Sarajevo-kokemuksia

Sarajevo lienee suomalaisille tuttu ainakin muutamasta merkittävästä historiallisesta virstanpylväästä: ensimmäisen maailmansodan syttymiseen ainakin osittain johtaneesta salamurhasta, Kirvesniemen olympiakultamitaleista ja Bosnian sodan tunnetuimpana näyttämönä toimimisesta. Sarajevo on nykyään onneksi paljon muutakin, vaikka karu historia on nähtävillä ja aistittavissa kaupungin tunnelmassa, sirpaleisissa rakennuksissa ja ihmisten puheissa. Kaupunki on kuitenkin valloittava ja äärimmäisen mielenkiintoinen tapaus.

Kokemuksia Sarajevosta tiivistäen:
– historiallinen kaupunki, joka ei halua eikä voisikaan paeta menneisyyttään
– kiinnostava sekoitus historiaa ja moderniutta, itää ja länttä sekä tekemisen meininkiä
– monessa yhteydessä muistuttaa Istanbulia mutta huomattavasti pienempänä versiona
– ehdottoman suositeltava kohde myös muille kuin sotahistoriasta kiinnostuneille
– kaupungissa riittää tekemistä ja nähtävää muutamaksi päiväksi, ei ehkä pidemmäksi aikaa

Sarajevo yleisilmeTavallaan rumaa, tavallaan kiinnostavaa.

Sotien vaikutus

Sarajevoon liittyvät sodat ja taistelut eivät täysin määrittele kaupunkia, mutta ne ovat sen verran lähihistoriaa ja merkittäviä tapauksia maailmanhistoriassa, että ne ovat vahvasti läsnä. Turisteille tämä tarkoittaa sitä, että kaupungista löytyy paljon sotahistoriaan liittyviä kohteita. Kaupungilla kävellessään ei voi olla huomaamatta esimerkiksi kadunkulmaa, jossa Gavrilo Princip ampui arkkiherttua Franz Ferdinandin ja hänen vaimonsa kohtalokkain seurauksin (kadunkulmassa toimii salamurhan tapahtumiin keskittynyt museo).

Myös Balkanin sotaan törmää kaduilla. Siellä täällä näkee niin sanottuja Sarajevon ruusuja eli punaiseksi maalattuja kranaattikuoppia. Kranaatiniskemiä ja luodinreikiä löytyy useiden rakennuksien seinistä edelleen. Never forget -tyyppiset iskulauseet ovat yleisiä sekä graffiteina että virallisissa muistolaatoissa, mutta se tuskin lienee ihme sillä Sarajevon piiritys kesti yli kolme vuotta, jonka aikana kuoli lähes 14 000 tuhatta ihmistä. Keskimäärin kaupunkiin ammuttiin tuona aikana 329 kranaattia päivittäin. Lisäksi kaupunkia piiritettiin kukkuloilta mm. tarkka-ampujien ja tankkien toimesta.

Suositeltavia ja suosittuja kohteita ovat Galerija 11/07/95 , eli näyttely Srebrenican joukkomurhan uhrien muistolle (ei heikkohermoisille) ja Sarajevon piirityksen huoltotunneli ja museo. Parhaana tapana tutustua Sarajevoon pidän opastettuja kävelyretkiä, jotka toimivat juomarahaperiaatteella. Ainakin pari eri paikkaa (https://www.freetour.com/sarajevo ja Neno & Friends) järjestävät ilmaisretkiä.

Sarajevon kukkulatKaupunkia oli helppo hallita ympäröiviltä kukkuloilta käsin.

Kahvilat, basaarit ja historiallinen keskusta

Sotahistorian lisäksi Sarajevossa on melko aktiivinen kahvilakulttuuri balkanilaiseen tapaan. Eli kahviloita on vähän joka kulmassa, mutta samoin minareetit, synagogat, katoliset kirkot, kauppahallit, pikkuputiikit, vanhat raitiovaunut, palatsit, ränsistyneet torpat ja uudet pilvenpiirtäjät kuuluvat olennaisesti kaupunkikuvaan.

Sarajevon kulttuurinen ja historiallinen keskus on kuitenkin 1400-luvulla rakennettu vanha bazaarialue Baščaršija, jonka ympäristöstä löytyy kymmeniä pikkuputiikkeja, ravintoloita, kahviloita, matkamuistomyymälöitä ja eri kansallisuuksia. Se on hyvä näyteikkuna sarajevolaiseen elämänmenoon.

Bascarsija, vanha bazaarialueVanha bazaarialue Baščaršija.

Tämän hetken Sarajevo

Parasta Sarajevossa oli kuitenkin hyvä tunnelma ja tekemisen meininki, jota on vaikea kuvailla. Historiaa ei tietenkään haluta unohtaa, mutta siitä huolimatta tai siitä johtuen sarajevolaiset katsovat tiukasti eteenpäin. Paikalliset ihmiset tuntuivat olevan kiinnostuneita turismista ja turisteista, he juttelivat mielellään kanssamme, antoivat vinkkejä ja olivat ylipäätään erittäin ystävällisiä.

Yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista oli ”paastokuukauteen osallistuminen”. Kiipesimme satojen turistien ja paikallisten mukana Keltaisen linnoituksen (Zuta Tabija) kukkulalle odottamaan auringonlaskua ja tykinlaukausta, joka antaa ramadania viettäville muslimeille luvan syödä. Sen lisäksi, että auringonlaskun värjäämä näkymä hautausmaan ylitse pimenevään kaupunkiin on maaginen, oli tapahtuma erittäin kuvaava: erilaiset ja eri taustaiset ihmiset sulassa sovussa jakamassa eväitään toisilleen.

Majoitus on halpaa, ja ylipäätään hintataso Sarajevossa on edullinen. Monet hotelleista ovat ilahduttavasti perhevetoisia. Taksit ovat melko halpoja (5km matka noin 3-4€), joten majoituksen voi halutessaan ottaa hieman sivummaltakin. Me majoituimme noin 5 kilometrin päässä historiallisesta keskustasta Pansion Harmony -nimisessä perhehotellissa, jota voi suositella.

Keltaisen linnoituksen kukkulaMaaginen auringonlasku Zuta Tabija -kukkulalla.

cevapiSarajevon väitetään olevan Ćevapin synnyinseutuja (Bosnia ja Hertsegovinan kansallisruoka).

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Keihäsmatkat – Balkanin sota – kansainvälinen hurm... Sinänsä hauskaa, että jotkut suomalaiset pitävät Kroatiaa(kin) edelleen jonkinlaisena eksoottisena Balkanin niemimaan matkakohteena. Todellisuudes...
Kappale kauneinta Montenegroa – Durmitorin k... Durmitorin kansallispuisto tuo uuden ulottuvuuden Montenegron matkaan, jos eksyy tuonnepäin maailmaa. Yleensä turistit viettävät aikansa pelkästää...
Mostar – kun kaikkialta kansa saapuu siltaa ... Mostarin ykkösjuttu on niinkin kiinnostava asia, kuin silta. Tosin ei mikä tahansa silta, vaan Balkanin alueen kuuluisin silta Stari Most, jonka h...
Balkanin roadtrip vol.1 / kartta Reittikartta matkasta Balkanin niemimaalla akselilla Kroatia - Montenegro - Bosnia ja Hertsegovina (700km ja 8 päivää). Kuvaa klikkaamalla tai täs...