Sarandan kokemuksia | Albania

Sekä Sarandaan (tunnetaan myös nimellä Sarandë) että koko Albaniaan pätee slogan ”go before it’s too late”. Jos ei halua matkustaa kaukomaille, vaan etsii aurinkoista ja halpaa kohdetta läheltä, niin suunnaksi kannattaa ehdottomasti ottaa Albania. Saranda on Etelä-Albanian ykköslomapaikka, vaikka se on melko pieni kaupunki.

Kokemukset Sarandasta voisi tiivistää seuraavalla tavalla:
– Sarandan alue (Etelä-Albanian rannikko) verrattavissa Kroatian tai Italian rivieroihin
– Turvallinen ja kompakti lomakohde, jossa on mukavasti elämää
– Lähistöllä on useita tutustumisen arvoisia kohteita
– Halpaa majoitusta, edullisia ravintoloita
– Turismi jatkuvassa kasvussa
– Ystävällisiä ihmisiä

Albanian vuoristomaisemaaAlbania on hienoa vuoristoista seutua.

Albaniaan matkustaminen

Helpoin tapa tutustua Albaniaan on lentää Korfun saarelle Kreikkaan ja jatkaa sieltä lautalla Sarandaan. Toinen varteenotettava tapa on lentää Dubrovnikiin Kroatiaan, vuokrata sieltä auto ja ajaa Montenegron läpi Albaniaan (tätä en ole tehnyt, mutta pitäisi tehdä ja pian). Albanian pääkaupunkiin Tiranaan voi myös saada järkeviä lentoja silloin tällöin. Bussiyhteydet Tiranasta eteenpäin ovat hyvät.

Päivitys kevät 2017: Apollomatkat aloittaa kesällä 2017 valmismatkat Albaniaan. Äkkiseltään katsottuna hinnat olivat ”ihan ok”-tasoa. Kannattaa kuitenkin huomioida (kiitos Emmille huomiosta), että lennot ovat Korfulle, eivät suoraan Albaniaan.

Yhtenä ”uutena” vaihtoehtona voi miettiä Makedonian kautta Albaniaan matkustamista. Esimerkiksi Ohdrid-järveltä pääsee näppärästi Albanian puolelle. Varsinkin paikallisten keskuudessa Makedonian reitti tuntui olevan suosittu (Skopjeen ilmeisesti on halpoja lentoja muualta Euroopasta)

Suomalaisten korvaan Albania saattaa vaikuttaa eksoottiselta, ja ehkä jopa hieman epäilyttävältäkin matkakohteelta. Totuus on kuitenkin se, että turistien määrä lisääntyy vuosi vuodelta ja suosituimmissa kohteissa turisteja on jo reippaanlaisesti. Toisaalta kun olimme kiertämässä Albaniaa heinäkuussa 2016, niin törmäsimme kahteen suomalaisperheeseen.

Ravinto-, majoitus- yms. palvelut alkavat olla hyvällä tasolla, kun Albania ei ole enää ”täysin koskematon”. Väittäisin, että Albania on nyt sellainen kuin Costa del Sol oli joskus reilut kolmekymmentä vuotta sitten. Ainakin Eteläisen-Albanian rantalomakohteet ovat todella turvallisia, autenttisia ja mahtavia matkakohteita.

Suomalaiset eivät tarvitse viisumia Albaniaan.

Albanian merenrantaEtelä-Albanian hienoa rannikkoa.

Majoitus Sarandassa

Sarandassa kuten koko Albanian rivieralla on paljon majoituskapasiteettia, jota ei mainosteta missään, ja johon törmää vasta paikanpäällä. Toisaalta jos haluaa pelata varman päälle, niin suosittelen varaamaan majoituksen etukäteen. Hotellien hinta-laatu-suhde on todella kohdallaan: yö omalla pikkurannalla varustetussa kolmen – neljän tähden hotellissa maksaa halvimmillaan noin 20€/henkilö. Hinnat vaihtelevat sesongin mukaan, ja elokuussa majoitusta on luonnollisesti vaikeampi saada halvimpaan hintaan. Paikallisten mukaan kaupungin kuumin sesonkin on heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin. Hintatasoa voi selailla ainakin Booking.comista.

