Sivota-kokemuksia

Sivota on pienehkö ja erittäin tyypillinen kreikkalainen kalastajakylä, joka on sittemmin saanut nostetta turismista. Huomionarvoista on, että kylä tuntui olevan myös kreikkalaisten itsensä suosiossa, mistä luonnollisesti iso plussa. Sivota löytyy ainakin Google Mapsista nimellä Vola, mikä voi aiheuttaa ainakin omatoimimatkaajille ihmetystä. Lomakohteena kylä oli erittäin kiva paikka, joka sytytti pienen Kreikka-kipinän lähes parinkymmenen vuoden tauon jälkeen.

Kokemuksia Sivotasta lyhyesti:
– luonnoltaan, rannoiltaan ja ilmapiiriltään todella miellyttävä paikka
– vaikka kylä on pienehkö, on siellä todella hyvät ja laadukkaat palvelut
– paljon erilaisia rantoja, ja lähialueilla on muitakin mielenkiintoisia (retki)kohteita
– suomalaisille hieman tuntematon kohde, esim. tanskalaiset käyneet viimeiset 20 vuotta

Sivotan kyläPerinteinen kreikkalainen kalastajakylä.

Yleistä Sivotasta

Mielestäni on aika hauska yksityiskohta, että olimme kuulemma ensimmäiset suomalaiset turistit Mamma Polyxenin apartamentoksissa hänen yli 30-vuotisen majoitustoimintansa aikana! Aika uskomatonta oikeastaan, sillä Sivota ei todellakaan ole mikään uusi kohde kartalla, vaan esimerkiksi tanskalaiset ovat käyneet pakettimatkoilla tuolla jo lähes 30 vuotta. Samassa majoituspaikassa oli itse asiassa parikin tanskalaista naista, joista toinen majoittuu Sivotassa joka vuosi samassa huoneessa ja toinen oli naimisissa alueelta lähtöisin olevan kreikkalaismiehen kanssa. Sympaattisen perinteistä meininkiä siis. Mutta suomalaisia ei nähty yhtäkään.

Kylässä on vähän sellaista keski-ikäistä luksuselämän tuntua, kun kävelee sataman jahtien ja purjeveneiden ohitse, mutta onneksi vain vähän. Hintataso ravintoloissa ja yleisesti on sellaista Kreikka-tasoa, eli selvästi halvempaa kuin Suomessa mutta ei missään nimessä yhtä halpaa kuin esimerkiksi Makedoniassa tai Albaniassa. Albanian rekisterikilvissä ollut vuokra-automme aiheutti muuten yllättävän paljon huomiota, noilla raja-alueilla suhteet ovat aina vähän niin ja näin.

Sivotan lompaktista, mutta hyvin varustellusta keskustasta löytyy muutamia kahviloita, useita ravintoloita, joitain jäätelöbaareja ja jonkun verran turistiputiikkeja. Auringon laskiessa väki kokoontuu kylän sataman kävelykadun ravintoloihin ja tavernoihin illastamaan. Mikään yöelämäkohde Sivota ei ole, vaikka ilmeisesti jossain vähän sivummalla olisi pari klubiakin löytynyt.

Auringonlasku SivotassaTunnelma kylässä oli kauttaaltaan leppoisa.

Rannat ja poukamat

Kylä sijaitsee melko mäkisellä alueella ja erilaisia lahtia, poukamia ja lähes salaisia pikkurantoja löytyy useita. Olisimmeko käyneet kävellen neljällä tai viidellä eri rannalla, josta Bella Vraka -saaren rannoille pääsi kahlaamalla. Yksi suosittu aktiviteetti eri rannoilla ja poukamissa käyntiin on oman pikkupaatin vuokraaminen, jota emme ehtineet toteuttaa. Noin 50 eurolla olisi saanut oman purtilon päiväksi käyttöönsä, ja mahdollisten lähirantojen määrä olisi ainakin tuplaantunut.

