Sihanoukville-kokemuksia | Kambodza

Sihanoukville on Kambodzan ykkösrantalomakohde. Matkailijoiden määrä on kasvanut tasaisesti, ja kaupunki on kehittynyt reppureissaajien hieman pahamaineisesta hengailumestasta kohti kaiken kansan rantalomakohdetta. Kuitenkin verrattuna Thaimaan ja Vietnamin lomakohteisiin on turismi melko alkutekijöissään Sihanoukvillessä.

Kokemuksia Sihanoukvillestä voisi tiivistää näin:
– Kauniit rannat, melko halpa hintataso ravintoloiden & majoituksen osalta
– Sopii kohteena myös lapsiperheille
– Hienot lähisaaret joissa voi snorklata tai sukeltaa
– Nouseva lomakohde jossa on jäljellä uutuudenviehätystä
– Tunnelmallisia rantaravintoloita, mutta toisaalta myös mutapainia ja vastaava meininkiä
– Yöelämää löytyy sitä kaipaaville

Independence Hotellin laituri Sihanoukvillessä  Todella rauhallinen Independence Beach.

Majoitus Sihanoukvillessä

Sihanoukville on melko halpa kohde majoituksen osalta. Tarjontaa on sekä dormimajoitukseen tyytyville että luksusluokan resort-kohteita kaipaaville. Halvimmillaan hinnat lähtevät noin viidestä dollarista yö (!) ja varsinkin ei-sesongin aikaan voi löytää todella hyviä diilejä. 20 dollarilla/yö voi hyvinkin päästä kolmen tähden resort -kohteeseen. Esimerkiksi erään suomalaisen matkatoimiston käyttämään kolmentähden Golden Sand -hotelliin voi löytää majoitusta noin 20 eurolla/yö. Booking.comista voi selailla kylän majoitustarjontaa.

Kaupungissa on myös jonkun verran halpaa reppureissaajille suunnattua majoitustarjontaa, josta ei ilmoitella netissä. Toisaalta, jos netistä varaamalla saa majoituksen 20 dollarilla/ yö, niin miksi jättää majoituksen etsiminen paikanpäälle?

Suurin osa majoituksesta sijaitsee joko Serendipity tai Occheuteal -rantojen läheisyydessä, ja näiden rantojen takaa löytyy kylän keskusta – eli suurin osa ravintoloista, baareista, yökerhoista ja palveluista löytyy tältä alueelta.

Jos taas majoituksen ottaa Independence Beach, Sokha Beach, Victory Beach tai Otres Beach -rannoilta, niin ”ydinkeskustaan” päästäkseen pitää käyttää taksia tai tuk-tukia (tai muuta kulkuvälinettä). Rannoista löytyy tarkempaa tietoa alta.

Independence beach -ranta SihanoukvillessäRauhallisen Independence Beachin merenranta.

Sihanoukvillen rannat

Lomakohteen kaikki päärannat ovat kauniita hiekkarantoja, jotka sopivat myös lapsiperheille. Rannat ovat siistejä ja mielestäni palveluiltaan sekä muulta tasoltaan täysin verrattavissa esimerkiksi Thaimaan rantoihin.

Ochheutal Beach. Tätä rantaa voi pitää kaupungin päärantana. Se on noin neljä kilometriä pitkä, hyvä perusranta. Suurin osa ravintoloista, baareista, vesiurheilusta, auringonottajista, hierojista ja kaupustelijoista löytyy tältä rannalta. Kuitenkaan ranta on harvoin ”täynnä”, toki tietysti sesongin aikana lomailijoita on enemmän.

Serendipity Beach. Ochheutal beachin pohjoisosan kallioista osaa kutsutaan Serendipity Beachiksi, vaikka sinänsä alue ei ole oma rantansa, vaan Occheutal Beachin jatke. Serendipityn alue on parhaimmillaan iltaisin, sillä sieltä löytyy paljon tunnelmallisia kallioiden päälle rakennettuja rantaravintoloita.

Independence Beach. Nimensä ranta on saanut Sihanoukvillen kuuluisimman luksushotellin, eli hotelli Independencen mukaan. Ranta on yksi paikan kauneimmista jollei kaunein. Ranta on sen verran sivussa, että siellä saa olla aivan rauhassa esimerkiksi kaupustelijoilta. Rannalta löytyy muutaman rantaravintolan keskittymä, jossa voi käydä syömässä edullisesti myös iltaisin. Tuk-Tuk kyyti rannalta keskustaan tai toisinpäin maksaa noin 1,5 – 3 dollaria.