Suurin osa hotelleista sijaitsee joko kaupungin keskustassa tai noin kilometrin sen eteläpuolella rantaviivalla. Ei siis kannata huolestua siitä, että moni hotelli ilmoittaa matkakseen keskustaan 1-2 km. Sarandaan rakennetaan jatkuvasti uutta majoituskapasiteettiä vastaamaan kasvavaa kysyntää. Muutamassa vuodessa keskustan (kävelypromenaadin) länsipuolelle on noussut paljon hotelleja, joista yhdessä mekin yövyimme heinäkuussa 2016. Kyseinen ranta ja hotelli olivat hienot.

Ranta keskustan länsipuolellaKeskustan länsipuolen ranta (Vila E Bardhe -hotellista).

Korfu-Saranda-lautta

Olen käyttänyt vain yhtä lauttayhtiötä joka liikennöi Korfu-Saranda-väliä. Ionian Cruises -yhtiön lauttoja kulkee vuodenajasta riippuen 1-3 kpl päivässä, ja yhdensuuntainen lauttamatka maksaa n. 25€. Katso ajantasaiset tiedot kyseisen lauttafirman sivuilta. Lauttamatkoja myyvä Ionian Cruises ei sijaitse Korfulla keskustassa, vaan lähellä satamaa josta lautat lähtevät. Toinen Korfu-Saranda-lauttamatkoja myyvä yhtiö on Finikas Lines. En tosin ole aivan varma, että myyvätkö yhtiöt lippuja loppujen lopuksi samoihin lauttoihin.

Kaupunkiin saavuttaessa monelle tulee ensimmäisenä mieleen rahanvaihto. Kun pääsee ulos lauttaterminaalista ja lähtee kävelemään tietä pitkin ylös oikealle, niin ei voi olla näkemättä rahanvaihtotoimistoja / turistitoimistoja. Ne eivät velota rahanvaihtamisesta. Yhdellä eurolla sai heinäkuussa 2016 134 lekeä. Kyseisissä toimistoissa on tarjolla myös ilmaisia karttoja. Lauttaterminaalista on matkaa keskustan rantabulevardille muutama sata metriä.

Korfulle pääsee takaisin samojen yhtiöiden lautoilla, vaikka yhtiöiden nimet taitavat olla jotain muuta Albanian päässä. Liput lautalle löytyy lauttaterminaalin yläpuolella kulkevan tien myyntikonttorista (ei siis siitä rakennuksesta, johon saavuit). Kannattaa maksaa lauttamatka lekeillä, sillä lauttafirma käyttää huomattavasti huonompaa vaihtokurssia, kun viereiset rahanvaihtopisteet.

Albanian riviera

Saranda on yleensä matkailijoiden ensimmäinen ja mahdollisesti ainut kosketus Albaniaan, sillä Korfun saarelta Kreikasta tehdään paljon yhden päivän tutustumisristeilyjä kaupunkiin. Itse en missään nimessä suosittele tällaista pikavisiittiä Albaniaan, vaan varaisin reissuun vähintään kolme-neljä päivää (jos ei ole pakettimatkalla Korfun saarella). Olen itse käynyt nyt kahdesti Albaniassa yhteensä parin viikon ajan, ja tuntuu että sinne voisi matkustaa vielä matkustaa ainakin muutamaksi viikoksi.

Kaupunki on myös albanialaisten itsensä suosima lomakohde, ja paikalliset tulevat sinne viettämään kesälomiaan. ”Länsimaalaisten” turistien ja asunto-omistajien määrä on kuitenkin radikaalissa kasvussa, joten varmasti tulevina vuosina myös Saranda tulee menettämään osan paikallisuudestaan. Kaupunki on varmasti aika lähellä Espanjan aurinkorannikon kohteita siinä muodossa, mitä ne ovat olleet joskus 30 vuotta sitten.

