Siem Reap -kokemuksia | Kambodza

Siem Reap sijaitsee Luoteis-Kambodzassa ja se on ylivoimaisesti maan suosituin turistikaupunki (Angkor Watin temppelialueesta johtuen). Itse kaupunki jättää todella kaksijakoisen tunnelman: toisaalta on hienoa, että turistit ovat vuosikymmenten jälkeen löytäneet varmasti yhden maailman hienoimmista temppelialueista ja sitä myötä myös Siem Reapin, toisaalta baarikatujen kaltaiset turisteista kuhisevat ei-niin-tyypilliset kambodzalaiset alueet saavat toivomaan, että matkailijat näkisivät myös muuta Kambodzaa.

Kokemukset Siem Reapista tiivistettynä:
– Portti Angkor Watin temppelialueelle
– Tasokasta ja halpaa majoitusta – ja hyvää ruokaa!
– Todella turistinen pikkukaupunki
– Vilkasta yöelämää
– Parin-kolmen päivän kohde

Riksoja torilla Siem ReapissaOld Marketin ympäristössä on kunnon markkinameininki.

Majoitus Siem Reapissa

Vaikka Siem Reap on Kambodzan turistikohde no. 1, on kaupungissa todella paljon edullisia ja tasokkaita majoituspaikkoja. Kolmen tähden hotelleja uima-altaalla varustettuna voi löytää noin 20 eurolla/yö/huone. Hostellien hinnat lähtevät parista eurosta ylöspäin. Tarjontaa voi vilkuilla ainakin Booking.comista.

Lähes kaikki palvelut, ihmiset ja tapahtumat ovat keskittyneet keskustaan tai sen välittömään läheisyyteen, joten kannattanee koittaa etsiä majoitusta maksimissaan noin 1,5 km etäisyydeltä ”The Lanelta” ja ”Pub Streetiltä”, jotka sijaitsevat ydinkeskustassa. Keskusta on kuitenkin aika pieni ja jo 500 – 1500 metrin päässä ydinkeskustasta on todella rauhallista, joten ainakaan melun takia ei kannata valita majoitusta yhtään kauempaa.

Siem Reapissa kuten muissakin Kambodzan kaupungeissa tuk-tuk-kuskit ovat käytettävissä 24h, joten hieman sivummaltakin keskustaan liikkuminen maksaa noin 1-3 dollaria.

Lennot

Kaupunkiin on tarjolla suoria lentoja monesta kaupungista kuten Bangkokista, Ho Chi Minh Citystä, Hong Kongista, Kuala Lumpurista, Singaporesta ja niin edelleen. Kambodzan sisäisiä lentoja lentää sekä Sihanoukvillestä että Phnom Penhistä Cambodia Angor Air. Sisäisten lentojen lippujen hinnat pyörivät noin 100 dollarissa/suunta. Kansainvälisiä lentoja voi etsiä esimerkiksi Skyscannerin kautta.

Kaupungin lentokenttä sijaitsee noin 7 kilometrin päässä keskustasta. Monet hotellit tarjoavat asiakkailleen kuljetuspalvelua lentokentältä, joten kannattaa tarkistaa oman hotellisi tilanne. Lentokentältä taksi maksaa noin 8 dollaria ja tuk-tuk-kyyti noin 5-6 dollaria riippuen hieman siitä, missä majoitus sijaitsee.

Phnom Penh-Siem Reap-bussi

Monet tulevat kaupunkiin bussilla joko Phnom Penhistä tai Bangkokista. Busseja kulkee jatkuvasti, noin aamuseitsemästä yhteen asti yöllä. Phnom Penhin ja Siem Reapin välinen tie on kohtalaisessa kunnossa, mutta aika ajoin matka on melko pomppuista. Bussimatka kestää noin 6-7 tuntia ja se maksaa noin 10 dollaria/suunta vähän bussifirmasta riippuen. Yleensä bussit ovat jalkatiloiltaan melko ahtaita, vaikka kyseessä olisi ns. nukkumabussi. Lippuja busseihin saa joko suoraan bussifirmoilta (esim. Capitol Tours tai Mekong Express) tai matkatoimistoista, joita sijaitsee sekä Phnom Penhissä että Siem Reapissa lähes joka talonnurkassa.