Sokha Beach. Serendipity ja Independence rantojen väliin jäävä alue on Sokha Beach. Ranta on yksityinen (Sokha Beach Resort), mutta rannalle voi mennä periaatteella ”kunhan ostat jotain allasbaarista”. Sokha Beach on kaunis ja rauhallinen ranta.

Otres Beach. Monessa oppaassa todetaan hieman vanhentuneilla tiedoilla, että Otres ranta olisi jollain tapaa autio. Toki ranta on noin 1,5 kilometriä pitkä, joten tilaa riittää. Nykyään rannalta löytyvät ravintolat, rantaravintolat ja majoituspalvelut lasketaan jo vähintään parin ihmisen sormin ja varpain. Otres Beach alkaa olla aika samankaltainen kuin Occheutal Beach – tosin rauhallisempi ja hieman kauempana. Majoituksen voi hyvin ottaa Otres Beachiltä, jos on valmis käyttämään tuk-tukia keskustassa (illallisella) käydessään.

Victory Beach. Aikanaan reppureissaajien suosiossa ollut ranta, jonne on sittemmin noussut jonkin verran hotelleja ja ravintoloita. Isompi ranta ravintola- ja majoituspalveluiltaan kuin Sokha ja Independence rannat, mutta pienempi kuin Otres ja varsinkin pienempi kuin Occheutal. Omaa rauhaa etsiville, joita ei haittaa että alue hiljenee iltaisin.

Rantaravintola Serendipity Beach -rannalla
Serendipity Beachillä on tunnelmallisia rantaravintoloita.

Matkustaminen Sihanoukvilleen

Vaikka Sihanoukvillessä on lentokenttä, niin sinne lentää ilmeisesti vain yksi lentoyhtiö, Cambodia Angkor Air joka lentää Siem Reapista ja Phnom Penhistä. Hinnat lähtevät noin 80 dollarista. Kansainvälisiä lentotarjouksia voi bongailla vaikka Skyscannerin kautta.

Phnom Penh-Sihanoukville-bussi

Yleisin tapa matkustaa Sihanoukvilleen on bussilla tai pakettiautolla (minivan) Phnom Penhistä. Sekä Phnom Penhissä että Sihanoukvillessä on paljon pieniä ”matkatoimistoja”, jotka myyvät lippuja joko busseihin tai minivaneihin. Bussit maksavat noin 5 dollaria/suunta (4,5h) ja ne ovat ilmastoituja perusbusseja. Minivanista voi joutua maksamaan 8-10 dollaria, mutta matkustajat noudetaan hotelleilta. Yleensä minivanin matka-ajaksi ilmoitetaan noin 3,5h (tunnin lyhyempi kuin bussimatka), mutta usein tuosta tunnista kuluu suurin osa ihmisten noukkimiseen eri hotelleista. Taksikuskitkin ovat halukkaita kuskaamaan matkailijoita, ja hinta on mahdollista neuvotella noin 40 dollariin.

Phu Quocilta Sihanoukvilleen

Jos on matkustamassa Phu Quocin saarelta Sihanoukvilleen, niin paras tapa on lautta ja bussi -yhdistelmä, joka maksaa noin 35 dollaria + viisumimaksu Kambodzaan. Lippuja voi ostaa eri matkanjärjestäjiltä Phu Quocilta, ja matkaan saa varata noin 8-9 tuntia, joista aamun lauttamatkaan menee pari tuntia, odottamiseen ja rajanylitykseen noin pari tuntia ja bussissa istumiseen (tai minivaniin) noin neljä tuntia. Rajanylityspaikka (Xa Xia – Pre Chak) toimii hyvin. Sihanoukvilleen kyytien tulisi saapua noin neljän tai viiden aikaan iltapäivällä.

Sihanoukvillen ravintolat

Kaupungin ravintoloiden taso on todella hyvä. Ruoka on ”perinteistä kambodzalaista” ruokaa, eli yrttejä on luvassa paljon. Oman kokemukseni mukaan kambodzalainen keittiö on tuoreudessaan ja raikkaudessaan parempi kuin esimerkiksi thaimaalainen keittiö. Yrtteinä käytetään paljon ehkä hieman erikoisempia minttua ja sitruunaruohoa.