Sarandaa voisi koittaa verrata kaupunkiprofiililtaan Monacoon, mutta toki huomattavasti pienimuotoisempana versiona. Vuoret kohoavat kaupungin takana korkeina ja merenrantaa reunustaa muutaman sadan metrin mittainen rantabulevardi, jonka varrella on useita kahviloita ja ravintoloita. Aivan keskustasta löytyy myös uimarantaa, josta pisin pätkä on juuri rantabulevardin yhteydessä. Monet hotellit sijaitsevat Saranden keskustasta noin kilometrin-kahden kilometrin säteellä, ja niillä on usen omat pikkurantansa. Rannat ovat pikkukivirantoja, lukuunottamatta Ksamilia (paikallisten suosima rantalomakohde).

Sarandan ympäristö

Butrintin antiikinaikainen kaupunki sijaitsee noin kahdenkymmenen kilometrin päässä Sarandasta. Butrint on yksi koko Balkanin alueen merkittävimmistä arkeologisista kohteista ja se on osittain erittäin hyvin säilynyt. Paikalta saa englanninkielistä informaatiota alueesta. Paikalle pääsee paikallisbussilla (hinta 70snt, n. 45-60 min, pääsymaksu 5€), taksilla tai vuokra-autolla. Lisätietoa: butrint.org

Blue Eye -lähde (Syri i Kalter) on kuulemma ainutlaatuisuudessaan jotain todella erikoista. Lähde pulppuaa kirkasta vettä sinisen eri väreissä todella syvältä maan uumenista. Ympäristö ja luonto on alueella kaunista ja esimerkiksi siniset sudenkorennot viihtyvät lähteellä. Alueella on myös kiva ravintola.Valitettavasti en itse ole vielä päässyt paikalle.

Ksamil on rantalomakohde noin kaksikymmentäkilometriä Sarandasta etelään. Rannat ovat hienoa hiekkaa ja alue on erittäin suosittu lomakohde, joka on sesongin aikaan todella täynnä. Lähisaarelle on mahdollista uida tai mennä polkuveneellä. Ksamil on myös paikallisten suosiossa. Ksamilin kylästä löytyy erittäin paljon majoitusta ja huoneita kaupittelevia paikallisia näkyi erittäin paljon.

Gjirokastër muodostaa yhdessä Beratin kanssa UNESCOn maailmanperintökohteen. Kaupunkiin on matkaa Sarandasta noin 2 tuntia, mutta valitettavasti Gjirokastër on aina ollut vähän väärässä suunnassa meille. Toisaalta vietimme Beratissa pari yötä, ja uskon että se oli näistä kahdesta vaihtoehdosta parempi.

Amfiteatteri Butrintissä
Näkymä ButrintistaButrintin antiikinaikainen kaupunki kannattaa käydä vilkaisemassa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Hitonmoinen Himara Albanian rannikolla Kirkkaat vedet, ystävälliset ihmiset, kreikkalainen ruoka ja albanialainen hintataso tekevät Himarasta loistokohteen. Turismi kasvaa jatkuvasti Al...
Yleistä Albanian matkailusta ja hintatasosta Albania on selvästi alkanut kiinnostaa matkakohteena yhä enemmän - mikä on mahtavaa! Albania voi kuulostaa todella eksoottiselta matkakohteelta, j...
Dhermi, tuo Albanian rivieran käymättömistä korpim... Dhermi oli minulle viimeisin käymättä ollut kohde Albanian rivieran vähän isoimmista paikoista. Sieltä löytyi ainakin Albanian hienoin ranta ja ehkä h...
Ikkunoita ikkunoiden päällä, Berat Albaniassa Olin aivan varma, että törmäämme Beratissa useisiin suomalaisiin turisteihin, varsinkin kun heti ensimmäiset vastaantulleet ihmiset olivat suomalaisia...