Wellington-kokemuksia | Uusi-Seelanti

Wellington on paitsi Uuden-Seelannin pääkaupunki, mutta myös paikallisten keskuudessa tunnettu ”tuulisena kaupunkina”. Kannattaa siis varautua henkisesti, että kaupunki ei välttämättä ole edes kesäkuukausina erityisen trooppinen. Lähtökohtaisesti Wellington lienee Uuden-Seelannin hallintokaupunki, mutta myös kulttuurin ja viihde-elämän keskus, mutta esimerkiksi Aucklandiin verrattuna siitä jäi huomattavasti välittömämpi ja eläväisempi fiilis.

Kokemuksia Wellingtonista voisi tiivistää seuraavilla ranskalaisilla viivoilla:
– kova kahvilakulttuuri
– erittäin laaja pienpanimo-olut-skene
– eläväinen pienehkö kaupunki
– ainakin parin parin päivän visiitin arvoinen kohde

wellingtonin-satama-alueWellingtonin satama-alueella oli erikoinen arkkitehtuuri.

Mitä kaupungissa voi tehdä?

Wellington soveltuu parhaiten kaupunkipörräilyyn jossa kierrellään kahviloissa, pienpanimoravintoloissa, museoissa, gallerioissa, puistoissa ja niin edelleen. Keskusta-alueen saa otettua haltuun helposti kävellen, toisaalta bussimatka maksaa luokkaa euron.

Turistioppaiden ykkösjuttu ja -nähtävyys on keskusta-alueen ostoskadulta ylös lähtevä kiskoköysirata, joka vie turistit kasvitieteelliseen puutarhaan. Kyseinen funikulaari on todella suosittu, ja kannattaakin ostaa liput etukäteen netistä jolloin säästää reilusti jonotusaikaa (vaikka olisi ostanut liput netistä, niin luultavasti joutuu jonottamaan).

Ehkä pienenä omituisuutena pitää mainita, että Wellingtonin kadut hiljenevät todella aikaisin (noin klo 18), kun kaupat sulkevat ovensa. Varsinkin Lambton Quayn shoppailukadulla on iltaisin hiljaisempaa kuin Kuopion torilla. Meno jatkuu toki jossain määrin pubeissa ja kuppiloissa, vaikka ei niihinkään riitä hirvittävästi porukkaa viikonlopun ulkopuolella.

Wellington ruokaSatama-alueella on useita suosittuja ravintoloita. Nämä merenelävät syötiin Crab Shackissä.

Wellingtonin nähtävyydet

Ainakaan me emme törmänneet kaupungissa mihinkään erityiseen ”must-see”-nähtävyyteen jos ei lasketa Te Papa -museon Gallipoli-näyttelyä, joka oli aivan absurdin hieno! Te Papassa kannattaa käydä jo museon pysyvien näyttelyiden takia, mutta ensimmäisessä maailmansodassa käydystä taistelu kertova Gallipoli-näyttely oli vaikuttava kokemus muun muassa jättimäisten ja todella autenttisten figuureiden takia (Tampereellakin nähtyjä Ron Mueck -henkisiä hahmoja).

Te Papa Gallipoli-näyttelyLähietäisyydeltä näkyi mm. hahmojen ihokarvat.

Kaupungista löytyy toinenkin ensimmäiseen maailmansotaan keskittynyt museo, jota itse Sir Peter Jackson on ollut osaltaan rakentamassa (The Great War Exhibition). Kolmas suosittu museo on Wellingtonin kaupunginmuseo, johon emme valitettavasti ehtineet, mutta hyvän kuvan saanee museon omilta sivuilta.

Museoiden lisäksi suosittuja pörräämiskohteita ovat Mount Victoria, Oriental Bay -hiekkaranta, satama-alue ja kasvitieteellinen puutarha. Uusi-seelantilaiset ovat kovia ulkoilma- ja vaellusihmisiä. Niinpä retkeilyyn erikoistuneita ketjuja ja liikkeitä löytyy reilusti, ja niistä löytää todella laadukasta kamaa melko hyvään hintaan.

Oriental Bay -ranta WellingtonissaKaupungin lähiranta aamulenkin varrelta (Oriental Bay).

Vinkki! Kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan joko rugbya tai krikettiä, jos kaupungin joukkueet sattuvat pelaamaan. Valitettavasti oikeastaan koko reissumme ajan sekä Australiassa että Uudessa-Seelannissa oli jokin maajoukkuetauko, eikä rugbya pelattu. Krikettiin sen sijaan tuli jäätyä täysin koukkuun.

Auton vuokraaminen Uudessa-Seelannissa

Vuokrasimme auton Wellingtonin lentokentältä (juoksin aamulenkillä hakemaan auton) ja siitä huolimatta, että auto oli surkein vuokra-auto mitä olen ajanut, ajaminen sujui yllättävän hyvin vasemmanpuoleisessa liikenteessä. Tiet Uudessa-Seelannissa ovat mielestäni aivan viimeisen päälle kunnossa, eikä liikennettä ole sen enempää kuin kehäkolmosen ulkopuolella Suomessa.

Kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan auton vuokraamisessa:
– Kannattanee varmistaa, että valitsee automaattivaihteisen auton. Ajaminen vasemman puoleisessa liikenteessä on vielä helppoa verrattuna vaihdekepin käyttöön oikealla kädellä.
– Itse en henkilökohtaisesti maksaisi nykykokemuksellakaan suhteellisen korkeita lisävakuutusmaksuja, sillä olosuhteet autoiluun Uudessa-Seelannissa ovat hyvät (helpot).
– Monet vuokra-autofirmat eivät veloita mitään ekstraa, vaikka auton vuokraa ja palauttaa eri kohteisiin (ainakin Auckland ja Wellington -välillä).
– Jos reissaa sekä Pohjois- että Eteläsaarella kannattanee miettiä vuokraako autot erikseen eri saarilta. Itse laskin että autolautta olisi tullut huomattavasti kalliimmaksi vaihtoehdoksi kuin erikseen vuokraaminen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Uuden-Seelannin reissun reittikartta Uudeen-Seelannin reissun (15.12.2015 - 2.1.2016) reittikartta. Klikkaamalla kuvaa tai tästä linkistä pääsee interaktiiviseen karttanäkymään, josta...
Ensiluokkainen Abel Tasmanin kansallispuisto Uudes... Abel Tasmanin kansallispuisto sijaitsee Uuden-Seelannin Eteläsaaren luoteiskulmassa, ja se käsittää reilut 60 kilometriä todella kaunista rannikko...
Kohti Mordoria ja sen yli: Tongariro Alpine Crossi... Tongariro Alpine Crossing -päivävaellusta pidetään yhtenä maailman hienoimmista reiteistä. Taru sormusten herrasta -leffat ovat viimeistään tehnee...