Muutoinkin annosten taso ja valikoima on jopa yllättävän hyvä, eli annoksia saa aina grillivartaista keittoihin ja merenelävistä vaikkapa tofusalaattiin. Toki lounaaksi voi napata perinteiseimmän nuudeli- tai riisiannoksen. Annosten hinnat ovat todella edullisia – suurin osa pääruuista liikkuu noin 4 dollarin tietämillä.

Nykyään kaupungista löytyy myös pizzapaikkoja, kreikkalaisia ravintoloita ja suomibaari(!), joten tarjontaa riittää. Valtaosa ravintoloista sijaitsee Ochheutal ja Serendipity -rannoilla tai niiden välittömässä läheisyydessä. Lisäksi Victory, Otres ja Independence -rannoilla on omat pienemmät ravintolakeskittymänsä.

Kannattaa katsoa parhaat arviot saaneet ravintolat esimerkiksi Tripadvisorista.

Sokha Beachin paikallista tunnelmaaPaikallista tunnelmaa Otres Beachillä.

Sihanoukvillen yöelämä

Yöelämä ja juhlinta on hyvin pitkälti keskittynyt Ochheutal ja Serendipity -rannoille. Yleisfiilis Sihanoukvillessa on edelleen kuitenkin nuorehko ja reppureissaaja-henkinen (varsinkin pääalueilla), joten yöelämä on yleensä aika vilkasta. Sesongin aikana ja varsinkin viikonloppuisin yöelämä on itse asiassa todella vilkasta. Rannalla on useita yökerhoja, discoja mutta myös tunnelmallisia cocktail-baareja.

Aktiviteetit

Retket lähisaariin. Lähimpiin saariin voi tehdä päiväretkiä (voi vuokrata oman veneen tai mennä valmiille matkalle) tai niillä voi yöpyä pidempäänkin. Saarille ei ole juurikaan rakennettu nykyajan mukavuuksia, vaikka joitain ravintoloita ja majoituspaikkoja niiltä löytyy. Koh Rung ja Koh Rung Samloem ovat yleensä ne saaret, joille matkaajat suuntaavat.

Snorklaus ja sukellus. Aivan Sihanoukvillen välittömässä läheisyydessä ei ole mitään kovin erikoisia sukellus -tai snorklauspaikkoja. Varsinkin sukellusreissut kannattaa käytännössä suunnata Koh Tangille, mikä vaatii yön yli -reissun. Tosin Koh Rong Samloemille järjestetään päiväreissuja sekä snorklauksen että sukelluksen harrastajille, mutta ne ovat maksimissaan ok-tasoa.

Vuokraa polkupyörä (tai skootteri). Polkupyörän tai skotteerin saa päiväksi vuokralle 3-4 dollarilla. Skootterin vuokraamisessa kannattaa huomoida että turisteja on pysäytetty ja sakotettu kohtalaisen usein. Skootterin vuokraamisessa kannattaa siis käyttää harkintaa ja kysellä vaikkapa hotellin henkilökunnan mielipidettä asiaan (ratsioiden määrä vaihtelee).

Shoppailu. Mitään kovin kummoisia shoppailumahdollisuuksia ei kannata odottaa, lähinnä paikalliselta torilta/markkinoilta tai rannan kojuista voi löytää t-paitoja, reppuja ja pieniä tuliaisia.

Ream- luonnonpuisto (Preah Sihanouk). Alle 20 kilometrin päässä Sihanoukvillestä sijaitsevaan luonnonpuistoon tehdään päiväretkiä. Aluella voi nähdä delfiinejä, apinoita, erilaisia lintuja ja muita eläimiä. Reissuihin on mahdollista yhdistää myös snorklaamista.

Kokkikurssit. Päiväkurssit jotka sisältävät kolmen ruokalajin valmistuksen maksavat n. 20 dollaria / osallistuja ja niitä järjestetään paljon.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Angkor Watin temppelialue Kambodzassa Maailman suurin uskonnollinen monumentti löytyy Angorin temppelialueelta Kambodzasta. Ei kuitenkaan tarvitse olla perinteinen museokävijä, jotta v...
Kuhiseva portti Angkorin temppelialueelle: Siem Re... Siem Reapin kaupunki toimii porttina Angkorin temppelialueelle. Kaupunki on Kambodzan ylivoimaisesti suosituin turistikohde, mutta onneksi siellä ...
Lomasaarten helmi: Phu Quoc Vietnamissa Phu Quoc -saari Vietnamissa on yksi kauniimmista ja ehkä parhaista lomakohteista, joissa olen käynyt. Paljon sanottu, mutta niin se vain on. Kävin...