 

Joki Siem ReapissaArt Center -torin ympäristö.

Ravintolat ja yöelämä

Siem Reap on melko tunnettu ravintoloistaan. Ruokapaikkoja kaupungissa on kymmeniä ellei satoja, aina perinteisimmästä ruokakojuista länsimaiset standardit täyttäviin ravintoloihin. Jos haluaa autenttista (ja halpaa) kambodzalaista ruokaa, niin suuntaa Psar Chaan (”vanha kauppahalli”) ruokapuolelle. Paikallisetkin käyvät siellä syömässä, tosin menut löytyvät myös englanniksi.

Vaikka hyviä ravintoloita on lähes loputtomasti, niin suosittelen silti ottamaan ylös muutaman ravintolan nimen esimerkiksi Tripadvisorin parhaimpien ravintoloiden listalta. Suurin osa ravintoloista löytyy Pub Streetin läheisyydestä, joten toki harhailemallakin voi löytää hyviä paikkoja.

Ravintoloista voi suositella esimerkiksi Havenia, joka on samalla sekä loistoravintola mutta myös köyhille, orpoille ja katulapsille suunnattu avustusprojekti. Fish Amok on annos, jota kannattaa kokeilla. Lähes jokaisella ravintolalla on tämä legendaarinen annos listallaan (haudutettua kalaa banaaninlehdellä).

Yöelämä kaupungissa on melko vilkasta ja melko turistista. Toki kaupunki ja sen keskusta on kohtalaisen pieni, mutta pubeja, baareja ja yökerhoja löytyy kymmeniä. Käytännössä kaikki yöelämä on pakkautunut Pub Streetin ja sen viereisten katujen ja kujien ympärille keskustaan.

Ihmisiä syömässä Siem ReapissaPub Street Alley (ravintolakuja).

Mitä Siem Reapissa voi tehdä?

Angkorin Watin temppelialueet. Luonnollisesti tärkein, hienoin ja vaikuttavin syy matkustaa Siem Reapiin (lue lisää: kokemuksia Angkor Watista)

Pyörän vuokraaminen. Monet hotellit tai pyörävuokraamot vuokraavat pyöriä noin 2 dollarin vuorokausihintaan. Pyörällä voi polkea katsomaan Angkorin temppeleitä (vahva suositus) tai sitä voi hyödyntää kaupunkiin tutustumiseen. Kaupunki ei ole liikenteen suhteen aivan katastrofaalinen, eli pyörällä voi jopa varovaisesti liikkua kaupungissa.

Pyöri toreilla, syö ja shoppaile. Suurin osa Siem Reapissa myytävästä tavarasta on käytännössä rihkamaa. Kuitenkin erilaiset huivit, pöytäliinat, reput, käsityöt ja t-paidat saattavat olla ostamisen arvoisia. Kauppahalleja/toreja on kaupungissa useita, kuten esimerkiksi Psar Chaa (vanha kauppahalli), Art Center ja yömarkkinat.

Kokkikurssit. Useat ravintolat järjestävät kokkikursseja, joilla opitaan kokkaamaan kambodzalaista ruokaa. Hinnat lähtevät noin 15 dollarista/osallistuja ja ne yleensä sisältävät kolmen ruokalajin valmistamisen.

Siem Reap Pub Street

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Angkor Watin temppelialue Kambodzassa Maailman suurin uskonnollinen monumentti löytyy Angorin temppelialueelta Kambodzasta. Ei kuitenkaan tarvitse olla perinteinen museokävijä, jotta v...
Pieni suuri Phnom Penh Kambodzassa Harva tietää, että 50- ja 60 -luvuilla Phnom Penh oli todella suosittu kohde myös länsimaalaisten matkailijoiden keskuudessa. Järkyttävien vuosiky...
Sihanoukville – is it better to burn out tha... Sihanoukville on Kambodzan ykkörantalomakohde. Entinen reppureissaajien hieman pahamaineinen hengailumesta on muuttumassa kaiken kansan rantalomak...