Yosemiten kansallispuisto

Yosemiten kansallispuisto (äännetään muuten hauskasti jou-SE-me-di) on yksi kuuluisimmista – jos ei kuuluisin kansallispuisto Yhdysvalloissa. Kuuluisuudelle on onneksi olemassa katetta, sillä Yosemiten kansallispuisto on yksi hienoimmista paikoista, joissa olen itse koskaan käynyt. Kokemusta voisi kuvailla jopa voimaannuttavaksi, jos tällainen hehkutus sallitaan.

Kävimme Yosemiten kansallipuistossa alkusyksystä, ja varmasti eri vuodenaikoina kansallispuisto näyttäytyy hieman eri tavoilla. Esimerkiksi kevät on varmasti hienoa aikaa kun lumet alkavat sulamaan, ja vettä virtaa reippaasti koskissa sekä vesiputouksissa. Kesällä on todennäköisesti eniten muitakin turisteja liikkeellä.

Kokemukset Yosemiten kansallispuistosta tiivistettynä:
– Vaellus- ja patikointimaastot ovat aivan maailman huippuluokkaa
– Pelkästään näköalat ovat käymisen arvoiset (vaikka ei tykkäisikään patikoinnista)
– Kansallispuistosta on löydettävissä sekä todella turistisia alueita että rauhallista erämaata
– Verrattain lyhyt ajomatka San Franciscosta (4 tuntia)
– Majoitusvaihtoehtoja joka lähtöön: katso tästä Booking.comin tarjonta.

Yosemiten kansallispuisto - John Muir erämaaJohn Muir -erämaa alkaa.

Yosemiten kansallispuistossa patikointi ja vaeltaminen

Tilastojen mukaan kansallispuistossa vierailee vuosittain yli 4 miljoonaa matkailijaa, mutta onneksi lääniä riittää noin 3000 neliökilometrin verran. Kannattaa huomioida, että suurin osa matkailijoista jää Yosemite Valleyhyn ja Yosemiten Villageen niiden keskeisen sijainnin vuoksi.

Mm. maailmankuulu Half Dome -vaellus on helpointa suorittaa Valleysta käsin. Me emme moisista turistimääristä niin välitä, joten jatkoimme matkaamme kansallispuiston itäpuolelle Mammoth Lakes -nimiseen kylään. En osaa sanoa, kuinka pitkälle syksyyn turistimäärät ovat isoja Valleyssa ja Villagessa.

Koitin hahmotella kansallispuiston karttaa, josta näkee keskeisimpiä paikkoja. Half Domesta löytyy hyvin lisätietoa ja vaellusreitit mm. Yosemitehikes –nettisivuston kautta. Kannattaa huomioida, että Half Domen kiipeämiseen tarvitaan lupa, ja lupa-arvontaan voi osallistua kansallispuiston omilla sivuilla.

Yosemiten kansallispuisto - Mammoth Crest TrailMahtava maisema Mammoth Crest Trailin varrelta Mammoth Lakesin läheisyydestä.

Patikointi Yosemiten kansallispuistossaPatikointimaastoja Lake Georgen ympäristössä (Mammoth Lakes)

Mammoth Lakes

Päädyimme ajamaan Mammoth Lakesiin, sillä tiesimme sen olevan huomattavasti Yosemite Valleyta rauhallisempi paikka. Ajoimme Mammoth Lakesiin ns. Tioga-roadia pitkin (näkyy tässä kartalla). Kannattaa ehdottomasti ajaa kyseistä tietä, jos vain on mahdollista. Tie mutkittelee serpentiinimäisesti jylhissä rotkomaisissa maisemissa välillä palaten tiheään havumetsään. Voisin kuvitella, että kyseisen tiepätkän ajaminen moottoripyörällä on melko euforinen kokemus. Tie kulkee sen verran korkealla, että riippuen lumitilanteesta tie saattaa olla pitkällekin kesään suljettuna. Ajantasaisen tilanteen näkee täältä.

Tioga Road Yosemiten kansallispuistossaTioga Road on hieno reitti.

