Road Trip USA: Morro Bay

Morro Bay oli toinen ”pienten symppisten rannikkokaupunkien” -kohteista jossa kävimme (muut Pismo Beach ja Monterey). Morro Bay sijaitsee kuuluisan Highway 1:n – joka tunnetaan tuttavallisemmin nimellä The Big Sur – alussa tai lopussa riippuen matkasuunnasta. Esimerkiksi Los Angelesista San Franciscoon matkattaessa kylä toimii hyvänä parin päivän pysähdyspaikkana.

Kaupunki on melko vastaavanlainen kuin Pismo Beach, mutta sillä erotuksella, että Morro Bayn suurimmat turistiaktiviteetit ovat valassafarit ja merisaukkojen bongailu. Itse ehkä näin jälkikäteen valitsisin näistä rannikkokaupungeista Morro Bayn. Kylästä löytyy ihan hyvä ranta, jossa voi myös surffata. Toisaalta Morro Bay on vieläkin pienempi kuin Pismo Beach, eli mihinkään kovin pitkäkestoiseen lomailuun kaupunki ei ehkä ole se kaikkein paras vaihtoehto. Ravintolatarjonta on melko kattavaa, ja kuten koko länsirannikolla, erikoisuutena on erilaiset äyriäisannokset.

Morro Rock Morro BayssaPaikallinen maamerkki, Morro Rock.

Mitä Morro Bayssa voi tehdä?

– Valassafari: Palveluntarjoajia Morro Bayssa on useampi, mutta me kävimme Subseatoursin järjestämällä muutaman tunnin mittaisella valassafarilla. Alueen yrittäjillä ja kalastajilla on se hieno tapa, että valashavainnoista tiedotetaan myös muille alueen veneilijöille. Näin todennäköisyydet valaiden näkemiselle kasvavat huomattavasti. Ainakin Subseatoursilla homma toimi hienosti, ja kapteeni oli hyvin asiantunteva. Yleisimmät valaslajit ovat ryhä- ja harmaavalaat.

Valassafari Morro BayssaUtelias ryhävalas tuli melko lähelle.

Valassafarilla bongattu hylkeet ja valaatValaiden ja hylkeiden kalastusyhteistyötä.

Merisaukkojen bongailu: Morro Bay on maailman mittakaavassakin erityinen paikka, sillä sen rannoilta näkee todella usein erittäin uhanalaisia merisaukkoja. Toki merisaukkoja löytyy rannikolta muistakin paikoista, mutta kylä on yksi länsirannikon ”hot spoteista”.

Merisaukkoja Morro BayssaNämä merisaukot on todellisuudessa kuvattu Montereyn akvaariossa.

– Morro Rock: Kylän maamerkki on merestä kuin sinne aseteltuna kohoava Morro Rock, jonka ympärille ja ympäristöön kaupunki levittyy. Morro Rockin ympäriltä löytyy lenkki- ja pyöräilyreittejä, rantaa sekä kaupungin satama. Kivi toimii myös maailman nopeimman eläimen, eli muuttohaukan pesimiskohteena.

The Big Sur

Morro Baysta pohjoiseen lähtevä tie on Highway 1, joka tunnetaan myös nimellä The Big Sur. Tie on noin 200 kilometriä pitkä USAn hienoimmaksikin tituleerattu maisematie. Big Surin varrelta löytyy rantoja, puistoja, metsää, jylhää rannikkoa, isoja aaltoja, merinorsuja, pikkukyliä, kahviloita sekä ravintoloita.

Reitti kulkee rantaviivan läheisyydessä ison osan matkasta, mikä tekee siitä erittäin näyttävän. Jos vaan on aikaa (eikä aja nopeampaa 101 Interstate -tietä), niin kannattaa ehdottomasti ajella Big Sur läpi. Melko yleinen tapa näytti olevan reitistä nauttiminen (vuokra)avoautolla.

Vinkki! Emme itse saaneet sovitettua tätä kalenteriimme, mutta saimme Yosemiten kansallispuistossa hyvän vinkin eräältä paikalliselta patikoijalta. Meille suositeltiin Esalen-instituutin kuumia lähteitä, jotka sijaitsevat Big Sur -tien varrella melko lähellä reitin pohjoispäätyä. Kuulemma edes paikalliset asukkaat eivät tiedä, että Esalen-instituutti tarjoaa yleisölle avoimia kylpyjä öisin klo 01:00 – 03:00. Varmasti tuo olisi ollut erittäin hieno kokemus varsinkin pilvettömällä säällä. Lisätietoja täältä.

Big Surin jylhät maisemat
Metsikköä Big Surin maisemista
Merinorsuja Big Surin varrelta
Maisemia Big Sur -tien varrelta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Road Trip USA: Pismo Beach Las Vegasin jälkeen oli aika palata USAn länsirannikolle ja Pismo Beachille, joka osoittautui melko sympaattiseksi ja tunnelmalliseksi surffikyläk...
San Francisco: kodittomien ja hipstereiden luvattu... San Franciscoa tituleerataan monesti Yhdysvaltojen eurooppalaisimmaksi kaupungiksi. Ehkä näin onkin, mutta ainakin kaupunki toimi hyvin osana läns...
Road Trip USA: Monterey Monterey oli viimeinen ”pienten symppisten rannikkokaupunkien” -kohteista jossa kävimme. Jollain tapaa kaupungissa ei ollut aivan samanlaista symp...