reppureissaajille

Auringonlasku Phu Quocilla Phu Quoc -saari on laadukas lomakohde. Se soveltuu hyvin esimerkiksi häämatkakohteeksi.

Phu Quocin majoitus

Suurin osa saaren hotelleista ja resorteista löytyy saaren länsipuolelta, Long Beach -nimiseltä rannalta. Länsi-rannan pääpaikka on Duong Dongin kaupunki, jonka eteläpuolelle Long Beach levittäytyy. Paras sijainti majoitukselle onkin noin 1-4 kilometrin säteellä Duong Dongista etelään, eli nimenomaan Long Beachillä. Suurin osa palveluista, ravintoloista ja tekemisestä ylipäätään sijaitsee tällä rantakaistaleella (esimerkiksi Duong Dongin jokailtaiset markkinat). Suosittelen vahvasti ottamaan majoituksen Long Beach -alueelta, sillä vaikka se on saaren pääranta, niin se ei missään nimessä ole liian turistinen. Long Beachin alueelta on kuitenkin helppo tehdä päiväreissuja esimerkiksi skootterilla saaren muihin osiin.

Phu Quoc on vielä onneksi suurelta osin koskematon saari. Turismi kasvaa joka vuosi, kun paikalliset koittavat rakentaa saaresta”Vietnamin Phuketin”. Suurin osa majoituskapasiteetista on uutta, ja saarelle rakennetaan jatkuvasti lisää. Majoitusvaihtoehtoja on paljon aina bungalow-tyyppisestä majoituksesta luksus-resortteihin. Tarjonnaltaan Phu Quoc soveltuu sekä edullisia vaihtoehtoja etsiville reppureissaajille että lapsiperheille, jotka etsivät hyvää hinta-laatu-suhdetta. Joskin on sanottava, että hinnat saarella ovat jatkuvasti kohonneet, ja budjettimatkaajille tarjontaa löytyy ehkä parhaiten paikanpäällä kyselemällä.

Saarelle rakennetaan kovalla vauhdilla uutta majoitusta, joten uuden kohteen avautuessa saattaa löytää hyviä diilejä. Me olimme saarella joulun aikaan, ja tuurilla löysimme juuri avautuneesta resortista majoituksen halvalla (onneksi aikaisempi varaus oli vielä peruttavissa). Tarjouksia voi selailla ainakin Booking.comista.

Phu Quoc & ravintolat

Saaren ravintolat ovat erinomaisia, joskaan ei superhalpoja. Tarjonta on erittäin monipuolista ja laadukasta enkä usko että siihen tulee pettymään. Ravintoloita löytyy katukeittiöistä eurooppalaisen tason huippuravintoloihin. Ranskalainen keittiö on Phu Quocilla vahvasti esillä ja ko. ravintoloita löytyy useita. Lisäksi saarelta löytyy useita muitakin ”eurooppalaistyylisiä ravintoloita”, kuten espanjalaishenkisiä tapas-ravintoloita.

Paikallinen vietnamilainen ruoka saarella tarkoittaa tuoreita meren antimia (testaa merisiiltä!). Vietnamissa käytetään suhteellisen paljon yrttejä ja kasviksia, eikä ruoka Phu Quocilla ole poikkeus. Annokset ovat kohtalaisen yksinkertaisia, mutta yksinkertaisuudessaan todella herkullisia. Suurin osa ravintoloista sijaitsee Long Beachillä meren rannassa. Parhaat ravintolasuositukset Tripadvisorissa.

Duong Dongin iltamarkkinat

Autenttisimmat ruokakokemukset löytyvät Duong Dongin jokailtaisilta markkinoilta. Kymmenet ruokakojut myyvät tuoreita mereneläviä. Valitset vain haluamasi tuotteet ja myyjä paistaa ne sinulle grillissä. Osa ruokakojuista myy hedelmiä, mehuja ja pirtelöitä jälkiruoaksi.

Yökerhot ja baarit

Vuonna 2013 saarelta ei juurikaan löytynyt yökerhoja tai baareja. Niitä oli saarella aivan muutama ja nekin ovat lähinnä rantabaareja, eivät niinkään puhtaita yökerhoja. Luulisin, että tilanne on muutamassa vuodessa muuttunut ja tulee varmasti muuttumaan edelleen.