Mammoth Lakes muistuttaa jossain määrin Keski-Eurooppalaista alppikylää. Infrastruktuuri ja palvelut ovat hyvällä tasolla, ja matkailija voi keskittyä täysin siemauksin luonnosta nauttimiseen. Kylästä löytyy mm. muutama huippuluokan ravintola, iso hypermarketti sekä golf-kenttä. Talvisin Mammoth Lakes toimii laskettelukeskuksena ja siellä on mahdollisuudet jopa perinteiseen murtomaahiihtoon.

Mammoth Lakes auringonnousuMammoth Lakes -alppikylä

Muulloin kuin talvisin Mammoth Lakes toimii hyvänä tukikohtana patikointi-, vaellus tai melontareissuille. Mammoth Lakesin alue on täynnä vaihtelevia patikointimaastoja ja -reittejä, joita voisi hehkuttaa päiväkausia (joita olen hehkuttanut tuttaville varmasti päiväkausia). Patikoimme mm. Mammoth Crest Trailin, joka oli aivan käsittämättömän hieno. Reitti lähtee noin 2700 metristä ja nousee aina noin 3400 metriin. Matkalle osuu mm. havumetsää, useita vuoristojärviä, erämaata ja jos on onnekas – mustakarhuja (ei lähtökohtaisesti vaarallisia vaikka ovatkin toki villieläimiä).

Yosemiten kansallispuisto - Mammoth Crest Trail 3Mammoth Crest -reitin alkuvaihe, mäntymetsän katveessa.

Mammoth Crest Trail 1 YosemiteJohn Muir -erämaa lähellä Mammoth Lakesia. Ei näkynyt ketään koko 25km patikoinnilla.

Esimerkiksi täältä löytyy hyvät kartat, arvostelut ja selitykset Mammoth Lakesin alueen reiteistä. John Muir ja Ansel Adams -erämaa-alueet alkavat kylän liepeiltä ja jotkut reiteistä risteävät kuuluisien satojen kilometrien mittaisten Pacific Crest ja John Muir –reittien kanssa.

Vuokra-autolla Yosemiten kansallispuistoon

Vaikka tavoitteena ei olisikaan mikään laajempi USA-roadtrip, niin kannattaa harkita auton vuokraamista ja Yosemitessa käyntiä (esim. osana San Franciscon matkaa). Auton vuokraaminen  USAssa on kohtalaisen halpaa kovasta kilpailusta johtuen. Ison auton täysillä vakuutuksilla ja GPS:llä varustettuna voi saada jopa 30 eurolla / vrk. Itse käytän yleensä Autoeuropen hintavertailua vuokra-autojen etsimiseen. Minulla on hyviä kokemuksia jenkkien ”halppisautovuokraamoista” (mm. Dollar ja Budget), joita hakukoneet ehdottelevat halvimmiksi palveluntarjoajiksi.

Lähin isompi kaupunki lienee San Francisco tai toisessa suunnassa Las Vegas, josta auton voi vuokrata. Me ajoimme autolla reitin San Francisco – Mammoth Lakes – Death Valleyn kansallispuistoLas VegasPismo Beach – San Francisco.

Jos muuten haluaa tutustua maailman vanhimpiin puihin, niin se onnistuu Mammoth Lakesin ja Death Valleyn välissä Ancient Bristlecone Pine Forestissa. Antoi jonkun verran perspektiiviä nähdä lähes 5000 vuotta vanhoja puita.

Ancient Bristlecone Pine Forest PuuMaailman vanhin puu (?): Metusalem

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Kuuma ja karu kuolemanlaakson kansallispuisto Death Valleyn eli tuttavallisemmin Kuolemanlaakson kansallispuisto ei ole se aivan tavallisin kansallispuisto. Kyseessä on kuuma erämaa, joka on kar...
San Francisco: kodittomien ja hipstereiden luvattu... San Franciscoa tituleerataan monesti Yhdysvaltojen eurooppalaisimmaksi kaupungiksi. Ehkä näin onkin, mutta ainakin kaupunki toimi hyvin osana läns...
Outo ja ihmeellinen Las Vegas On vaikea päättää onko Las Vegas turha aikuisten Disneyland tai Baltic Queen, vai outoudessaan hieno miljardeja maksanut viihdekeskus. Ainakin se ...