Snorklaamiseen ja sukeltamiseen vedet ovat ainakin kirkkaat, vaikka en itse löytänyt mitään kovin ihmeellisiä kohteita. Vasta jälkikäteen luin Aurinkomatkojen oppaasta, että Agia Paraskevi -saarella olisi voinut olla hyvät snorklausmaastot.

Sivota-rantaPolyxeni Apartamentoksen ”salaranta”.

Bella Vraka -saariSuositulle Bella Vraka -saarelle pääsi kahlaamalla.

Acheron-joki (joissain yhteyksissä Styks-virta)

Yksi koko Balkanin roadtripin ehdottomista kohokohdista oli kreikkalaiseen mytologiaan olennaisesti kuuluva Acheron-joki, joka Homeroksen runoissa kulkee siis Haaden eli tuonpuoleisen halki. Vähän jäi epäselväksi, että oliko kyseessä samalla myös mytologian Styks-rajajoki, jonka päässä portteja olisi vartioinut Kerberos vai ovatko matkanjärjestäjät sekoittaneet kaksi jokea keskenään.

Oli miten oli, niin aluksi erittäin turistiselta vaikuttanut Glikin kylässä sijainnut nähtävyys tai aktiviteetti oli aivan mahtava. Alueella olisi voinut myös harrastaa poniratsastusta tai koskenlaskua, mutta me jatkoimme matkaamme kävellen Acheron-joen solaa pitkin vastavirtaan noin 1,5 – 2 tuntia. 99,5% turisteista oli väärin varustautuneita ja osittain pakotettujakin jäämään alajuoksulle.

Acheron-jokiKuva eikä video tee oikeutta. See it yourself!

Jos haluaa edetä kohti yläjuoksua, niin reitillä tulee kastumaan täysin, sillä joissain paikoissa on pakko uida. Eli kannattaa miettiä kännyköiden yms. kohtalo, minulla arvotavarat olivat vedenkestävässä pussissa. Toinen ratkaiseva tekijä on jalkineet. Suurin osa turisteista koitti edetä flip-flopeilla tai ilman kenkiä, mutta virta on paikka paikoin todella voimakas ja lisäksi pohjalla on pienempiä ja suurempia kiviä. Eli lenkkarit oli ainoa järkevä varustus.

Kuulemma jokea pitkin voisi edetä useita tunteja, mutta meille riitti sellainen 2 tuntia kohtaan, jossa joki risteää. Vaikka vesi on melko kylmää, niin sen tiukkaa tekemistä tuo nouseminen on, että ei siinä pahemmin ehtinyt tulla kylmä. Ja aurinko paistaa solaan paikkapaikoin. Alaspäin oli hauska ja nopea tulla, kun pääsi kellumaan välillä pitkiäkin matkoja.

PargaKäytiin myös Pargassa (n. 50km etelään), joka lienee alueen isoin turistikohde.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Euroopan oma Jerusalem – Ohrid Makedoniassa Meille täysin tuurilla eteen tullut Ohrid Makedoniassa olikin koko Balkanin reissumme suosituin matkakohde, tosin suomalaisia ei näkynyt yhtäkään....
Balkanin roadtrip vol.2 / kartta Reittikartta reilun parin viikon roadtripistä Balkanin niemimaalla akselilla Albania - Makedonia - Kreikka Kuvaa klikkaamalla tai tästä linkistä p...
Albanian Rivieran suurin kaupunki, Saranda Aurinkoinen, autenttinen ja edullinen rantalomakohde - Albania. Albanian riviera on ehkä tämän hetken paras lomakohde Euroopassa. Reissusivuilta l...
Hitonmoinen Himara Albanian rannikolla Kirkkaat vedet, ystävälliset ihmiset, kreikkalainen ruoka ja albanialainen hintataso tekevät Himarasta loistokohteen. Turismi kasvaa jatkuvasti Al...