Phu Quocin rannat

Saarelta löytyy vähintään tusinan verran erilaisia ja erityyppisiä rantoja, joita kaikkia yhdistää valkoinen hiekka ja palmupuut. Phu Quoc on sen verran paikka, että tietyillä rannoilla saa olla käytännössä yksin, sillä niille pääseminen vaatii omaa skootteria. Parhaan kuvan saaren eri rannoista saa hakemalla kartan paikallisesta turisti-infosta tai hotellilta.

Sao Beach (Bai Sao) -rantaYksi monista rannoista, Sao Beach (Bai Sao).

Matkustaminen Phu Quocille

Saarelle matkustamisessa on oikeastaan kaksi vaihtoehtoa: joko lentäminen Ho Chi Minh Citystä (tai sen kautta) tai bussi & lautta -yhdistelmä. Lentämistä voi suositella erittäin vahvasti, jos reissaa muutenkin Vietnamissa. Bussi & lautta -yhdistelmä voi olla järkevää ja halvempaa, jos matkustaa Kambodzan suunnasta.

Lennot Phu Quocille

Ho Chi Minh Citystä Phu Quocille lennetään noin 5 lentoa päivässä (lentoaika 45 min). Loma- ja sesonkiaikaan lentoja voi olla jopa 10 kpl päivässä. Lentokentältä pääsee eteenpäin joko mittaritaksilla tai moottoripyörällä (pari dollaria).

Tällä hetkellä saarelle lennetään ainakin Ho Chi Minh Citystä, Hanoista ja Singaporesta. Kansainvälisiä tarjouksia voi etsiä ainakin Skyscannerista.

Sihanoukvillestä tai Phnom Penhistä Phu Quocille

Rajanylityspaikka Xa Xia – Pre Chak on helpoin rajanylitys Phnom Penhistä tai Sihanoukvillestä matkustaville. Phu Quocille bussilippuja myyviä pieniä ”matkatoimistoja” löytyy Sihanoukvillestä ja Phnom Penhistä vähän joka kadunkulmasta. Bussilippu maksoi 2013 noin 15 – 35 dollaria riippuen siitä, sisältyikö niihin lauttamatka.

Kannattaa huomioida, että osalla ihmisistä on huonoja kokemuksia matkanjärjestäjien täsmällisyydestä ja hintojen paikkansapitävyydestä Aasiassa. Hyvä keino eri bussifirmojen ja matkanjärjestäjien luotettavuuden varmistamiseksi on kysyä suosituksia hotellilta.

Maitse matkustetttaessa ensin pitää reissata bussilla Ha Tieniin (n. 4-5h), josta matka jatkuu lautalla saarella. Itse lauttamatka kestää noin 1,5 tuntia. Matkanjärjestäjät myyvät lippuja siten, että matkustajat ehtivät iltapäivälauttaan. Kannattaa ostaa matkanjärjestäjältä lippu sekä bussiin että lautalle, yleensä hinta on sama kuin erikseen ostettuna. Matkanjärjestäjät tietävät viimeisimmät aikataulut, joten kannattaa varmistaa koko reissun aikataulu heiltä. Yleensä bussit lähtevät klo 7.00 tai 8.00 Sihanoukvillesta ja Phnom Penhistä kohti Ha Tieniä.

Suomalaiset eivät tarvitse viisumia Vietnamiin alle 15 päivän mittaisille matkoille. Viimeisimmän tilanteen voi tarkistaa ulkoasiainministeriöstä. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että rajanylityksen yhteydessä joutuu maksamaan 1 dollarin ”lääkärintarkistusmaksun” (virkailija vetää raksin ruutuun, että turisti on terve).

Ho Chi Minh City – Phu Quoc -bussi

Jos haluaa matkustaa bussilla Vietnamin sisällä, niin helpoin reitti kulkee Ho Chi Minh Citystä Ha Tieniin. Busseja kulkee noin parin tunnin välein aamusta myöhään iltaan asti. Lauttaylitys Phu Quocille on mahdollinen myös Rach Gia -nimisestä kylästä.

Lautoilla yleensä myydään myös paikkoja minibusseihin, jotka kuljettavat turistit satamasta majoituspaikkoihinsa. Eli jos ei ole sopinut hotellikuljetuksesta niin kannattaa ottaa tällainen yhteiskuljetus, joka maksaa muutaman dollarin. Satamassa on harvemmin takseja on tarjolla, moottoripyöräkuskeja kylläkin.

Long Beach -ranta illallaLong Beach -ranta illalla.

Mitä Phu Quocilla voi tehdä?

– Skootterin vuokraaminen. Paras tapaa kiertää saarta on vuokrata skootteri, joita löytyy monesta paikasta 3 – 10 dollarin päivähintaan. Mitä pidemmän vuokraajan ottaa, sitä helpompi päiväkohtaista vuokraa on neuvotella alemmaksi. Yleensä vuokraaminen ei vaadi mitään pantteja tai paperitöitä. Varsinaisia liikennesääntöjä ei ole, kunhan pitää nopeuden alle 50km/h kaupunkialueella. Huoltoasemia on suhteellisen harvaan, mutta voit tankata skootteria lähes kaikissa ravintoloissa tai paikallisten pitämissä kaupoissa.

– Duong Dongin iltamarkkinat. Sekä paikalliset että turistit kokoontuvat Duong Dongin iltamarkkinoille lähinnä syömään. Mahtavan ruuan lisäksi markkinoilta löytyy kojuja, jotka myyvät mm. tuliaisia, käsitöitä, koruja, hedelmiä ja helmiä.

– Snorklaus. Saarella on useita paikkoja, joissa voi snorklata. An Thoi -saarialue etelässä on ehkä yleisin snorklausreissujen kohde, mutta myös pohjoisessa on hienoja koralleja. Snorklausreissut maksavat noin 15-20 dollaria sisältäen lounaan ja noudon hotelliltasi. John’s Island Tours on varmasti yksi parhaista matkanjärjestäjistä. Snorklaus Phu Quocilla ei ole ”maailman parasta tasoa”, mutta hinta-laatu-suhde on ihan kohdillaan.

– Sukeltaminen. Sukeltaminen on hienoa Phu Quocin kirkkaissa vesissä, vaikka mitään älyttömän ainutlaatuista tai uniikkia eivät sukelluskohteet tarjoa. Saarella on 3-4 firmaa, jotka järjestävät reissuja noin 15 eri sukelluskohteeseen (10 – 40 metriä). Hinnat ovat noin 65-75 dollaria sisältäen kaksi sukellusta.

– Helmifarmit. Saaren länsipuolella on muutama helmifarmi, joissa voi käydä tutustumassa ja shoppailemassa. Suosituin näistä on Long Beachillä sijaitseva farmi. Helmien hinnat ovat huomattavasti edullisempia kuin Suomessa. Myös Duong Dongin iltamarkkinoilla myydään helmiä, mutta niiden aitouteen kannattaa suhtautua todella varauksella.

– Pippuri- ja kalatehtaat. Vietnamilaiset rakastavat kalakastiketta, jota tuodaan lisukkeena lähes aina minkä tahansa ruuan kyytipojaksi.  Saarelta löytyy myös pippurifarmeja. Pippureista ja kalakastikkeista saa hyviä paikallisia tuliaisia, varsinkin jos ne on ostettu suoraan paikalliselta tuottajalta.

– Saarihyppely. Voit vuokrata veneen, jolla kiertää pienempiä saaria vaikka kalastellen. Samalla voit tutustua saaren eri rantoihin.

Kalastusveneitä Duong Dongin satamassaDuong Dongin venesatama, josta yleensä lähdetään mm. snorklausreissuille.

Duong Dongin markkinat Phu QuocillaDuong Dongin iltamarkkinoiden tuoretiskit olivat kuin meillä Savossa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Sihanoukville – is it better to burn out tha... Sihanoukville on Kambodzan ykkörantalomakohde. Entinen reppureissaajien hieman pahamaineinen hengailumesta on muuttumassa kaiken kansan rantalomak...
Pieni suuri Phnom Penh Kambodzassa Harva tietää, että 50- ja 60 -luvuilla Phnom Penh oli todella suosittu kohde myös länsimaalaisten matkailijoiden keskuudessa. Järkyttävien vuosiky...
Angkor Watin temppelialue Kambodzassa Maailman suurin uskonnollinen monumentti löytyy Angorin temppelialueelta Kambodzasta. Ei kuitenkaan tarvitse olla perinteinen museokävijä, jotta v...